• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.09.2023

18:47

Evropa na nogama! Zelenski doživeo strašnu izdaju od najbližih saveznika, ovakav nož u leđa Ukrajina ne pamti!

Reuters/shutterstock

Vesti

Evropa na nogama! Zelenski doživeo strašnu izdaju od najbližih saveznika, ovakav nož u leđa Ukrajina ne pamti!

Podeli vest

Savet ministara Poljske na današnjem sastanku usvojio je rezoluciju kojom se Evropska komisija upozorava da će Poljska jednostrano produžiti embargo na ukrajinsko žito nakon 15. septembra ako Brisel ne donese odgovarajuću odluku.

„Savet ministara poziva Evropsku komisiju da nakon 15. septembra 2023. produži zabranu uvoza iz Ukrajine četiri poljoprivredna proizvoda: pšenice, kukuruza, uljane repice i semena suncokreta", navodi se u saopštenju poljske Vlade, prenosi Ukrinform.

Poljska zahteva hitno sprovođenje rešenja koja će omogućiti stabilno i efikasno funkcionisanje lokalnih proizvođača u Poljskoj i Evropskoj uniji.

"Ukoliko Evropska komisija ne produži zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine posle 15. septembra, Poljska će uvesti takvu zabranu na nacionalnom nivou“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će zabrana ostati na snazi "dok se ne regulišu poljoprivredni odnosi između Poljske i Ukrajine", kao i da poljska vlada ne želi da ukrajinsko žito destabilizuje domaće poljoprivredno tržište.

„Pomažemo našem susedu, ali moramo da zaštitimo poljske poljoprivrednike“, saopštila je poljska Vlada.

Ukrajina traži arbitražu

Ukrajina će se zatražiti arbitražu Svetske trgovinske organizacije (STO) zbog odluke Poljske  da produži zabranu uvoza žitarica, najavio je ukrajinski premijer Denis Šmihal. 

On je naglasio da uprkos ratu i ruskoj blokadi luka, Ukrajina poštuje svoje obaveze prema Sporazumu o pridruživanju sa EU i prava STO.

- Nemamo nameru da naudimo poljskim poljoprivrednicima. Veoma cenimo podršku poljskog naroda i poljskih porodica. Ali u slučaju kršenja zakona o trgovini u interesu političkog populizma pre izbora, Ukrajina će biti prinuđena da se obrati arbitraži STO kako bi dobila nadoknadu za kršenje Opšteg sporazuma o carinama i trgovini (GATT) - napisao je Šmihal na platformi X (Tviter).

Poljska i još četiri zemlje EU, uključujući Mađarsku, uvele su u maju zabranu uvoza ukrajinskog žita. U početku je to bila inicijativa na nivou pojedinih država, ali je kasnije odobrena od strane Evropske komisije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju! (VIDEO)
Live TV

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju! (VIDEO)

Jedna od glavnih promotera teorije da su Srbi zločinački narod Sonja Biserko, govorila je za ekstremistički portal Slobodna Bosna. Biserko je primetila jednu tačnu činjenicu, da Srbija ni na koji način neće u dogledno vreme priznati genocid u Srebrenici. Ovu izjavu komentarisao je gost "Info jutra" Informer televizije Bojan Borovčanin, predsednik udruženja građana "NIT".

17.06.2024

10:41

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)
Live TV

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)

U noći između petka i subote, sat vremena nakon ponoći, u centru Leposavića, privedena su dva maloletnika, zbog, kako su potvrdili, pevanja pesama na jednom rođendanu. Tzv. Kosovska policija ih je, kažu, prskala suzavcem i primenjivala silu sve do policijske stanice. Na ovu temu za Informer govorio je Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku.

17.06.2024

09:59

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

EURO 2024! Četvrti dan, pratite uživo, krećemo iz Minhena Uživo
EURO 2024

EURO 2024! Četvrti dan, pratite uživo, krećemo iz Minhena

Dašasnji program na Evropskom prvenstvu otvara meč grupe E u kojem će se od 15.00 časova (Arena 1 premijum, RTS 1) u Minhenu sastati Rumunija i Ukrajina. Zatim će od 18.00 časova (Arena 1 premijum, RTS 1) u Frankfurtu, takođe u grupi E, snage odmeriti Belgija i Slovačka. Program zatvara utakmica grupe D, u kojoj će se u Dizeldorfu od 21.00 čas (Arena 1 premijum, RTS 1) sastati Austrija i Francuska.

17.06.2024

12:42

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija