• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. G.

24.05.2024

13:45

Čuveni košarkaš tvrdi: Zvezda i Partizan će igrati u Evroligi!

Starsportphoto

Košarka

Čuveni košarkaš tvrdi: Zvezda i Partizan će igrati u Evroligi!

Podeli vest

Crvena zvezda i Partizan će naredne sezone gotovo sigurno igrati u Evroligi, ali veliko je pitanje da li će to biti slučaj i 2025. godine, poručuje direktor Beogradske Arene Goran Grbović (63)!

Nakon izjave izvršnog direktora Evrolige Paulijusa Motejunasa da pobednik ABA lige nema zagarantovano mesto u eliti, mnogi navijači i Zvezde i Partizana sa pravom su se zabrinuli da li će srpske ekipe biti deo tog takmičenja naredne sezone.

Odmah potom je usledila reakcija iz Crvene zvezde, koja tvrdi da je od čelnika evropskog takmičenja još u februaru dobila garancije da će biti deo elite. Sa druge strane, u Partizanu su uvereni da će ekipa biti deo Evrolige, što je trener Željko Obradović izjavio nakon poraza ekipe u finalu ABA lige.

Prema Grbovićevim rečima, beogradski večiti rivali ne bi trebalo da brinu za sezonu 2024/25, ali za onu narednu morali bi dobro da porazmisle o planu i programu. Podsetimo, Crvena zvezda je u nedelju osvojila Jadransku ligu pobedom nad Partizanom u finalnoj seriji sa 3:0, ali izgleda da ni to nije nikakav garant da će igrati u Evroligi naredne sezone. 

Foto: starsport

Detalj sa jednog od prethodnih derbija

 

Izvršni direktor Motejunas je poručio da će odluku doneti 11 klubova vlasnika, a Grbović veruje da će crveno i crno-belima dati prednost u odnosu na ostale.

- Partizan i Zvezda će 99 odsto igrati Evroligu naredne sezone, ali one tamo biće potpuno drugačije. Da sam na mestu večitih, ne bih ništa razmišljao i izašao bih iz ABA lige i počeo na stvaranju jake Košarkaške lige Srbije. Ali, KLS mora u korenu da se restartuje i da se napravi plan. Partizan i Zvezda su poslednje dve sezone uticali na popularnost Evrolige. Na svakoj utakmici Partizana prisustvujem, što kao navijač, što kao direktor Arene. Papirić jedan nije pao na teren, a Evroliga to vrlo dobro zna. Veliku podršku imala je i Zvezda i mislim da Evroliga to vrlo dobro zna i ceni - kaže Grbović za Informer.

Kako se može čuti, za četiri specijalne pozivnice u Evroligi konkurisaće Zvezda, Partizan, Virtus, Valensija i Alba. Spominje se i Pariz, osvajač Evrokupa, mada ni tu situacija nije baš čista.

Popularni Grba ističe da su velike šanse, da uprkos Motejunasovim izjavama, među ta četiri budu oba srpska večita rivala.

- Vidim da se priča da Valensija neće igrati naredne sezone, možda zbog nekih poslovnih stvari, ali one tamo sigurno hoće. To je klub koji ulaže ozbiljan novac. Ako ljudi misle da će se Evroliga odreći Asvela... Ne verujem. Toni Parker je uložio mnogo para. Videćemo kakve će standarde postaviti klubovi vlasnici, ali i Partizan i Zvezda itekako imaju svoje argumente - dodaje Grbović.

Foto: Starsportphoto

Goran Grbović

 

Nova dešavanja u elitnoj evropskoj košarci praktično znače da je ABA liga potpuno obesmišljena. Sa tim se slaže i Grbović.

- Deset sezona pričam da će "srediti" ABA ligu. To je tvorevina takva kakva jeste i izgubila je smisao. Gro klubova su srpske ekipe. Sada je tako kako je, činjenica je da vlasnici takmičenja biraju ko će igrati, a ko ne. Možda tu ima i neke sportske diskriminacije da jedan igra, a drugi ne, zato verujem da će i Zvezda i Partizan biti među učesnicima - zaključuje Grbović.

Prema Grbovićevim rečima, Crvena zvezda i Partizan u narednom periodu moraće da pronađu jake izvore finansiranja, pošto su u prethodnim godinama u velikoj meri zavisili od pomoći države.

- Klubovi moraju da priđu problematici koju zahteva Evroliga, prevashodno da budu finansijski nezavisni od države. Realno gledano, ne bi opstali da nema države. Potrebno je da nađu nove načine finansiranja i da, koliko god to teško delovalo, držeći se za ruke pređu tu svečanu granicu ulaska u Evroligu. Neka budu nešto slično kao Panatinaikos i Olimpijakos - kaže Grbović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija