• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

07.03.2024

12:20

Obratite pažnju kada poklanjate ženskoj osobi orhideju! Boja cveta ima bitnu ulogu, a evo kakvo značenje nosi

Shuterstock

Zanimljivosti

Obratite pažnju kada poklanjate ženskoj osobi orhideju! Boja cveta ima bitnu ulogu, a evo kakvo značenje nosi

Podeli vest

Dan žena je pred vratima, a ukoliko odlučite da ženskoj osobi poklonite orhideju, evo šta joj time poručujete

Poslednjih godina orhideje su omiljeno cveće većine dama, zbog čega su dobile primat za Dan žena, dok je karanfil pao u drugi plan.

Muškarci širom Srbije, rado će i ovog 8. marta da kupe orhideju za suprugu, majku, sestru, pa i koleginicu. Ali pre nego se odlučite za ovaj korak, da li znate značenje ovog cveća?

Naziv orchis je grčka reč i znači testis. Taj naziv nema nikakve veze sa oblikom cveta, već se radi o obliku njegove krtole za koju su stari Grci verovali da može da pomogne u određivanju pola nerođenog deteta.

Foto: Shuterstock

 

I u drevnoj Kini se orhideja smatrala moćnim cvetom koji garantuje veliko i zdravo potomstvo. Zahvaljujući svemu navedenom, ovaj aristokratski cvet je na Istoku zadržao epitet biljke koja se najčešće poklanja mladim parovima koji očekuju decu.

Orhideja je simbol izobilja, luksuza i bogatog načina života.

Često se može čuti da su orhideje idealan cvet za one koji poseduju neobičnu lepotu, ali istovremeno vole jednostavnost, svedenost i poseduju urođeni smisao za dizajn i estetiku.

Značenje cveta i boje orhideje

Plavom orhidejom osobi šaljete poruku da ona za vas predstavlja raritet, unikat, jedinstveno stvorenje. Ona jeste simbol ljubavi ali u kombinaciji sa plavom bojom emocije prožima spiritualnost, pa je u pitanju nesvakidašnja veza, nešto što se ne nalazi baš tako često.

S druge strane, za belu orhideju se odlučite ukoliko osobi želite da pošaljete jasnu poruku koja glasi "drag/a si mi", jer ona simbolizuje lepotu i eleganciju, a poseduje i dozu nevinosti koja ne obavezuje. Suprotno tome, crvena će naglasiti vašu strast, odlučnost, istrajnost i neskrivenu ljubav, dok će njeni nešto svetliji tonovi kao i ružičasta boja akcenat staviti na sreću i radost kojom vas ispunjava vreme provedeno sa dotičnom osobom.

Foto: pexels.com

 

Ukoliko želite da nekome dodelite titulu najboljeg, posebnog prijatelja, poklonite mu žutu orhideju, jer je upravo ona simbol prijateljstva ali i novih početaka; dok se orhideje u boji lavande obično poklanjaju majkama ali i svim ženama koje za nas predstavljaju oličenje elegancije, gracioznosti, i ženstvenosti. Nešto zagasitiji tonovi ovog cveta, poput ljubičaste, vezuju se za autoritet, poštovanje i divljenje, pa ih možete pokloniti nekom koga smatrate svojim uzorom ili nekoj uglednoj osobi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija