• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blumberg/Ekonomist

25.05.2024

20:25

Novca je malo! Britanija ulazi u najveću krizu u poslednjih 70 godina, Evropa u "trostrukom šoku"!

Shutterstock, Printscreen

Vesti

Novca je malo! Britanija ulazi u najveću krizu u poslednjih 70 godina, Evropa u "trostrukom šoku"!

Podeli vest

Velika Britanija se suočava sa najvećom krizom u poslednjih 70 godina. O tome piše "Blumberg", pozivajući se na Pola Džonsona, direktora Britanskog instituta za fiskalne studije.

Kao razloge krize navodi niske stope privrednog rasta i veliki iznos javnog duga.

Džonson napominje da se državni dug zemlje približava 100 odsto. S tim u vezi, laburisti i konzervativci su, uoči vanrednih parlamentarnih izbora zakazanih za 4. jul, obećali da će razviti niz mera za stabilizaciju situacije.

Ekspert je naglasio da će novoizabrani parlament morati da rešava mnogo složenije probleme od onih sa kojima se suočavala bilo koja britanska vlada najmanje od 1950-ih.

Prema njegovim procenama, ovoga puta vlasti će morati da biraju između smanjenja potrošnje, povećanja duga i povećanja poreza.

- Novca je malo. Javni servisi škripe, porezi su na istorijski visokom nivou, a obe strane su ograničene svojim konkretnim obećanjima da će smanjiti državni dug. Biće potrebna dalja povećanja poreza kako bi se izbegla smanjenja ključnih vladinih usluga nakon izbora - rekao je direktor instituta.

Ranije je magazin Ekonomist nazvao energetsku krizu, uvoz iz Kine i Trampa, trostrukim šokom za evropsku ekonomiju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija