• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Reuters

23.04.2024

16:08

Američki admiral upozorava na dramatičan scenario! Znate li šta sprema moćna sila na istoku?! "Namerno to rade!"

EPA

Vesti

Američki admiral upozorava na dramatičan scenario! Znate li šta sprema moćna sila na istoku?! "Namerno to rade!"

Podeli vest

SAD su zabrinute zbog rastućeg kineskog vojnog budžeta i sve većih sredstava koja se izdvajaju za odbranu, rekao je šef Indo-pacifičke komande američke vojske admiral Džon Akvilino.

- Kineska vlada namerno finansira odbrambene kapacitete uprkos ekonomskom padu. To me brine - rekao je on novinarima u Tokiju.

- Kako se to posebno odnosi na Tajvan, gledam sve agresivniji plan kampanje pritiska - rekao je on.

Prema njegovom mišljenju, kineska privreda je pretrpela krizu na tržištu nekretnina, ali u isto vreme potrošnja za odbranu ostaje "značajno veća" nego što je "zvanično deklarisano".

U isto vreme, Akvilino se uzdržao od konkretnih kvantitativnih procena ulaganja Pekinga u vojnu industriju.

On je takođe označio severnokorejskog lidera Kim Džong Una "odvratnim" zbog trošenja na vojsku, iako se zemlja bori sa nestašicom hrane.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lin Đian rekao je na brifingu 17. aprila da će Kina "nastaviti da preduzima neophodne mere za odlučnu odbranu svog teritorijalnog suvereniteta kao i za održavanje mira i stabilnosti u Južnom kineskom moru".

On je dodatno pozvao Sjedinjene Države da odustanu od konfrontacije u regionu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Pala odluka Si Đinpinga! Kina u šoku, ovo skoro da ne pamte: Vojska dobila najveći mogući zadatak: Odmah...
SVE SE MENJA

Pala odluka Si Đinpinga! Kina u šoku, ovo skoro da ne pamte: Vojska dobila najveći mogući zadatak: Odmah...

Kineski lider Si Đinping naredio je najveću reorganizaciju nacionalne vojske od 2015. godine, uključujući veliku reviziju odeljenja za sajber ratovanje. Kina će tako ugasiti Strateške snage za podršku, ogranak koji je stvoren pre skoro devet godina da bi se ujedinili vojni napori u svemiru, sajber prostoru i političkom i elektronskom ratu, objavila je državna novinska agencija Sinhua.

22.04.2024

08:40

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija