• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.04.2024

19:42

Obraćanje Vučića nakon sednice SB UN! Nadam se da ćemo nastaviti dijalog sa Prištinom, preduslov za sve je formiranje ZSO

TV Pink printscreen

Politika

Obraćanje Vučića nakon sednice SB UN! Nadam se da ćemo nastaviti dijalog sa Prištinom, preduslov za sve je formiranje ZSO

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti na prijemu u UN, nakon sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

 

Na prijemu je primetno prisustvo velikog broja stalnih predstavnika država članica pri Ujedinjenim nacijama, kojima se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na prijemu su prisutni otpravnik poslova u stalnoj Misiji Republike Srbije pri UN Saša Mart i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

Vučić je rekao da je Srbija veoma posvećena Povelji UN, ali takođe i Rezolucijama.

- Ko god prekrši međunarodni poredak, mi to priznajemo i ko god je žrtva mi smo na njegovoj strani.

- Verujem da ćemo nastaviti naš proces dijaloga sa Prištinom. Nadam se da će EU obaviti svoj posao kako bi nametnula nešto što su nam garantovali prethodnih 11 godina, pošto su sve tri strane potpisale taj Briselski sporazum. Formiranje ZSO najvažniji preduslov za sve - naglasio je Vučić.

- Nadamo se da će to ostati preduslov članstvu tzv. Kosova u SE - rekao je on.

Vučić je naglasio da je veća uloga UN jedini način da povratimo mir i stabilnost u svetu.

Podsetimo, u Njujorku se održava sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) posvećena šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK-a.

Redovni šestomesečni izveštaj o radu Misije UN na Kosovu i Metohiji predstavila je specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šef UNMIK-a Karoline Zijade. Predsedavajuća Savetu bezbednosti UN i stalna predstavnica Malte pri UN Vanesa Frejzer otvorila je sednicu o izveštaju UNMIK-a o Kosovu i Metohiji.

Sednica je počela u 16.00 sati po srednjoevropskom vremenu, a sednicu je otvorila predsedavajuća Savetu bezbednosti za april, Vaneša Frejzir. Prištinu predstavlja predsednica privremenih institucija Vjosa Osmani.

Sednica Saveta bezbednosti UN o radu UNMIK-a održava se u vreme pojačane zategnutosti između Beograda i Prištine, čemu doprinose sporenja oko upotrebe dinara na Kosovu i oko upravljanja većinski srpskim opštinama na severu Kosova, kao i procedura prijema Kosova u Savet Evrope.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija