• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

18.02.2022

19:29 >> 19:32

OPREZ! ZBOG JEDNE PORUKE OSTALI BEZ DINARA! Bio je dovoljan samo jedan klik i slika!

Pixabay/Printscreen

Zaštitnik potrošača

OPREZ! ZBOG JEDNE PORUKE OSTALI BEZ DINARA! Bio je dovoljan samo jedan klik i slika!

Podeli vest

Prijatelji B.D. ostali su bez svih para na računu jer su poverovali u poruku koja im je stigla sa njegovog Fejsbuk profila

B.D. i njegovi prijatelji postali su žrtva hakera koji su im sa računa skinuli pozamašnu sumu novca.

Naime, njima je sa Fejsbuk profila B.D. stigla poruka u kojoj on svoje prijatelje i rođake moli za pomoć jer mu je kartica za bankomat blokirana te ne može da podigne novac.

- Ej šta radiš? Treba mi jedna usluga ako može? Imam karticu za bankomat ali mi je blokirana i ne mogu da podignem novac. Imam onu elektronsku aplikaciju na telefon što mi dali iz banke i preko aplikacije jedino mogu da prebacim pare na karticu ne mogu na žiro račun, ako ti imaš karticu za bankomat da ti prebacim na nju pa kad ti legne samo da podigneš na bankomat i da mi javiš, samo mi pusti slike sa obe strane da ti uplatim - piše u poruci na mesindžeru.

Foto: clip art

Dok su neki od prijatelja posumnjali da je reč o prevari, bilo je i onih kojim ova poruka nije sumnjiva, te su slikali i poslali fotografije svoje bankovne karice.

U roku od nekoliko minuta svi koji su poslali fotografije, ostali su bez prebijene pare. Slučaj je prijavljen policiji. 

Jedan od njih je ispričao da mu ništa nije bilo sumnjivo jer mu prijatelj nije tražio da mu uplati novac, već je molba bila obrnuta.

Drugi je pak, posumnjao da nešto nije u redu, te je poslao poruku:

- Jel ti profil hakovan?

Na to je dobio drzak odgovor:

- Pametan si ti dečko!

Foto: informer.rs

Upozorenje! Nikome ne šaljite svoje bankovne kartice niti bilo koje lične podatke! Pozovite prijatelje da proverite sve pre nego što se odazovete na njihov apel za pomoć!

Kako zaštiti naloge?

Ukoliko „password", „qwerty" ili „123456789" podsećaju na vaše lozinke - vreme je da ih promenite. "Hakovanje nije ništa neuobičajeno, zato je važno da lozinke budu jedinstvene, odnosno da svaki nalog ili uređaj ima različitu" - kaže Bojan Perkov iz Šer fondacije za BBC na srpskom.

Što duža lozinka, to bolje - glasi prvi savet.

-Najbolje je da budu nasumična slova, kao i da se koriste specijalni karakteri i znakovi interpunkcije poput tačke, znaka uzvika ili tarabe - naveo je on.

Dodatni stepen zaštite daju brojevi i velika i mala slova.

Ipak, kao najznačajniju mogućnost za zaštitu naloga, Perkov navodi dvostepenu verifikaciju. -Zasniva se na tome da osim lozinke, koristite još jedno sredstvo za potvrdu identiteta.To je jednokratni kod koji najčešće stigne u vidu SMS poruke na vaš broj telefona - preporučio je Perkov.

Foto: Informer DN

Osim SMS koda, može da se koristi i Gugl autentikator.

Šta se desilo B.D. ?

Nepoznati haker je u njegovo ime je poslao poruke prijateljima da mu je kartica blokirana i da nešto hitno mora da plati. Tražio im je podatke njihovih kreditnih kartica. Takođe zahtevao je fofografiju obe strane kreditne kartice.

Njegovi prijatelji su to i učinili, a sa računa su im skinute sume od 50.000 i 100.000 dinara. Pošto su ga pozvali da ga obaveste da su podatke poslali, on im je objasnio da je reč o prevari.

-Najgore mi je bilo što nisam mogao svima da javim - Kaže mladić. Srećom, neki su po porukama prepoznali da to nije njegov stil pisanja i shvatili da se radi o prevari.

Šta treba izbegavati?

Kompanija za sigurnost na internetu SplešDejta (SplashData) objavila je spisak najgorih lozinki, sačinjen od najzastupljenijih lozinki u 2021. godini.

Osim navedenih kombinacija brojeva i slova u nizu na tastaturi, Perkov napominje da se u lozinkama ne smeju nalaziti javno dostupni podaci o vlasniku naloga.

- To su, na primer, imena ukućana, dece ili kućnih ljubimaca. Bilo šta do čega se može doći nagađanjem ili lakom pretragom na internetu, društvenim mrežama ili javno dostupnim mestima. Ljudi ostavljaju mnogo podataka o sebi javno, a da često toga nisu ni svesni - kaže Perkov.

Takođe, neophodno je izbegavati svaki servis sumnjivog porekla, za koji se ne zna ko ga je napravio i kojim povodom, pogotovo ukoliko traži pristup preko Fejsbuk ili Gugl naloga.

Takođe postoji i "master" lozinka, dovoljno je da imate samo jednu dugačku, kvalitetnu lozinku koju ćete da koristite za otključavanje svih ostalih lozinki.

Programi kao što su KiPas (KeePass) i KiPasIksCe (KeePassXC) stvaraju fajl na računaru koji čuva sve lozinke, a može da mu se pristupi samo pomoću 'master' lozinke. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front! (VIDEO)
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front! (VIDEO)

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija