• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

08.08.2023

16:07

Kreće haos! Sprema se invazija na Niger: Afričke zemlje šalju 25.000 vojnika da uguše pobunu

EPA-EFE/ISSIFOU DJIBO

Vesti

Kreće haos! Sprema se invazija na Niger: Afričke zemlje šalju 25.000 vojnika da uguše pobunu

Podeli vest

Nigerija bi trebalo da obezbedi oko polovinu tih vojnika, dok bi u akciji učestvovali i Benin, Senegal i Obala Slonovače

Grupa afričkih zemalja planira da pošalje kontingent od 25.000 vojnika u Niger, kao deo vojne intervencije u toj zemlji, prenosi "Radio Frans Enternasional".

Nigerija bi trebalo da obezbedi oko polovinu tih vojnika, dok bi u akciji učestvovali i Benin, Senegal i Obala Slonovače. Trupama EKOVAS-a bi trebalo da komanduje oficir iz Nigerije.

EKOVAS je neposredno nakon puča najavio da će vojno intervenisati ako se hunta ne povuče i ne vrati svrgnutog predsednika Mohameda Bazuma na njegovu nekadašnju funkciju. Oni su pučistima dali rok od sedam dana za ispunjenje uslova, koji je istekao u nedelju.

Kako navodi ta radio stanica, diplomate u Nigeriji tvrde da plan nikada i nije bio da se interveniše neposredno nakon isteka tog roka, ali da opcija vojne akcije nije skinuta sa stola.

Dok se u zemljama EKOVAS-a pripremaju za invaziju, oružane snage Nigera su počele da premeštaju svoje snage u okolini prestonice Nijameja, preneo je Si-En-En.

Lideri EKOVAS-a u četvrtak razmatraju dalje korake

Lideri članica Ekonomske zajednice država Zapadne Afrike (EKOVAS) sastaće se u četvrtak, 10. avgusta, kako bi diskutovali o krizi u Nigeru i daljim koracima koje će to telo preduzeti.

Pripreme za samit teku dobro i očekuje se da će zemlje članice brzo postići konsenzus, smatra ministar spoljnih poslova neimenovan članice EKOVAS-a koji je govorio za RFI.

Ipak, oni će sačekati da vide rezultate posedete izaslanika Afričke unije, EKOVAS-a i Ujedinjenih nacija Nijameju, koji će pokušati da na miran način reše kriznu situaciju u toj zemlji.

Delegacija Nigerije, koju je predvodio nekadašnji predsednik Abdulsalami Abubakar, prošle nedelje nije uspela da napravi konkretniji iskorak u pregovorima.

U isto vreme, nigerijski Senat je odbio da podrži vojnu intervenciju za koju se zalaže predsednik Nigerije Bola Tinubu i pozvao je na traženje mirnog rešenja. Nigerijski predsednik, koji važi za najvećeg zagovornika vojne intervencije, zbog toga se našao se na udaru oštrih kritika u svojoj zemlji.

Nijamej je posetila i vršilac dužnosti zamenika američkog državnog sekretara Viktorija Nuland, koja je sa predstavnicima hunte imala "izuzetno iskrene i ponekad prilično teške" razgovore.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija