• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.04.2024

17:16

Vesić: Na beogradskom aerodromu MUP uskoro postavlja automatske čitače pasoša

Pedja Milosavljević

Politika

Vesić: Na beogradskom aerodromu MUP uskoro postavlja automatske čitače pasoša

Podeli vest

Na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" uskoro će Ministarstvo unutrašnjih poslova postaviti kapije na kojima će se automatski očitavati pasoši, najavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da će to omogućiti brži protok putnika prilikom pasoške kontrole.

- Putnici više neće morati da čekaju na kontrolu samo kod policajca već će moći da prodju kroz ovu kapiju gde se samo skenira pasoš i lice i automatski prolazite, što je četiri puta brže nego običan prolaz - rekao je Vesić gostujući na televiziji Hepi.

Ministar je zahvalio svima u Ministarstvu unutrašnjih poslova koji su radili na tome posebno ministru Bratislavu Gašiću.

- Oni će već početkom juna za sezonu imati te čitače i to će bitno ubrzati pasoške kontrole što je bio jedan od problema jer kada na aerodrom, bilo gde u svetu, dođe veliki broj aviona, uvek imate gužve - rekao je Vesić.

Naveo je da ima redovne sastanke sa ljudima koji rade na beogradskom aerodromu i podsetio da je posao "ground handlinga" na tom aerodromu preuzela da vodi britanska kompanija "Menzies Aviation" koja je među najboljima na svetu.

- Ukazujem im na sve probleme koji ih čekaju tako da se nadam da ćemo ove godine imati mnogo manje problema i ući spremnije u sezonu nego prethodne - rekao je Vesić.

Podsetio je da je posle 33 godine uspostavljan let "Er Srbije" na liniji Beograd-Mostar.

- Povratna karta za taj let je 104 evra i siguran sam da će postati profitabilan jer oni koji putuju prema Beogradu iz Mostara, a tamo zaista živi veliki broj građanki i građana, mogu iz Beograda da lete na više od 80 destinacija širom sveta - rekao je Vesić i dodao da ne postoji bolje povezan aerodrom u regionu od beogradskog.

Govoreći o zajedničkom tagu za naplatu putarine sa Crnom Gorom, koji nije u potpunosti profunkcionisao 15. aprila kako su najavili "Putevi Srbije", Vesić je ponovio da će ukoliko se to ne desi ni do kraja maja, neko u tom preduzeću dobiti otkaz.

Vesić je podsetio da je tag sa Crnom Gorom trebalo bude uspostavljen prošlog septembra, a da su onda iz "Puteva Srbije" javno obećali da će ga pustiti 15. aprila.

- 15. aprila su mi rekli da tag radi, ali samo u Srbiji, a kada sam ih pitao zašto ne radi u Crnoj Gori naveli su da će to biti do kraja maja - rekao je Vesić i dodao da će, ako to ne urade do kraja maja, neko iz "Puteva Srbije" morati da podnese ostavku.

Podsetio je da su iz tog preduzeća najavili da će do 15. maja biti pušten zajednički tag sa Hrvatskom, a 1. juna i sa Grčkom, te poručio da se data obećanja moraju ispunjavati.

Govoreći o infrastrukturnim projektima, Vesić je između ostalog pomenuo izgradnju beogradskog metroa navodeći da su naručene dve TBM mašine, takozvane "krtice", koje kopaju tunelske cevi kojima će ići metro.

- One će početi da rade 2026. godine i radiće dve godine - rekao je Vesić i dodao da će se istovremeno kopati od Belih voda prema sajmu i od Karaburme prema sajmu.

Što se tice stanica metroa, Vesić je rekao da će već ove godine početi pripremni radovi, a da će 2025. godine početi da se rade stanice Železnik, Makiš, Bele vode, Trgovačka, Savski trg koja je posebno značajna jer će se tu ukrštati prve dve linije metroa, zatim stanica Mostar i Pančevački most.

Kako je dodao, 2026. godine će se raditi stanice Žarkovo, Požeška, Banovo brdo, Ada Ciganlija, sajam, Trg Republike, zatim stanica Skadarlija odnosno Bajlonijeva pijaca koja je takođe značajna jer će se raditi sa novom pijacom, kao i Dunav stanica.

- Sve stanice na prvoj liniji metroa će biti završene i ta linija će biti u funkciji od 2028. godine - dodao je Vesić.

Istakao je da se Srbija razvija uz sve ekonomske teškoće u kojima se nalazi svet i da se nastavlja da politikom predsednika Vučića, a to je izgradnja autoputeva, brzih saobraćajnica i brzih pruga, te između ostalog pomenuo da će u julu ove godine biti završena brza pruga između između Novog Sada i Subotice, da će u decembru krenuti brzi vozovi prema Subotici i da će se od Beograda do Subotice putovati sat i deset minuta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15