• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

11.09.2023

06:20

Obnavlja kožu, smanjuje znake starenja i tamne podočnjake! Kada uvrstite ovu vrstu povrća u ishranu, očekujte sjajne rezultate

Shuterstock

Zdravlje

Obnavlja kožu, smanjuje znake starenja i tamne podočnjake! Kada uvrstite ovu vrstu povrća u ishranu, očekujte sjajne rezultate

Podeli vest

Spanać, kelj i drugo lisnato povrće, odlični su saveznici u borbi protiv starenja.

Opšte je poznato da je unos povrća veoma važan po naš organizam, međutim, posebno mesto zauzima zeleno lisnato povrće

Zbog čega je ono važno i kako utiče na naše zdravlje, objasnila je nutricionistkinja Ivana Mišić:

- Zeleno lisnato povrće smatra se jednom od najhranjivijih grupa namirnica koje možete jesti i puno je važnih vitamina i minerala koji omogućavaju osnovne funkcije ljudskog organizma - ističe nutricionistkinja i otkriva koje su to funkcije:

obnavlja crevnu floru

poboljšava imunitet

čisti organizam od štetnih stvari

deluje kao diuretik

sprečava bolesti srca i krvnih sudova

pomaže u prevenciji karcinoma

korisno je za smanjenje telesne težine

Lisnato povrće poput spanaća, kelja i blitve nudi niz prednosti za zdravlje kože zbog svog bogatog sadržaja hranljivih materija.

Spanać

Odličan izvor vitamina A. Obnavlja ćelije kože, pomaže u popravljanju oštećene kože.
Sadrži dobru količinu vitamina C, snažnog antioksidansa koji pomaže u sintezi kolagena, poboljšava elastičnost kože i smanjuje znake starenja. Gvožđe koje se nalazi u spanaću omogućava transport kiseonika do ćelija kože, podstičući zdrav ten.

Foto: pexels.com

spanać

Kelj

Odličan izvor vitamina K, utiče na cirkulaciju krvi i može pomoći u smanjenju pojave tamnih krugova ispod očiju. Kelj sadrži različite antioksidante, uključujući flavonoide i karotenoide.

Blitva

Dobar izvor vitamina E, snažnog antioksidansa. Obezbeđuje esencijalne minerale kao što su magnezijum i kalijum, koji su korisni za održavanje zdrave kože i pravilne hidratacije. Blitva sadrži razne fitonutrijente, uključujući betalaine, koji imaju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva.

Savet

Zeleno povrće poput baby spanaća, kelja, zelene salate, blitve, rukole i matovilca, često se koristi kao baza za smutije i sokove. Međutim, da bi se gvožđe iz zelenog lisnatog povrća apsorbovalo u organizmu, potrebno je da u smuti dodate voćku koja sadrži vitamin C, koji pomaže u njegovoj apsorpciji. Najčešći izbor je limunov sok.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija