• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.05.2024

06:00

Hitno! Probili se Rusi! Radikalan potez Zelenskog nakon velikog poraza: Da li je već kasno za sve?!

Shutterstock/telegram printscreen/Reuters

Vesti

Hitno! Probili se Rusi! Radikalan potez Zelenskog nakon velikog poraza: Da li je već kasno za sve?!

Podeli vest

Ukrajina istražuje tvrdnje da je nepažnja njenih trupa dozvolila upad Rusije na severoistok zemlje. Kako prenosi portal Ukrainska pravda, koji se poziva na sudska dokumenta, Državni istražni biro proverava kako su 125. brigada i njoj potčinjene jedinice organizovale odbranu u oblasti Harkova, prenosi Njuzvik.

Moskovske trupe su pokrenule novu ofanzivu 10. maja, zauzevši naselja u potezu koji je bio namerno osmišljen da rasporedi ukrajinske snage dok čekaju na isporuku novog zapadnog oružja.

Ukrajinska odbrana zakazala?

U sudskim dokumentima se navodi da je preliminarnom istragom utvrđeno da 125. brigada, 415. odvojeni streljački bataljon, 23. mehanizovana brigada, 172. izdvojena streljačka i druge jedinice „zbog „neopreznog odnosa“ nisu pravilno organizovale odbranu položaja na granici Harkovske oblasti“.

Takođe se navodi da je ruska ofanziva dovela do gubitka položaja, vojne opreme i osoblja jedinica , dok su ukrajinske trupe napustile druge položaje.

"To nije neuspeh, to je izdaja"

U zločin je umešano 28 lica, među kojima i komandant brigade, njegovi zamenici i funkcioneri, ali nije precizirano kakva ih kazna čeka u slučaju da budu proglašeni krivima.

Ukrajinski vojni komandant Denis Jaroslavski rekao je ranije ovog meseca da je ruski proboj u Harkovu izazvan nedostatkom spremnosti ukrajinskih snaga.

- Nije bilo prve linije odbrane. Rusi su samo ušetali, bez miniranih polja. To je bio čin nemara ili korupcije. To nije bio neuspeh, to je bila izdaja - rekao je Jaroslavski za Bi-Bi-Si.

Ukidanje ograničenja jedini spas za Ukrajinu

Ukrajinski zvaničnici rekli su za "Politiko" da je američka zabrana upotrebe zapadnog oružja na ciljevima u Rusiji pomogla moskovskim trupama da napreduju.

Zvaničnici iz Kijeva su navodno lobirali za dobijanje dozvole za korišćenje raketnih sistema dugog dometa, kao što su vojni taktički raketni sistemi ATACMS, koje je Ukrajina koristila za gađanje ruskih ciljeva na Krimu.

Na ukidanje ove zabrane pozvao je i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, uz obrazloženje da je „došlo vreme da Saveznici razmisle da li treba da ukinu neka od ograničenja”, koja su na snazi zbog straha od eskalacije sukoba.

Anton Hofrajter, poslanik nemačkog Bundestaga, rekao je da bi ukidanje ograničenja bilo dozvoljeno prema međunarodnom pravu, koje „dozvoljava napadnutoj državi da napadne vojne ciljeve u zemlji agresora“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija