• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.05.2024

14:25

Ko je otac Uroša Blažića i za šta je optužen? Krio oružje, o sinu je govorio ovo (FOTO/VIDEO)

Tanjug

Vesti

Ko je otac Uroša Blažića i za šta je optužen? Krio oružje, o sinu je govorio ovo (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Radiši Blažiću, ocu Uroša Blažića, masovnog ubice koji je 4. maja prošle godine ubio 9, a teško ranio 12 osoba takođe se sudi zbog nezapamćenog masakra.

On se tereti da je kuću punu oružja dao ubici na korišćenje i omogućio mu time da dođe do puške kojom je izvršio stravični zločin. 

Otac ubice više puta je pominjan u optužnici, a osoba iz čijih usta je najviše puta izgovoreno njegovo ime jeste Uroš Blažić, koji je pokušao da opravda zločin time što nije dobio stan od Vojske u kojoj je Radiša radio godinama.

Masovni ubica Uroš Blažić, na osnovu zaključka nadležnih koji su radili njegovo veštačenje nakon masakra jeste prepotentan i narisiodan čovek koji je stvorio samoobanjujuću sliku o sebi, ali i o svojoj porodici, pre svega oca Radiše. Kada nije ostvario zacrtane ciljeve počeo je da krivi druge za to.

 

 

- Krivio je okolinu u kojoj je živeo, ali čitavo društvo koje je smatrao odgovornim za navodno bespravno iseljenje njegovog oca i porodice iz stana u kojem su živeli iako je njegov otac, kako je tvrdio na saslušanju: "čovek koji je prilio krv za ovu državu i koji je uništio mentalno i fizičko zdravlje, a postao je vojni beskućnik" - kaže izvor iz istrage.

Prema rečima našeg sagovornika, Blažić je zbog svojih frustracija isplanirao da se osveti i zaplaši meštane. Iz svoje bolesne osvete on je 4. maja ubio 9 osoba i ranio jo 12.

Uroš Blažić nakon masakra pričao o ocu

O tome da je otac Uroša Blažića imao veliku ulogu u motivu ubice da izvrši stravični masakr govorio je i taksista kojeg je ubica oteo odmah nakon zločina.

 

Foto: Informer

 

 

- Ubica je bio veoma uznemiren, delovalo je unezvereno i rekao je: "Pobio sam sada 20 ljudi i to zašto što su maltretirali mog oca". Taksista je rekao da je pomahnitali Uroš Blažić pominjao i neki oduzet stan u Beogradu, kao i da su oni žrtve. Rekao je i da je automatsku pušku kojom je ubio ljude bacio i da je policija nikada neće naći, dok mu je pištolj ispao u autu koji je bio ukrao da bi pobegao do Malog Požarevca. Potom je usledila njegova konstatacija: "Ili će me policija ubiti ili ću se sam razneti bombom!" - rekao je u istrazi taksista, i dodao da je odlučio da radi sve što mu Blažić kaže kako ne bi aktivirao bombu u autu i ubio ih sve troje.

 

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

 

Šta se stavlja na teret ocu Uroša Blažića

Radiši Blažiću stavlja se na teret da je izvršio krivična dela - nedozvoljena proizvodnja, držanjje, nošenje i stavljanje u promet oružja i ekspolizivnih materija u sticaju sa krivičnim delom - teško delo protiv opšte sigurnosti.

Istragom je utvrđeno da je okrivljeni Radiša Blažić u kući u kojoj je živeo, neovlašćeno držao veću količinu vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija i da to jedan pištolj, jedan revolver, 241 komada metaka različitog kalibra, crni barut u količini od ukupno 854.38 grama, kao i različite delove za oružje.

 

 

Pored ovog, istom se stavlja na teret da je neovlašćeno nabavio veću količinu vatrenog oružja, municije i eksplozivnih sredstava, između ostalog i automatsku pušku sa mahanički uklonjenim fabričkim brojem proizvođača "Zastava", model M70 AB2, pištolj marke "Tokarev TT-33", kao i municiju za navedeno vatreno oružje, jednu ručnu bombu M52, jednu ručnu bombu M75 i jednu kumulativnu ručnu bombu M79, a potom je istu nakon kupovine kuće koja se nalazi u Šepšinu, tamo preneo i držao neobezbeđene na tavanu kuće, omugućivši tako svom sinu okrivljenom Urošu, kome je navedenu kuću dao na korišćenje, da dođe u posed ovog naoružanja i da ga koristi vežbajući pucanje iz označene automatske puške i pištolja u podrumu kuće i džak peska, a koju automatsku pušku, pištolj i municiju je potom koristio 4. maja tokom masakra.

Sramna odbrana Radiše Blažića

 

Radiša Blažić je, kao i njegov sin, izneo svoju odbranu pred Višim javnim tužilaštvom. Dok je Uroš priznao da je izvršio delo za koje se tereti, njegov otac sve negira i tvrdi da ne zna odakle arsenal oružja u kućama koje su u njegovom vlasništvu, a u kojima su živeli Uroš i on.

 

Foto: Privatna arhiva

Radiša Blažić

 

- Živim sa porodicom u Donjoj Duboni. Po zanimanju sam vojno lice. Imam čin od 2008. godine, kao pukovnik u Ministarstvu odbrane, kao načelnik vojnog arhiva u Beogradu. Što se tiče krivičnog dela koje mi je predočeno krivičnom prijavom i stavljeno na teret, a u pitanju je krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, mogu da izjavim da je 5. maja u mojoj porodičnoj kući u Donjoj Duboni izvršen pretres od strane policijskih službenika i da je pronađena određena količina oružja. O tome je sačinjen i izdat zapisnik o pretresanju stana i drugih prostorija koji je potpisao moj sin. Nisam siguran gde sam ja tada bio i zašto ja nisam potpisao zapisnik. Nakon što mi je pročitano šta je sve oduzeto i gde, mogu da izjavim, što se tiče vazdušne puške koja je pronađena u pomoćnom objektu na polici, da je to puška mog dede. U pitanju je stara puška koja je dugo stajala tu. Mislim da se vazdušna puška ne prijavljuje. Što se tiče municije koja je kod mene pronađena, a takođe i jednog usnika cevi za automatsku pušku, ne znam šta će to kod mene - rekao je Blažić u tužilaštvu.

"Pištolji nisu moji, već od mojih sinova!"

On je ispričao da u kući u Donjoj Duboni godinama živi sa porodicom i da su on i supruga koristili spavaću sobu u suterenu, dok na spratu postoje četiri sobe - u jednoj je povremeno spavao Uroš, u jednoj Radišin otac, a u jednoj stariji sin sa suprugom i detetom, dok četvrtu sobu nisu koristili.

- Ja ne znam u kojoj sobi je pronađeno navedeno oružje. Kao što sam rekao, nisam ni znao da to oružje postoji. Što se tiče pretresa koji je obavljen 9. maja u kući u kojoj živim, tom prilikom je policija u mojoj kući pronašla neko oružje. Potpisao sam zapisnik. Znam da je tada kod mene policija pronašla i oduzela lovačku pušku za koju moram da kažem da imam dozvolu, kao i za malokalibarsku pušku i "karabin". Sve dozvole za držanje oružja pokazao sam policiji. Što se tiče pištolja, oni nisu moji, već pištolji mojih sinova. Ja sam policijskim službenicima pokazao i njihove dozvole za te pištolje. Kada je u pitanju optički nišan, mislim da je on od vazdušne puške - dodao je.

 

Uroš Blažić izveden iz sudnice odmah

Podsetimo, roditelji žrtava masakra u Mladenovcu nasrnuli su na masovnog ubicu Uroša Blažića čim je uveden u sudnicu nakon čega je ubica Uroš Blažić momentalno izveden iz sudnice.

Majka brata i sestre jedne od prvih žrtava masakra Uroša Blažića opisala je šta se dešavalo u sudnici kada su uveli ubicu, piše Blic.

Nakon što su ga roditelji napali, Blažić je sekund kasnije izveden iz sudnice. On i sudski stražari su trčali dalje od sudnice.

Na nogama i rukama Uroš Blažić je imao lisice.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod
Politika

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod

Ministar bez portfelja Đorđe Milićević večeras je u Kumanovu prisustvovao obeležavanju 11. godišnjice Kulturno umetničkog društva „Srpski vez” gde je poručio da "Srbi nisu genocidan već slobodarski narod", kao i da istorijsko prijateljstvo srpskog i makedonskog naroda ne mogu da pokvare političari koji služe tuđim interesima a ne interesima svog naroda.

15.06.2024

22:18

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom
Politika

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom

Što je odlučnija politika protiv kriminalaca i ubica, to su i snažniji otpori onih koji na sve načine pokušavaju da osujete i zaustave tu borbu, jer znaju da je na čelu nje Aleksandar Vučić, navodi se u saopštenju potpredsednika Glavnog odbora SNS Marka Đurića povodom objavljene "skaj" prepiske između kriminalnih vođa sa teritorije Balkana.

15.06.2024

21:39

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20