• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.09.2023

20:00

I boje naminica utiču na zdravlje! Ljubičasta čuva srce, a žuta...

pexels.com

Zdravlje

I boje naminica utiču na zdravlje! Ljubičasta čuva srce, a žuta...

Podeli vest

Iako uglavnom imaju pozitivan uticaj, neke boje mogu i negativno delovati na organizam, poput crvene koja pojačava nervozu i osećaj gladi.

Boje pojedinih namirnica nisu tu samo zbog lepote, već kako bi voću i povrću dale hranljivu vrednost. Stručnjaci kažu da svaka boja ima pozitivan i negativan uticaj na organizam, odnosno zdravlje. Otkrijte šta koja boja krije, pa na osnovu toga odaberite onu koja je najbolja za vas u određenom trenutku.

Crvena

Intenzivna crvena može da pojača osećaj nelagode i nervozu. Namirnice ove boje je bolje umereno konzumirati, jer njihova boja pojačava osećaj gladi. Međutim, crvene namirnice čuvaju vid, održavaju srce zdravim, pomažu u jačanju pamćenja i u borbi protiv raznih bolesti.

Foto: Shutterstock

Zelenilo na tanjiru može da vam pomogne da usporite ritam

Zelena

Zelena je boja prirode, koja podstiče i donosi osećanje mira. Zelenilo na tanjiru može da vam pomogne da usporite ritam. Dovoljan unos namirnica zelene boje čuva oči i štiti od karcinoma.

Narandžasta

Narandžaste namirnice pomažu kod tegoba u varenju. One obiluju karotinoidima, a najpoznatiji je beta karoten koji se u jetri pretvara u vitamin A. Ova vrsta pigmenta posebno pogoduje zdravlju kože, štiteći je od štetnog UV zračenja i prevremenog starenja.

Foto: Shutterstock

Žuta vraća snagu i poboljšava varenje

Žuta

Ovu boju navodno vole proždrljivci. Namirnice žute boje i jela u kojima preovladava ova boja dobro je jesti pri promeni godišnjih doba i u stresnim situacijama. Ona telu vraća snagu i poboljšava varenje.

Ljubičasta ili plava

Namirnice ove zanimljive boje pomažu da očuvate zdravo srce i smanjuju rizik od srčanog udara. To je boja koja pomaže i u zaštiti od urinarnih infekcija, pa je dobrodošla na tanjir upravo da biste izbegli stalno ustajanje od stola.

Foto: Shutterstock

Bele namirnice imaju antibakterijska svojstva

Bela

Namirnice iz ove grupe imaju antibakterijska svojstva, regulišu krvni pritisak, smanjuju nivo štetnog holesterola. Neka se na vašem tanjiru uvek nađe nešto od povrća u ovoj boji: beli luk, celer, karfiol, rotkva ili ren.

Nije loše da znate

Mislite na boje dok pripremate hranu. Zelena je osetljiva na visoke temperature i dugo kuvanje. Ove namirnice je najbolje da jedete u sirovom stanju, kuvane na pari ili blanširane.
Antocijani (pigmenti) u voću i povrću crvene i ljubičaste boje takođe su osetljivi i brzo prelaze u vodu prilikom kuvanja. Narandžasta boja je relativno stabilna na visokim temperaturama.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija