• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.05.2024

19:43

Budućnost EU u pitanju! Makron juri u Berlin, odnos sa Šolcom je i dalje napet! Ali i sa Kinom, SAD, da li će se dogovoriti?!

EPA

Vesti

Budućnost EU u pitanju! Makron juri u Berlin, odnos sa Šolcom je i dalje napet! Ali i sa Kinom, SAD, da li će se dogovoriti?!

Podeli vest

Francuski predsednik Emanuel Makron u nedelju odlazi u trodnevnu državnu posetu Nemačkoj koja će testirati sposobnost ključnog para Evropske unije da odredi dnevni red bloka samo dve nedelje pre evropskih izbora, piše "Blumberg".

Makronov težak odnos sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom bio je u centru borbe EU da pronađe jedinstvo po pitanjima koja se kreću od vojne pomoći Ukrajini do produbljivanja trgovine sa Kinom.

Kod kuće, oba lidera se suočavaju sa porastom podrške desnici.

Državna poseta, čiji je zvanični domaćin bio nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer, odložena je prošlog leta zbog nereda u Francuskoj nakon pucnjave policije na 17-godišnjeg dečaka.

Ovog puta, Makron će sa suprugom Brižit doputovati u Berlin nakon putovanja u Novu Kaledoniju.

Foto: Reuters

Šolc i Makron

Koja će biti najvažnija pitanja na dnevnom redu?

Uspon krajnje desnice

Makron će u ponedeljak održati govor o budućnosti Evrope ispred čuvene Bogorodičine crkve u Drezdenu koja je obnovljena nakon što je uništena u savezničkom bombardovanju pred kraj Drugog svetskog rata.

Predsednik Francuske će, kako se očekuje, potegnuti pitanje uspona krajnje desnice u Evropi.

Sudeći po anketama, stranka Nacionalno okupljanje njegove suparnice Marin Le Pen na putu je da pobedi njegovu partiju na izborima u junu.

Alternativa za Nemačku se takođe penje ispred Šolcovih socijaldemokrata.

Očekuje se da će AfD ove godine ostvariti uspeh na izborima u istočnim državama Brandenburg, Tiringija i Saksonija.

Evropska odbrana i odnos sa SAD

Francuska i Nemačka su dugo bile u sukobu oko pitanja evropske odbrane, usred sumnje u Berlinu da je Makronov ponovljeni poziv na "stratešku autonomiju" pokušaj da se podstakne proizvodnja u Francuskoj i otuđenje od SAD.

Makron je pod pritiskom da isporuči pomoć Ukrajini pošto je ranije ove godine ostavio otvorena vrata za slanje kopnenih trupa.

Šolc je brzo i javno odbacio tu ideju.

Makron je kritikovao prvi odgovor Nemačke na početak sukoba u Ukrajini navodeći da je Berlin isprva predlagao da pošalje samo "vreće za spavanje i šlemove".

Pariz se, takođe, do sada uzdržavao od podrške "Evropskom nebeskom štitu", projektu koji predvodi Nemačka, a podrazumeva antiraketni program koji uključuje sisteme protivvazdušne odbrane iz neevropskih zemalja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Lom u Parizu, uhapšeno više od 170 ljudi! (VIDEO)
Planeta

Lom u Parizu, uhapšeno više od 170 ljudi! (VIDEO)

Više od 170 klimatskih aktivista uhapšeno je zbog nasilnog učešća u protestima u sedištu francuske investicione kompanije "Amundi" u Parizu koja je veliki akcionar francuske energetske i naftne kompanije Total Energies kada je osam pripadnika obezbeđenja investicione kompanije povređeno, saopštila je policija.

25.05.2024

09:58

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija