• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. G.

23.05.2024

11:16

Englezi ga najurili, on ušao u istoriju! Heroj Atalante uradio nešto što nije viđeno pola veka (VIDEO)

EPA

Fudbal

Englezi ga najurili, on ušao u istoriju! Heroj Atalante uradio nešto što nije viđeno pola veka (VIDEO)

Podeli vest

Fudbaleri Atalante sinoć su u Dablinu osvojili Ligu Evrope pošto su u finalu sa 3:0 (2:0) razmontirali do juče neporaženi Bajer iz Leverkuzena, a heroj "boginje" iz Bergama bio je trostruki strelac, nigerijski napadač rodom iz Londona, Ademola Lukman (26)!

Bio je to šou jednog čoveka na stadionu "Aviva Park"! Atalanta je, po svim parametrima, timski demolirala "farmaceute" i slavila sa 3:1, a u prvi plan iskočio je momak kojeg do juče niko nije shvatao za ozbiljno.

Lukman je prvi gol dao u 12. minutu, drugi u 26, a treći u 75, čime je ekipi iz Bergama doneo prvi evropski trofej u klupskoj istoriji. Postigao je het-trik, bio je ubedljivo najbolji igrač na terenu i uradio je nešto što nije viđeno na fudbalskim terenima gotovo pola veka!

Foto: EPA

Ademola Lukman sa trofejem Lige Evrope

 

Lukman je prvi igrač nakon 1975. godine koji je postigao tri gola u finalima evropskih takmičenja. Pre njega, to su uradili sami velikani ove igre. Prvi put to je viđeno u finalu Kupa šampiona 1960. godine, kada je Real Madrid savladao Ajntraht sa čak 7:3. Tada je Alfredo di Stefano dao tri, a Ferenc Puškaš četiri gola.

Naredni put, Pijerino Prati je za Milan postigao het-trik u finalu 1969. godine protiv Ajaksa (4:1), a poslednji kojem je to pošlo za rukom bio je legendarni Jup Hajnkes, u finalu Kupa UEFA 1975. godine. On je to uspeo u dresu Menhengladbaha protiv Tventea (5:1).

Od tada, pa sve do 2024. godine, nijednom fudbaleru (a mnoge legende su to pokušavale), nije pošlo za rukom da postigne tri gola u finalima bilo Lige šampiona, bilo Kupa UEFA ili Lige Evrope. To je uspeo, verovali ili ne, momak kojem su doskora predviđali propast karijere.

Lukman je još kao tinejdžer mnogo obećavao. Karijeru je započeto u Čarltonu, ali brzo ga je kupio premijerligaš Everton za 8,8 miliona evra. Tamo se nije najbolje snašao, pa je prešao u Lajpcig za 18 miliona evra. Međutim, ni u Nemačkoj nije prikazao ni deo svog potencijala. Usledile su pozajmice, prvo u Fulam, pa u Lester.

Period u londonskom klubu obeležila je njegova saradnja sa Aleksandrom Mitrovićem, pa i čuveni meč protiv Vest Hema, kada je u sudijskoj nadoknadi sramno izveo "Panenku" i promašio penal za pobedu svog tima.

Potom je igrao u Lesteru u sezoni 2021/22, takođe na pozajmici, kada je na mahove pokazivao deo svog potencijala, a onda se vratio u Lajpcig, bez jasnog plana šta će i kako će dalje u karijeri.

Rizik na sebe preuzela je Atalanta, koja ga je u leto 2022. godine otkupila od Lajpciga za nešto manje od deset miliona evra. U današnjem fudbalu, budimo realni, i nije neka suma, pogotovo za klubove iz top pet evropskih liga.

Tamo ga je "pod svoje" uzeo Đan Pjero Gasperini i od njega napravio "zver" koja u finalu Lige Evrope postiže tri gola! I ulazi u fudbalsku istoriju.

Podsetite se kako je to izgledalo.

Ovaj momak, koji trenutno vredi na "Transfermarktu" 30 miliona evra, ali u suštini mnogo više, prošao je sve mlađe kategorije reprezentacije Engleske. Dugo je čekao da dobije poziv u A tim i verovatno bi, uprkos neverovatnoj konkurenciji, sada bilo mesta za njega i tu. Ipak, pre dve godine odlučio je da nastupa za Nigeriju, odakle su njegovi roditelji, i zasad na 21 utakmici ima šest pogodaka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod
Politika

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod

Ministar bez portfelja Đorđe Milićević večeras je u Kumanovu prisustvovao obeležavanju 11. godišnjice Kulturno umetničkog društva „Srpski vez” gde je poručio da "Srbi nisu genocidan već slobodarski narod", kao i da istorijsko prijateljstvo srpskog i makedonskog naroda ne mogu da pokvare političari koji služe tuđim interesima a ne interesima svog naroda.

15.06.2024

22:18

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom
Politika

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom

Što je odlučnija politika protiv kriminalaca i ubica, to su i snažniji otpori onih koji na sve načine pokušavaju da osujete i zaustave tu borbu, jer znaju da je na čelu nje Aleksandar Vučić, navodi se u saopštenju potpredsednika Glavnog odbora SNS Marka Đurića povodom objavljene "skaj" prepiske između kriminalnih vođa sa teritorije Balkana.

15.06.2024

21:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20