• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.04.2024

16:13

Očekuje konkretne ideje: Lajčak najavio nastavak razgovora Beograda i Prištine o dinaru!

BETAPHOTO

Politika

Očekuje konkretne ideje: Lajčak najavio nastavak razgovora Beograda i Prištine o dinaru!

Podeli vest

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak rekao je danas da očekuje da će predstojeći razgovori glavnih pregovarača Beograda i Prišitne u Briselu biti zasnovani na "vrlo konkretnim idejama" ocenjujući da se tokom prethodne runde dijaloga smanjio jaz između strana.

Lajčak je na Fejsbuku, ne navodeći datum, najavio će u Briselu biti nastavljeni razgovori na nivou glavnih pregovarača Beograda i Prištine po pitanju upotrebe dinara jer, kako je dodao, i dalje postoje neke razlike između strana nakon prethodnog sastanka 18. aprila.

On je, sumirajući proteklu nedelju tokom koje je boravio i u BiH i Sloveniji, naveo da se iz BiH vratio u Brisel radi nastavka napora Beograda i Prištine da "pronađu sredinu" u vezi sa takozvanim "pitanjem dinara".

- Razgovarali smo o mogućem privremenom rešenju za građane pogođene odlukom Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju i verujem da smo uspeli da smanjimo jaz. Istovremeno, neke razlike ostaju i zato ću ponovo ugostiti dvojicu glavnih pregovarača u Briselu i očekujem da naši razgovori budu zasnovani na vrlo konkretnim idejama, što bi nam omogućilo da napredujemo u interesu naroda - naveo je Lajčak. Kada je reč o poseti BiH, on je rekao da se uvek rado vraća u tu zemlju, koja je, kako je istakao, značajno uticala na njegovu karijeru.

Foto: Tanjug/Marko Đoković

 

- Stoga mi je bilo još važnije da čujem od različitih lokalnih igrača o nedavnim dešavanjima i kako oni vide trenutnu situaciju. Na svim svojim sastancima naglašavao sam važnost da se ne gubi iz vida jasan zamah EU za budućnost BiH u EU - naveo je Lajčak.

On je dodao da je zato bio srećan što je BiH uspela da postigne konsenzus oko Izbornog zakona, što je, naglasio je, ključni uslov za skori početak pristupnih pregovora.

- To pokazuje da je i dalje važno verovati onima koje su građani izabrali da donesu ispravne odluke - naveo je Lajčak.

Govoreći o poseti Sloveniji, on je rekao da je učestvovao na prvoj konferenciji Prijatelja Zapadnog Balkana.

- Bio je to jedinstven format sa iskusnim političkim praktičarima i stručnjacima za Zapadni Balkan, koji nam je omogućio da duboko zaronimo u to kako da budućnost Zapadnog Balkana postane stvarnost - poručio je Lajčak.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji je predvodio delegaciju Beograda tokom prethodne runde dijaloga 18. aprila, rekao je tada da će razgvori biti nastavljeni ove sedmice, kao i da je Beograd učinio apsolutno sve u nameri da pronađe rešenje za upotrebu dinara na KiM.

Foto: Pedja Milosavljević

 

On je naveo da je predlog Beograda ocenjen kao konstruktivan, ali da je Priština "došla sa nula konstruktivnosti", što je dovelo do toga da nisu mogli ništa da se dogovore. Sa druge strane, glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi naveo je da je sastanak bio "beskoristan" i da je Beograd došao sa potpuno novim predlogom želeći, kako tvrdi, da vrati situaciju na početnu tačku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija