• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

23.04.2024

08:14

Stejt department potvrdio ono što Srbija priča već godinama: Izveštaj ukazuje na Kurtijevu propagandu na KiM

beta/shutterstock

Politika

Stejt department potvrdio ono što Srbija priča već godinama: Izveštaj ukazuje na Kurtijevu propagandu na KiM

Podeli vest

Tokom protekle godine nije bilo značajnijih promena u stanju ljudskih prava na KiM, konstatuje se u redovnom godišnjem izveštaju Stejt departmenta o ljudskim pravima i navodi da su značajni problemi i dalje prisutni kada su u pitanju slobode manjina i sudstvo, kao i da su uočeni ozbiljni slučajevi korupcije.

U delu izveštaja posvećenom KiM, navodi se da je u "verodostojnim izveštajima" ukazano na ozbiljne probleme sa nezavisnošću pravosuđa, ograničenjima slobode izražavanja i slobode medija, uključujući nasilje ili pretnje nasiljem protiv novinara, a predočeno je i da je bilo ozbiljnih slučajeva korupcije u privremenim prištinskim isntitucijama, kao i krivičnih dela koja uključuju nasilje ili pretnje nasiljem protiv etničkih manjina ili drugih marginalizovanih zajednica.

U izveštaju se navodi da su privremene prištinske institucije "preduzimale kredibilne, ali nedosledne korake" da identifikuju, istraže, krivično gone i kazne zvaničnike koji su možda kršili ljudska prava.

Ističe se da je sprovođenje pravde bilo sporo, da su nedostajala sredstva da se osigura odgovornost pravosudnih zvaničnika, kao i da su pravosudne strukture bile predmet političkog uplitanja, spornih imenovanja i nejasnih mandata.

Ukazuje se da je civilno društvo često kritikovalo vlasti u Prištini zbog javnog mešanja u nezavisnost i nepristrasnost pravosudnih institucija, posebno u vezi sa istragama o korupciji vladinih zvaničnika.

Kao i prethodnih godina, nadležne međunarodne instance su izrazile zabrinutost u vezi sa neizvršenjem sudskih odluka, što je doprinelo povećanju broja nerešenih predmeta, piše u izveštaju Stejt departmenta.

Foto: Reuters

 

Ukazuje se da su neki predstavnici Srba sa KiM ukazivali da prištinske vlasti nisu izvršile sudske presude u korist Srba, posebno u imovinskim sporovima.

Udruženje novinara na KiM izvestilo je da je nekoliko puta bilo meta kampanje digitalnog klevetanja u situacijama kada je branilo novinare i neke medije, kao i da su vladini zvaničnici, uključujući premijera privremenih prištinskih institucija i članove vladajuće političke partije, učestvovali u klevetničkim kampanjama u cilju podrivanja poverenja javnosti u medije.

Navodi se da je Udruženje novinara zabeležio 30 napada na novinare koji su izveštavali o političkim napetostima na severu KiM u maju i junu.

U izveštaju Stejt departmenta se primećuje i da je pristup pravdi za građane u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu KiM ostao ograničen nakon ostavki svih predstavnika u lokalnim pravosudnim i policijskim institucijama, što je, kako se navodi, dodatno pogoršalo postojeće probleme.

Od septembra, sudske filijale u dve opštine ostale su zatvorene zbog nedostatka osoblja, a oko 7.000 predmeta je bilo nerešeno.

Identiteti i fotografije novoimenovanih policajaca Srba objavljeni su na internetu sa pretećim porukama pojedinaca i grupa na društvenim mrežama, navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

Nekoliko policajaca Srba podnelo je ostavke u avgustu ubrzo nakon što su angažovani i raspoređeni na severu Kosova, navodeći kao razlog „pretnje i pritisak“, podsećaju iz Stejt departmenta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija