• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.05.2024

16:50

Dogovor pao! Neprijatelji Moskve prave "zid od dronova", prostiraće se od Norveške do Poljske, preko Litvanije! I tu neće stati!

EPA

Vesti

Dogovor pao! Neprijatelji Moskve prave "zid od dronova", prostiraće se od Norveške do Poljske, preko Litvanije! I tu neće stati!

Podeli vest

Poljska, Finska, Norveška i baltičke zemlje postigle su dogovor o stvaranju "zida od dronova" kako bi zaštitile svoje granice pomoću bespilotnih letelica.

Novi plan najavila je juče Agne Bilotaite, ministarka unutrašnjih poslova Litvanije, objašnjavajući kako će se zid dronova protezati od Norveške do Poljske s ciljem zaštite od provokacije neprijateljskih zemalja i sprečavanja krijumčarenja.

- Ovo je potpuno nova stvar, zaštita naših granica ne samo fizičkom infrastrukturom i nadzorima, već i bespilotnim letelicama i drugim tehnologijama - rekla je za novinsku agenciju BNS.

Zemlje će osim bespilotnih letelica za nadzor graničnih područja koristiti i sisteme protiv dronova iz "neprijateljskih zemalja".

Bilotaite tvrdi da je Litvanija već započela s planovima pojačane zaštite, dok će ostale zemlje i njihovi stručnjaci izraditi plan za implementaciju zida dronova.

Državna granična služba nedavno je uspostavila i specijalnu jedinicu UAV koja je u procesu nabavke dodatnih bespilotnih letelica i sistema protiv bespilotnih letelica.

Nije mogla da davremenski okvir za početak realizacije plana, ali je napomenula da bi se zid mogao napraviti uz pomoć EU fondova. Ministri su se takođe složili da organizuju zajedničke vežbe evakuacije u zemljama koje će biti uključene u dogovor.

- Dogovorili smo se da ćemo održati regionalne vežbe kako bismo testirali evakuaciju stanovništva, da vidimo jesu li naše institucije spremne za rad, za međusobnu interakciju, koji su naši kapaciteti za smeštaj ljudi, kakvi su kapaciteti drugih zemalja i jesu li spremni da prime određeni broj naših ljudi - objasnila je Bilotaite.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija