• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.04.2024

21:00

Selo s najkraćim imenom na svetu! Jedna od najslikovitijih destinacija u Evropi (FOTO)

Shutterstock

Putovanja

Selo s najkraćim imenom na svetu! Jedna od najslikovitijih destinacija u Evropi (FOTO)

Podeli vest

Verovatno ste čuli za grad Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch u Velsu, koji sa 58 znakova u nazivu ponosno nosi titulu grada s najdužim imenom u svetu.

A da li znate koje mesto ima najkraći naziv u svetu? Selo je, takođe, u Evropi, preciznije u Norveškoj i nosi naziv Ĺ. Mestašce Ĺ smestilo se u arhipelagu Lofoten, jednoj od najslikovitijih destinacija u Evropi, kao i odličnoj lokaciji za lov na polarnu svetlost. Ĺ se nalazi u južnom delu arhipelaga.

Ovo selo, koje je prvobitno bilo farma, prvi put se spominje 1567. godine kao "Aa". To se koristilo sve do 1917. godine, kada je izvršena reforma norveškog jezika, pa se od tada zove Ĺ, što znači reka. Do devedesetih godina prošlog veka bilo je isključivo ribarsko selo, ali je turizam u međuvremenu postao glavna delatnost.

Foto: Shutterstock

 

 

U taj ribarski gradić, koji broji više ptica nego stanovnika (ima ih manje od 200), hrle putnici sa svih strana sveta kako bi uživali u idili koju stvaraju stare ribarske kuće, mreže i tradicionalni čamci. Ĺ je najočuvaniji tradicionalni ribarski gradić na severu Norveške. Tu se nalazi i najstarija fabrika ribljeg ulja u Evropi iz 1850. godine, kao i tek koju godinu mlađa pekara.

Dobar deo kuća izgrađenih u 19. veku je zaštićen, a u pauzi od vrzmanja gradom i razgledanja slikovitih ulica turisti mogu da svrate u gradski muzej i nauči nešto više o tome kako je riba postala glavni izvozni proizvod u tom kraju.

Foto: Shutterstock

 

 

Ali, kako piše britanski magazin "Conde Nast Traveller", nije sve idilično u ovom mestašcetu. Sakupljači saobraćajnih znakova svaki čas oštete gradić za tablu s imenom kako bi kući poneli originalni suvenir. Kako bi stali na kraj vandalima, na ulazu u Ĺ jedno vreme stajala je tabla na kojoj je pisalo Ĺ i Lofoten. Ipak, posle pritužbi lokalnog stanovništva, tabla sa samo jednim slovom je vraćena.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kinezi osvajaju svet, a nisu ratnici! Jednom nogom u 11. veku, a drugom u 23.
Fudbal

Kinezi osvajaju svet, a nisu ratnici! Jednom nogom u 11. veku, a drugom u 23.

Srpski fudbalski trener Aleksandar Janković bio je do skoro selektor fudbalske reprezentacije Kine i tim povodom je za vreme božnićnih praznika početkom godine pričao za Informer o Kini, tamošnjoj kulturi, gradovima, životu, Kinezima... Dolazak predsednika Narodne republike Kine Si Đinpinga bio je povod da ponovo objavimo razgovor sa Jankovićem.

08.05.2024

11:56

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)
Partizan

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Košarkaši Partizana juče su izgubili u Podgorici od Budućnosti sa 74:73, a mnogi su za poraz okrivili Aleksu Avramovića, koji je u poslednjem napadu promašio zicer za trijumf i plasman u finale. Aleksa možda jeste tragičar meča zbog tog poteza, ali treba istaći da su se izabranici Željka Obradovića tokom meča u barem šest situacija propisno obrukali pred košem domaćih, pošto su na neverovatan način promašivali maltene otvorene zicere.

08.05.2024

12:20

Planeta

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)
KONTROLNI TORANJ ODMAH OBAVEŠTEN

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)

Teretni avion kompanije Boing "FedEx Airlines" sleteo je u sredu na aerodrom u Istanbulu bez raspoređenog prednjeg stajnog trapa (deo aviona preko koga se on oslanja na podlogu, pri stajanju, poletanju, sletanju i vožnji po zemlji) i uspeo da ostane na pisti, saopštilo je tursko ministarstvo saobraćaja, dodajući da nema žrtava.

08.05.2024

12:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!
Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!

Pobeda Srpske vojske na Ceru je bila istorijska, ali gubici u ljudstvu bili veliki. Iz stroja je izbačeno čak 259 oficira i 16.045 podoficira i vojnika. Za tadašnju Srbiju od oko 4 miliona stanovnika, to je bio nenadoknadiv gubitak, naročito imajući u vidu da je u Balkanskim ratovima 1912-13 Srpska vojska izgubila oko 44 hiljade oficira, podoficira i vojnika. Veliki gubici u starešinskom kadru bili su istovremeno i veliki gubici srpske inteligencije i školovanih starešina. Ovo je priča o 1.300 kaplara.

08.05.2024

07:05