• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

14.08.2023

08:24

Pala odluka! Udarna vest iz Nigera digla planetu na noge!

EPA

Vesti

Pala odluka! Udarna vest iz Nigera digla planetu na noge!

Podeli vest

Vođe puča u Nigeru pristali su na direktne razgovore sa predstavnicima Ekovasa, saopštila je danas nigerijska delegacija, koja je razgovarala sa vođama puča u nigerskoj prestonici Nijameju.

Grupa nigerijskih naučnika posetila je u nedelju vođe puča u Nigeru, u trenutku kada Ekovas - Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država, razmatra opcije za obnavljanje civilne vlade u Nigeru, uključujući i vojnu intervenciju, nakon što je prošlog meseca predsednik Migera Mohamed Bazum svrgnut u vojnom udaru, prenosi Al Džazira.

- General Abudaraman Čijani pristao je na potpuno direktne razgovore sa liderima Ekovasa. Tražili smo da odaberu mesto sastanka, u Nigeru, Nigeriji, gde god da misle da im najviše odgovara - rekao je šef nigerijske delegacije šeik Abdulahi Bala Lau.

On je dodao da bi termin sastanka mogao biti preciziran narednih dana.

- Želimo da stvorimo put kojim će vođe puča u Nigeru voditi dijalog sa liderima Ekovasa, kako bi razumeli jedni druge i kako bi mir ostao na snazi u našem regionu - rekao je Lau.

Al Džazira navodi da je putovanje delegacije koju je predvodio Lau, naučnik i predsednik najvećeg salafijskog sunitskog pokreta u Nigeriji, odobrio nigerijski predsednik Bola Tinubu, kako bi signalizirao da zapadnoafrički blok i dalje traga za mirnim rešenjem.

- Tokom razgovora, Čiani je istakao istorijske veze između Nigera i Nigerije, rekavši da te zemlje ne samo da su susedi, već i braća i sestre koji treba da rešavaju pitanja sporazumno - poručio je Lau.

On je naveo da je Čijani pri stavu da je vojni udar izveden ''iz najboljih namera'' i da su pripadnici hunte tako dobili ''neposrednu pretnju po Niger i Nigeriju''.

- Čiani je rekao da je bolno što je Ekovas postavio ultimatum da se Bazum vrati na predsedničku poziciju, a da nije čuo stanovište hunte - kazao je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija