• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Jelena Nedeljković

29.12.2023

18:00

Zvezdina 2023: Najbolja žurka u gradu, završena pre ponoći

Starsportphoto

Crvena zvezda

Zvezdina 2023: Najbolja žurka u gradu, završena pre ponoći

Podeli vest

Kad bace pogled preko ramena na godinu za nama, imaće u Crvenoj zvezdi čega da se sećaju, ali će isto tako videti i trenutke za kojima će još dugo žaliti. Krenulo je jako, euforično, sa džakom punim nadanja i očekivanja, a završeno je prerano i sa poslednjim utiskom toliko bledim da je potisnuo iz sećanja većinu dobrog što je urađeno.

Dočekujući 2023. godinu, imali su čelnici Crvene zvezde šta da požele u godini pred sobom. Od Evrope su se već bili oprostili, ali su išli u susret istorijskom plasmanu u Ligu šampiona, direktno, bez kvalifikacija. Sve što je bilo potrebno, jeste da osvoje titulu, a to nisu dovodili u pitanje. Gazili su crveno-beli sve redom, uz dobijen derbi na "Marakani" (1:0) u martu i već tada je bilo jasno da niko ne može da im parira kad je reč o prvoj poziciji u Srbiji. U aprilu, i matematički je Zvezda bila šampion i ujedno je postala prvi učesnik Lige šampiona za predstojeću sezonu. 
Naredni derbi u gostima (0:0) odigran je za utiske, a ni do njih nikom nije bilo stalo, jer su i jedni i drugi otaljavali posao pred praznim tribinama starog zdanja u Humskoj.

Foto: Starsportphoto

 

Uporedo sa titulom, gazila je Zvezda i ka odbrani trofeja u Kupu. Najteža faza bila je četvrtina finala, kada je u Kruševcu, zahvaljujući boljem izvođenju jedanaesteraca (4:2, 0:0) prošla dalje. Heroj je bio tadašnji kapiten Milan Borjan sa dve odbrane. Dalje su padali TSC, pa u finalu Čukarički (2:1). Junak je bio takođe igrač koji sada nije u Zvezdi, napadač Aleksandar Pešić. Sa dva gola, doneo je preokret srpskom šampionu i treću duplu krunu. 
Sa pohodom na duplu krunu, Zvezda je istovremeno radila i na pravljenju tima za sledeću sezonu. I tu je jedan deo završen već u proleće. Dogovoreni su napadač Piter Olanjinka iz praške Slavije, kao i Marko Stamenić iz Kopenhagena. Čekalo se da im isteknu ugovori, pa da u junu potpišu za Zvezdu kao slobodni igrači. 

Šlag na tortu bio je angažovanje trenera Baraka Bahara. Kao bomba je odjeknula vest u martu da su čelnici Zvezde otišli u Izrael, direktno Baharu na noge, da mu predstave dugoročni projekat i ponude ugovor na tri godine. Od popularnog Generala očekivanja su bila da predvodi tim u vremenima koja je trebalo da budu najsjajnija u ovom veku. Imala je Zvezda na kontu već šest titula (poslednju ne još zvanično osvojenu, ali uračunatu) i šest vezanih učešća u UEFA takmičenjima, od čega dva u Ligi šampiona i procena je bila da je vreme za iskorak. Nije više bilo dovoljno ubedljivo osvojiti titulu i igrati Ligu šampiona. Ovaj put se očekivalo ponižavanje rivala u Srbiji i konkurentnost na evro sceni. A Bahar je apostrofiran kao čovek koji to može. Samo tadašnji trener Zvezde Miloš Milojević zna kako se osećao dok je hitao ka duploj kruni, a uprava mu spremala "svilen gajtan", jer nije dovoljno dobar za ono što sledi. Dostojanstveno je odradio i poslednji meč i na rukama igrača koji su ga bacali uvis i slavili kao velikog pobedika, suznih očiju, ispraćen je ovacijama sa pune "Marakane" i nije se više okrenuo. 

Foto: Starsportphoto

 

Sve to je Bahar posmatrao iz svečane lože, dva sata nakon što je potpisao ugovor. Možda su mu baklje, pesma, vatromet i aplauzi zamaglili vid i pomutili pamet, jer će se kasnije ispostaviti da apsolutno nije bio svestan gde je došao. 
Jutro nakon ceremonije, ta sezona je zaboravljena i svi su bili okrenuti ka Ligi šampiona. Bahar je bio nepoznanica, misteriozni čovek u crnom odelu, okružen pomoćnicima u crnim odelima, bez pokazivanja emocija i saopštavanja drugima unapred šta će sledeće da uradi. Prva nepopularna odluka bila je da saopšti dotadašnjem kapitenu Milanu Borjanu da više ne računa na njega. I to mu nije rekao oči u oči, već ga je pozvao telefonom. Donošenje takve odluke i način na koji ju je saopštio podelili su mišljenje javnosti o novom treneru Zvezde. Jedini su ga poštovali još više, drugi su ga smatrali bahatim, ali ono oko čega su se svi usaglasili bilo je: Bahar je čovek koji ne dozvoljava drugima da mu se mešaju u posao i koji ne brine mnogo o tuđim emocijama, već gleda pta je najbolje rešenje za tim. U tom trenutku to je delovalo kao ispravan rezon, a upravo ga je zanemarivanje emocija kod drugih kasnije koštalo posla, a Zvezdu uspeha. 

Foto: crvenazvezdafk.com

 

Prelazni rok je odrađen jako brzo. Atmosfera u kojoj je pravljen ulivala je nadu navijačima da će to biti ekipa koja će da parira Mančesterima, Barseloni, Bajernu... Dovedena su pojačanja u svim linijama tima od golmana Omrija Glazera plaćenog miliona evra, do napadača Šerifa Ndijajea, koji je poslednjeg dana stigao na "Marakanu" u transferu vrednom četiri miliona evra. Istog dana kad i Šerif, doveden je i In Bom Hvang, plaćen pet miliona evra, što je rekordni transfer u istoriji Zvezde. Odjednom, to je bio tim vredan više od 72 miliona evra.
Pripreme su odrađene silovito, padali su redom evropski velikani poput Zenita, Nefčija, Fenerbahčea, a kada je u generalnoj probi na "Marakani" pala Fiorentina (5:0), uzbuđenje je dovedeno do usijanja. Mogla je Srbija dan kasnije i u rat da uđe, pristalice crveno-belih to ne bi primetile, jer su bile opčinjene Baharovom Zvezdom. 

Foto: Informer

Crvena zvezda - Fiorentina

Upućeni iz Ljutice Bogdana se kunu da je te večeri jedan pomoćni trener prišao generalnom direktoru Zvezdanu Terziću i rekao: "Nešto mora da se uradi, mi ovako nećemo osvojiti titulu.". A kada ga je Terzić pitao zašto tako misli, on mu je odgovorio da ekipa igra samo na svežinu, da ništa konkretno nije urađeno na priprema i da će kad svežina prođe, tim početi da se muči. Vreme će pokazati da je ovaj mladi čovek bio u pravu. Na žrebu za Ligu šampiona ustanovljeno je da će Zvezda odmeriti snage sa Mančester sitijem, Lajpcigom i Jang bojsom. Logika je bila da će Siti da čisti sve pred sobom, što je i uradio, da je Lajpcig bolji i da će se Zvezda sa Jang bojsom boriti za treće mesto. 

I tada je prva utakmica, sa "građanima" na "Itihadu" prošla dobro i još više zaludela ionako usijane glave Zvezdinih navijača. Poučeni prethodnim iskustvom, kada su Bajern, Pariz Sen Žermen i Totenhem davali Zvezdi po četiri i više golova, plašili su se svi da će i Siti, aktuelni šampion, početi takmičenje sa sedam golova u mreži rivala, tek da pokaže ko je gazda. 
Umesto toga, Zvezda je golom Bukarija u 45. minutu povela u gostima i to je verovatno bio najsrećniji momenat sezone svima u Zvezdi. Trebalo je vremena da dođe do pameti šta se to desilo. Izgubila je Zvezda do kraja (3:1), ali nije se obrukala i što je najvažnije bilo - "otkačila" je gostovanje najzahtevnijem rivalu, samim tim odškrinula sebi vrata ka proleću u Evropi. Dalje se sve dešavalo kao u nekom bunilu. Zvezda je počela da gubi utakmice u Superligi, poražena je dva puta, što je delovalo kao loš san. Umesto pobede nad Jang bojsom na "Marakani", jedva je izvukla bod (2:2), a onda je dva puta izgubila od Lajpciga (3:1 u gostima i 2:1 kod kuće). Baharu se sezona svela na gostovanje u Bernu i potrebu da pobedi ako hoće nokaut fazu Lige Evrope.

Foto: tanjug/ap

Mančester siti - Crvena zvezda

Bila je to utakmica koju će u Zvezdi pokušati da zaborave, ali će ih dugo progoniti kao nekakav košmar. Domaćin je pobedio 2:0, ugasio Zvezdinu nadu u evro proleće i ogoleo mane tima. Tačno je da je ekipa stvorila mnogo šansi, ali nije iskoristila - nijednu. A kad prođe malo vremena, niko neće reći: "Sećate li se šanse Ndijajea?" nego "Kakav neuspeh". Utakmica sa Sitijem u Beogradu bila je predstava za turiste i nije vredna pomena. I tu je Zvezda izgubila (3:2), a jedino vredno pomena su golovi Hvanga i Kataija, jer će njima značiti da sutra pričaju u društvu kako su prevarili šampiona Evrope.

Poslednji pokušaj da se koliko-toliko, makar prividno, popravi utisak o upropašćenoj polusezoni, bio je derbi. Čak bi i onaj Bern Baharu bio oprošten da je pobedio u Humskoj i kao prvi završio jesenji deo sezone. Ni to nije umeo. Šansu u Ligi šampiona je urnisao, u prvenstvu ne da nije bio dominantan, nego je bio drugi i kao so na ranu svim ljubiteljima Zvezde - izgubio je od objektivno lošijeg Partizana (2:1). Nije bilo potrebe za analizom, on je svoj mandat završio te večeri u Humskoj 1. Nije ni ispraćen od čelnika kluba, već su otišli svako na svoju stranu. On da pakuje kofere, a oni na pregovore sa Vladanom Milojevićem, koji je dobio očekivani poziv. Poslednja aktivnost za ovu godinu, u kojoj je odgovornost za neupseh, ali i zasluge za uspeh preuzeo rečima Zvezdan Terzić, a pozicijom platio Barak Bahar, bilo je predstavljanje novog trenera Vladana Milojevića. Trećeg trenera u godini dana.

Foto: Starsportphoto

Vladan Milojević

Turbulentno, kao na rolerkosteru, vrtela se Zvezda ove sezone. Od onog najlepšeg dela, osvajanja duple krune, pravljenja evropskog tima, dovođenja trenera sa kredibilitetom (u Izraelu, ali kredibilitet je kredibilitet), trošenja (pardon, investiranja) basnoslovne sume na tim, davanja golova šampionu Evrope u gostima i vođstvu od 15 minuta (na poluvremenu, ali koga briga), preko stvaranja sedam dobrih šansi u ključnom meču protiv Jang bojsa (koliko ih je beše realizovano?) zaključno sa derbijem, u kojem je Zvezda proglašena ubedljivim favoritom, a potpuno neshvatljivo izgubila - teško bi bilo izvesti konačan zaključak.
Kao kada se spremate za žurku na kojoj će biti svako ko nešto znači u ovom gradu, piće se ekskluzivna pića i uživati u ukusnoj hrani. Pa silno vreme i energiju potrošite na sređivanje, biranje garderobe, vođenje računa o svakom detalju. I onda odete tamo, žurka krene lepo, ali posle sat vremena pijani gosti preuzmu poziciju di-džeja i rasteraju prisutne kući. Eto, otprilike tako. I bude vam nekako žao što ste se i spremali i želite da promenite lokaciju ili jednostavno odete kući da spavate, zaboravite to veče i ujutro krenete dalje. Samo što ova Zvezdina godina neće biti lako zaboravljena. Jer da bi nastavila dalje, moraće da napravi ozbiljan remont i dobro osmisli šta dalje. Ovakav pokušaj iskoraka bio je kao lepo osmišljeni skok iz aviona, tek radi zabave i podizanja adrenalina, a padobran se nije otvorio na vreme, već kad je bilo izvesno da ćete preživeti, ali se i ozbiljno povrediti. 
Vreme će pokazati je li rukovodstvo Zvezde izvuklo pouke i shvatilo da klub nije fabrika automobila i da je osim mašina koje dobro rade, potrebna i hemija. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Krajnji cilj centara moći je uništenje pravoslavlja! Žrtvovali su kompletnu Ukrajinu, broj stradalih je frapantan! (VIDEO)
Live TV

Krajnji cilj centara moći je uništenje pravoslavlja! Žrtvovali su kompletnu Ukrajinu, broj stradalih je frapantan! (VIDEO)

Juče je počeo mirovni samit u Švajcarskoj gde se sastalo gotovo 100 zemalja i preko 50 šefova država da razgovaraju o trajnom prekidu vatre, među kojima su premijerka Italije, Đorđa Meloni, predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, dok je Rusija u potpunosti izuzeta iz ovog skupa. Ekspert za energetiku Dragan Škobalj komentarisao je ovaj događaj tokom gostovanja u "Info jutru" televizije Informer.

16.06.2024

12:33

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama
Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama

Episkop šumadijski mitropolit Jovan uz sasluženje umirovljenog episkopa Zvorničko-tuzlanskog i nekadašnjeg Administratora Eparhije šumadijske Vasilija Kačavende, osveštao je danas hram posvećen Svetim novomučenicima kragujevačkim u Spomen parku u Šumaricama.

16.06.2024

14:26