• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.04.2024

20:00 >> 20:01

Sutra će se sastati sa predsednikom Vučićem! Sve što niste znali o "čuvenom" Džejmsu O’Brajanu!

Reuters

Politika

Sutra će se sastati sa predsednikom Vučićem! Sve što niste znali o "čuvenom" Džejmsu O’Brajanu!

Podeli vest

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić tokom medijskog istupanja govorio je o svim gorućim tematikama koje okupiraju naš narod, a ovim povodom napomenuo je i da ga očekuje veoma važan sastanak sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja, nakon čega putuje u Njujork.

- Sutra imam važan razgovor sa O'Brajanom u Beogradu, posle podne putujem u Njujork - gde će se u GS UN videti ko je prijatelj Srbije i međunarodnog prava, a ko nije, više zemalja će biti uzdržano nego onih za rezoluciju - rekao je predsednik u dahu pred milionskim auditorijumom.

Foto: Tanjug/DIMITRIJE GOLL

 

Ko je Džejms O’Brajan? 

O’Brajan je novi pomoćnik državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja. On je na tom položaju zamenio Karen Donfred, koja je napustila tu funkciju u martu prošle godine.

Za novog pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja predložio američki predsednik Džozef Bajden.

On je nadređeni Gabrijelu Eskobaru, izaslaniku SAD za Zapadni Balkan.

Prethodno je od prošle godine obavljao funkciju šefa Kancelarije za koordinaciju sankcija, što je u rangu ambasadora.

Služio je u dve američke administracije kao specijalni izaslanik predsednika.

Ovaj bivši službenik Stejt departmenta i dobitnik brojnih nagrada za službu od 1989. do 2001. godine, bio je viši savetnik bivše sekretarke Medlin Olbrajt, kao prvi zamenik direktora za planiranje politika i predsednički izaslanik za Balkan. O’Brajen je bio deo američke delegacije tokom pregovora u Rambujeu 1999. godine. Bio je uključen u pronalaženje rešenja za okončanje rata u BiH i pomogao u formulisanju Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine, kojim je taj rat okončan. Nakon što je napustio vladu, bio je direktor i potpredsednik Albright Stonebridge Group, međunarodne savetodavne kancelarije. O’Brajen je diplomirao pravo na Jejlu i magistrirao na Univerzitetu u Pitsburgu. Ima i diplomu Makalester koledža u Minesoti.Član je Saveta za spoljne poslove. Govori francuski i ruski jezik.

Foto: Reuters

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!
Ostali sportovi

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!

Naša bokserka Sara Ćirković koja je na Evropskom prvenstvu u Beogradu stigla do zlatnog odličja u kategoriji do 54 kilograma izjavila je na prijemu u zgradi Predsedništva da će maksimalno raditi kako bi osvojila medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

02.05.2024

11:31

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija