• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Insomi

21.05.2024

20:30

Britanski general jasan, London zavisi od Putinove milosti! Ako lansira rakete, Ostrvo će biti potopljeno, odbrane nema!

Fotoiluistracija/AP/Reuters

Vesti

Britanski general jasan, London zavisi od Putinove milosti! Ako lansira rakete, Ostrvo će biti potopljeno, odbrane nema!

Podeli vest

Britanska protivvazdušna odbrana je nemoćna protiv ruskih projektila, piše The Sun, pozivajući se na generala Ričarda Baronsam koj tvrdi da London jednostavno nema sisteme da odbije napad.

Jednom lansirane sa ruske teritorije, Putinove konvencionalne rakete mogu da stignu do Londona za sat i po. General Sir Ričard Barons veruje da će, ako Putin da naređenje, rakete biti lansirane u talasima od 60-90 odjednom.

Upitan da li će Britanija moći da odbije ovaj napad, on je odgovorio: "Ne - naravno da ne. Velika Britanija još nema tako moćnu protivvazdušnu i protivraketnu odbranu kao Ukrajina. Nije nam trebala".

On je za podkast The Sun-a Vorld at Var rekao: kako isti projektili koji sada padaju na Kijev mogu pogoditi London. 

- Samo protivvazdušna odbrana u Kijevu je mnogo bolja. Čak i prilično stara ruska krstareća raketa - recimo Kh-101, ispaljena iz aviona iznad zapadne Rusije, stići će u London za 90 minuta, sa bojevom glavom od 500 kilograma i preciznošću do dva metra. Zato izaberite gde da pobegnete - naveo je on 

Stelt rakete Kh-101 imaju domet do 2.800 km i mogu pogoditi većinu Evrope osim Španije. Dizajnirane su da lete na ekstremno malim visinama  kako bi izbegli infracrvene senzore i radare, a napravljene su od materijala koji apsorbuju radarske signale i otežavaju ih otkrivanje. Pored toga, tu su i krstareće rakete „Kalibr" koje se lansiraju sa podmornica dometa 2.500 km, koje su takođe korišćene za udar na Ukrajinu.

General Barons je naglasio da oni ne predstavljaju neposrednu pretnju, ali je upozorio da je takav udar tehnički sasvim moguć. Bivši šef komande savezničkih snaga je dodao da Putin ako želi da pogodi Veliku Britaniju, onda Moskva to može uraditi direktno iz Rusije, ali za to će projektili morati da pređu celu Evropu. Veća je šansa da će dejstovati iz Atlantskog, Baltičkog ili Severnog mora, ili lansirati projektile iz aviona, tako da Velika Britanija može biti napadnuta iz bilo kog pravca.

General Barons je za The Sun rekao kako postoji debata unutar vlade o tome kako se odbraniti. 

- Ovo je prilično ozbiljan problem. Cena će verovatno biti četiri milijarde funti. Ali to se mora uraditi odmah - naveo je on.

Ministar odbrane Grant Šaps rekao je da Velika Britanija pregovara o pridruživanju evropskom sistemu protivvazdušne odbrane Skaj šild (nebeski štit). Ovu šemu je predložio Berlin kao odgovor na napade Moskve na Ukrajinu.

Ako se Velika Britanija uključi u "nebeski štit" to će verovatno podrazumevati raspoređivanje američkih baterija protivvazdušne odbrane Patriot, izraelskih baterija Arrov-3 i nemačkih IRIS-T baterija na britanskom tlu. Trenutno se britanska protivvazdušna odbrana oslanja na razarače Kraljevske mornarice.

Tako je razarač protivvazdušne odbrane Tip 45 redovno pristajao na Temzi da bi zaštitio prestonicu tokom globalnih događaja - nedavno krunisanja Karla III. Vojska koristi rakete srednjeg dometa Skaj Sejbr za protivvazdušnu odbranu, a Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo u pripravnosti napada presretače Tajfun.

Ali Velika Britanija trenutno nema sistem protivvazdušne odbrane velikog dometa na kopnu sličan američkom Patriotu ili izraelskom Arrov-3.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji
Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji

Nakon jučerašnjih izbora i pobede Srpske napredne stranke, pripadnici romske nacionalne manjine u Srbiji suočavaju se sa pretnjama zbog svoje podrške ovoj stranci. Ovi incidenti predstavljaju ozbiljno kršenje osnovnih ljudskih prava, posebno prava na slobodan politički izbor, koji je svakom građaninu zagarantovan Ustavom Republike Srbije, piše operska diva Nataša Tasić Knežević, čije saopštenje prenosimo u celosti.

03.06.2024

13:31

Vesti

Delegacija Narodne skupštine Srbije u poseti Kini
Politika

Delegacija Narodne skupštine Srbije u poseti Kini

Delegacija Narodne skupštine Srbije doputovala je danas u Peking, gde će učestovati na Četvrtom sastanku Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa (SK SKNK), jednog od najvažnijih organa vlasti u Narodnoj Republici Kini.

03.06.2024

11:41

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hit scena! Posvađao se sa devojkom pa predao meč!
Tenis

Hit scena! Posvađao se sa devojkom pa predao meč!

Australijski teniser Bernard Tomić (31) predao je meč Japancu Juti Šimicuu na turniru Litl Rok open u Arkanzasu pri vođstvu protivnika 1:0 u setovima. Ono što je obeležilo ovaj meč jeste zanimljiva scena koja je viđena, kada je Tomić ušao u raspravu sa svojom devojkom Keli Hanom!

03.06.2024

12:44

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija