• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.05.2024

06:15

Šta je ovo Putin smislio?! Udar koji ruši Ukrajinu: Vojska stiže na granicu, Harkov je samo diverzija - ovde kreće prava ofanziva!

Reuters

Vesti

Šta je ovo Putin smislio?! Udar koji ruši Ukrajinu: Vojska stiže na granicu, Harkov je samo diverzija - ovde kreće prava ofanziva!

Podeli vest

Ukrajinska linija odbrane će se urušiti ako ruska vojska otvori još jedan front u Sumskoj oblasti, izjavio je bivši obaveštajac Marinskog korpusa Oružanih snaga SAD Skot Riter tokom intervjua sa novinarom Garlandom Niksonom.

- Ako Rusi nastave da šire front i počnu da napreduju na severu, u Sumskoj oblasti, gde Ukrajinci trenutno nemaju trupe, sve će biti gotovo. U tom slučaju, linija odbrane Oružanih snaga Ukrajine će postati toliko tanka da će početi da se urušava - smatra Riter.

Prema njegovom mišljenju, Kijev više nema mobilizacioni potencijal da nadomesti vojne gubitke, pa će dalje raštrkavanje snaga ukrajinske vojske dovesti do totalnog urušavanja.

Podsećanja radi, ruska vojska od početka 2024. godine napreduje na gotovo svim delovima fronta, a 10. maja pokrenute su i ofanzivne operacije u Harkovskoj oblasti sa ciljem uspostavljanja sanitarnog koridora i sprečavanja daljih raketnih napada na naselja u pograničnim oblastima RF.

Takođe, šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov očekuje da će Rusija pokrenuti ofanzivu i na Sumsku oblast.

Budanov je ocenio da situacija u Harkovskoj oblasti postaje kritična za Oružane snage Urkajine.

- Nemamo više rezervi. Naše trupe su sada ili ovde ili u Časovom Jaru. Nemamo nikoga u rezervi - rekao je Budanov za Njujork tajms.

Foto: Printskrin/Google maps

 

Budanov, međutim, veruje da će u narednih nekoliko dana Oružane snage Ukrajine uspeti da stabilizuju front kod Harkova, ali da nakon toga ruska vojska može pokrenuti ofanzivu u Sumskoj oblasti. Slaže se sa ocenama da Rusija novom ofanzivom na Harkov razvlači ionako iscrpljene jedinice Oružanih snaga Ukrajine.

Budanov je u uključenju u Teleton državne televizije precizirao da će se očekivana ofanziva u Sumskoj oblasti razvijati od ruskog grada Sudža ka regionalnom centru.

- Rusi su od početka planirali operaciju u Sumskoj oblasti. Za sada drže male grupe snaga u pograničnom pojasu. Situacija im još nije omogućila da preduzmu aktivnu akciju i počnu da sprovode svoj plan - rekao je Budanov.

Rusi inače već danima intenzivno granatiraju položaje ukrajinskih snaga u Sumskoj oblasti dok se stanovništvo uveliko evakuiše.

- Dobili smo informaciju o pripremi ofanzive. Oblasna državna uprava Sumi komunicira 24/7 sa vojnom komandom i sprovodimo evakuaciju meštana - rekao je šef OVA Vladimir Artjuh.

Ruski vojni ekspert Jurij Podoljaka navodi da se Ukrajina prebacuje jake snage u Sumsku oblast i da je počela evakuacija stanovništva iz dva pogranična grada - Belopolje i Vorožba.

- Za sada se pouzdano zna da su kao pokretna rezerva stigle jedinice 17. tenkovske i 92. mehanizovane brigade. Sudeći po njihovoj lokaciji neprijatelj očekuje naš udar od od Krasnopolja i Velike Pisarevke do Vorožbe. Čekamo. Sudeći po manevrisanju trupa i veoma snažnom radu artiljerije i avijacije na našoj strani čekanje neće biti dugo - navodi Podoljaka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Delegacija Narodne skupštine Srbije u poseti Kini
Politika

Delegacija Narodne skupštine Srbije u poseti Kini

Delegacija Narodne skupštine Srbije doputovala je danas u Peking, gde će učestovati na Četvrtom sastanku Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa (SK SKNK), jednog od najvažnijih organa vlasti u Narodnoj Republici Kini.

03.06.2024

11:41

Dodik o velikoj diplomatskoj pobedi: Rezolucija propala na glasanju u UN zahvaljujući delovanju Srbije i Vučića!
Politika

Dodik o velikoj diplomatskoj pobedi: Rezolucija propala na glasanju u UN zahvaljujući delovanju Srbije i Vučića!

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik izjavio je da je rezolucija o Srebrenici propala na glasanju u Generalnoj skupštini UN i da je takvo glasanje rezultat i ogromnog truda i delovanja Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, koji su, kako je istakao, neumorno u nebrojenim kontaktima sa članicama UN ukazivali na jednostranost i netačnost onoga što je bošnjačko-nemačka rezolucija spremila kao osudu srpskog naroda, Srbije i Republike Srpske.

03.06.2024

10:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“
Kultura

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“

Позориште лутака „Пинокио“ ће у среду 05. јуна 2024. године у 20 часова одржати премијеру представе ЗЕЦ И ПАС, у режији Силвана Омерзуа, а реприза представе „Зец и Пас“ ће се одржати у суботу, 08. јуна у 12 часова.

03.06.2024

11:12

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija