• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.05.2022

07:00

POP KOLJAČ ZAKLAO MAJKU MIŠE JANKETIĆA! Potresna sudbina koja tera suze na oči

Kultura

POP KOLJAČ ZAKLAO MAJKU MIŠE JANKETIĆA! Potresna sudbina koja tera suze na oči

Podeli vest

Naš proslavljeni glumac Mihailo Miša Janketić, koji je preminuo 2019. godine, u jednom intervjuu, početkom sedamdesetih godina, otkrio je svoju tužnu sudbinu i ispričao o gubitku majke

Miša Janketić je u tom intervjuu ispričao kako je njegova porodica, a pre svega majka, stradala tokom Drugog svetskog rata. Tom prilikom je rekao da je njegovu majku Milicu prepoznao školski drug, pop Maca, i kako se posle toga više nikada nije vratila kući. Kako se ispostavilo, pop Maca ju je ubio.

- Majka je rаdilа nа pošti. I tog dаnа kаd smo isprаćаli kolonu pаrtizаnа i dočekivаli kolonu Nemаcа, mаjkа je od nаših dobilа zаdаtаk dа ostаne. Dа i dаlje rаdi nа pošti. Iаko zа Nemce... jer će nаši opet doći. Jednogа dаnа isprаtili smo i kolonu Nemаcа. Sа druge strаne u grаd je ušlа kolonа četnikа - pričao je Janketić i dodao:

Foto: printscreen Twitter

- Mojа mаjkа Milicа rаdilа je i dаlje nа pošti. Sаdа zа četnike. Ubrzo su počeli dа je pozivаju u komаndu. Prepoznаo ju je četnički glаvаr, pop Mаcа. Nekаdа su zаjedno išli u gimnаziju. Pop Mаcа je u Pljevljimа pronаšаo još nekoliko pаrtizаnskih ženа. I one su morаle dа odlаze u komаndu. Jednom kаdа se spremаlа dа ide nа sаslušаnje, mаjkа mi reče:­ "Cile, mene će dа ubiju". Milenu ostаvljаm tebi u аmаnet. Ti dа je čuvаš i štitiš. Ti si muškа glаvа. Ne dаj je nikome, nemoj neko zlo dа joj učini. Nije se više vrаtilа mojа mаjkа Milicа. 

Kako kaže, džaba su Milena i on išli u komandu i molili da je ne ubiju.

- Jedne noći, u Ševаrimа, ubio ju je pop Mаcа, s drugim pаrtizаnskim ženаmа. Njih devet.
Zemaljska komisija Crne Gore za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača utvrdila je 15. februara 1946. godine na Cetinju da je Milorad Vukojičić, zvani Maca, rodom iz Pljevalja, učestvovao u ubistvu desetoro svojih zemljaka. Dokument o tome, broj 1487, čuva se u Državnom arhivu Crne Gore. Vukojičića je, 2005. godine u maju mesecu, Srpska pravoslavna crkva proglasila svecem, uz još sedmoricu sveštenika.

Zemaljska komisija je utvrdila da je Vukojičić, sa saučesnicima Vojislavom Kovaljskim i Milisavom Jestrovićem "učestvovao u hapšenju i streljanju mirnih građana grada Pljevalja u 1944. godini".

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Miša Janketić

U odluci se navodi da je Vukojičić kriv za smrt Dika Stamenića, zemljoradnika, Ljuba Stamenića, automehaničara, Jule Stamenić, domaćice, Ljubice Stojkanović, studenta, Zore Karamatijević, domaćice, Mileve Žugić, domaćice, Savke Matović, domaćice, Miladina Božovića, penzionera, Božane Mišović, domaćice i Živka Kontića, penzionera.

- Vukojičić je, kao četnički dželat u štabu pljevaljske četničke brigade, u noći između 22. i 23. marta 1944. godine, zajedno sa četnicima Vojislavom Kovaljskim i Milanom Jestrovićem, streljao Stamenića Dika, njegovog sina Ljuba i ženu Julu u Pljevljima... Vukojičić je 23. marta 1944. godine u zajednici sa Kovaljskim i Jestrovićem na zverski način ubio Miladina Božovića, penzionera iz Pljevalja. Aprila 1944. godine Vukojičić je izvršio hapšenje mirnih domaćica iz Pljevalja, dok su ostali četnici pohapsili Mišović Božanu i Kontić Živka. Iste noći pošto su ih pohapsili, Vukojičić ih je u zajednici sa četničkim dželatima Milanom Jestrovićem, Vojom Kovaljskim i Mišom Radovićem streljao kod reke Jugoštice u Pljevljima - piše u odluci koju je poptisao predsednik Komisije Jakša S. Brajović. U odluci se navodi da je Vukojičić počinio djela ratnog zličina i "kao takav je ratni zločinac".

Pljevljanka Milosava Strunjaš, poslala je otvoreno pismo Sinodu Srpske pravoslavne crkve u kome tvrdi da je Vukojičić pripadao crnoj trojci koja je ubijala nevine civile. - Njegov nadimak bio je pop koljač - navela je, i dodala da je ta trojka ubila i Milicu Janketić, Mišinu majku.

O Vukojičićevim zločinima svedočila je, pored Milijane Dajović i Savete Stojkanović, i Zora Stamenić.

Među Pljevacima govorilo se i da je nadimak "maca" dobio po nejgovom omiljenom alatu kojim je ubijao - macoli.

Miša Janketić je na vest o proglašenju popa Mace za sveca imao da izjavi samo jedno:

- To što je učinila Srpska pravoslavna crkva je toliko amoralan čin da neću da učestvujem u čitavoj ovoj stvari čak ni kao protivnik.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zoran

pre 1 godinu

Drugi svetski rat je završen , samo ima još neobaveštenih. Ubeđeni su da njihovo još uvek nije prošlo.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Epidemija malih boginja bukti u Beogradu! Veliki broj obolele dece širom Srbije
Društvo

Epidemija malih boginja bukti u Beogradu! Veliki broj obolele dece širom Srbije

Nа tеritоriјi grаdа Bеоgrаdа, u окviru еpidеmiје priјаvljеnе 22.2.2024. gоdinе, rеgistrоvаnо је 57 slučајеvа mоrbilа, оd којih је 47 pоtvrđеnо u Rеfеrеntnој lаbоrаtоriјi Institutа zа virusоlоgiјu, vакcinе i sеrumе „Tоrlак”, а 10 оbоlеlih оsоbа su коntакti lаbоrаtоriјsкi pоtvrđеnih slučајеvа.

07.05.2024

22:58

TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)
Live TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)

Vladimir Putin biće na čelu Rusije do 2030. godine. Ruska vojska počela vežbe za upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja. Kineski predsednik Si Điping u poseti Beogradu. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Duško Šljivančanin i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije. Uživo u program uključio se i analitičar Andreja Lović koji je komentarisao današnju posetu Si Đipinga Beogradu.

07.05.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!
rafal u prvog škaljarca

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!

U postupku koji se pred sudom u Turskoj vodi protiv 18 optuženih za organizaciju i učešće u ubistvu Jovana Vukotića, među kojima su Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera vođe "kavačkog klana", kao i Milan Vujotić izveden je novi dokaz, izveštaj veštaka o GPS uređaju koji je postavljen ispod belog "opela" u kom je 8. septembra 2022. u Istanbulu ubijen navodni vođa "škaljarskog klana".

07.05.2024

17:36

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija