• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.04.2024

12:00

Samo tražimo da se poštuje naš narod, društvo i država! Šapić: Beograd vremena za čekanje nema

Tanja Andric

Politika

Samo tražimo da se poštuje naš narod, društvo i država! Šapić: Beograd vremena za čekanje nema

Podeli vest

Gostujući na Informer TV gradonačelnik Beograda govorio je o svim novitetima i izazovima koji slede u narednom periodu.

Tom prilikom Šapić je istakao da će nastaviti da radi najbolje što može u interesu naše države.

-Beograd vremena za čekanje nema, mnoge stvare koje smo imali u planu da uradimo zbog ovakvih okolnosti nismo mogli. Ja ću se truditi da za ovih mesec i po dana nastavim da radim najbolje što mogu, kao što sam radio i u predhodnih par meseci, jer ima dosta stvari koje moramo da uradimo, da se pripremimo za vreme kada ćemo da izglasamo Skupštinu grada, članove Gradskog veća i da Beograd vratimo u neku normalnu dinamiku - izjavio je Aleksandar Šapić gostujući na TV Informer.

On je rekao da postoje mnoge ograničavajuće stvari jer se grad finansira iz privremenog budžeta, ali je najavio i nekoliko značajnih odluka u narednih nekoliko dana. 

- To su odluke koje će pokazati da smo, bez obzira na stanje u kome se nalazimo, uspeli da održimo naš grad na jednom dobrom nivou i mislim da to Beograđani vide. Dosta stvari je dobrih urađeno za ove dve godine, krenuli smo da uvodimo red u Grad Beograd. Počeli smo da sređujemo obale beogradskih reka i uvodimo red kada je u pitanju postavljanje splavova. Imali smo puno problema po pitanju socijalnih mera koje su svi osporavali, a onda smo došli do toga da je Grad Beograd danas više od 100 miliona evra izdvojio za posebne socijalne mere koje nisu postojale pre nego što sam ja došao na čelo grada. To su besplatni vrtići, besplatni udžbenici kao i karte za bazene preko posebnih novogodišnjih vaučera, do ukidanja svih lista čekanja i besplatnih usluga koje smo uveli - podsetio je Šapić.

Foto: Tanja Andric

 

On je najavio još jedan poseban iskorak, a to je mera da umesto udžbenika ove godine Grad daje novac i to najmanje deset do petnaest odsto više nego što iznosi jedan komplet udžbenika.

- Time ćemo dati priliku onim ljudima koji žele da kupe polovan udžbenik ili mogu da ga naslede, i u septembru kada je kućni budžet najviše ugrožen, mogu te pare da potroše na nešto drugo što je neophodno - naveo je on.

Istakao je i da se sprema kupovina tramvaja i autobusa i potpisivanje novih ugovora za potpuni oporavak javnog prevoza. 

- Kada sam ušao u sam proces uvođenja novog sistema svi su me napadali, sada svi ćute. Tako je bilo i sa informativnim tablama, a sada ih ima oko 900 u gradu. Ideja nam je da ih bude 4.000 na teritoriji čitavog grada. Normalno je i da se dešavaju incidenti kojih je bilo uvek, jer svakog dana na ulice izađe dve hiljade vozila. Sada pravimo i nove ugovore sa privatnicima gde ih uslovljavamo da moraju da kupe nove autobuse – naglasio je predsednik  Privremenog organa Beograda.

Šapić je napomenuo da mu zameraju da se bavi geostrateškom umesto lokalnom politikom, a da oni koji to pričaju nemaju nikakva znanja o lokalnoh politici jer se nisu time nikada bavili za razliku od njega koji je u tom poslu 14 godina. 

Foto: Tanja Andric

 

On je dodao da je kapmanja koja se vodi za usvajanje nove rezolucije o Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN nastavak agende koja traje od devedesetih godina prošlog veka.

- Bez obzira na to, mi kao narod treba da gledamo sebe i ne klonemo duhom, jer nikada srpski narod na ovim prostorima nije činio sistemske zločine ili etnička čišćenja, a što su neki drugi radili. Zato su nam sada najmanje potrebne unutrašnja sukobljavanja i trzavice, zbog čega me je posebno pogodilo što se nedavno dogodilo u Dubrovniku. To su stvari koje razaraju društvo i zbog toga moramo da se odupremo takvim idejama, jer ti ljudi koji otvoreno propagiraju protiv srpske države i naroda nemaju podršku u našem narodu - poručio je on.

Foto: Tanja Andric

 

Ponovio je, a kako je rekao zbog zloupotrebe pojedinih medija, da ni jednom Hrvatu, Bošnjaku, Rusinu ili Albancu ne sme u Beogradu ili u Srbiji da nedostaje ni dlaka sa glave samo zato što pripadaju drugoj veri ili naciji.

- Samo tražimo da se poštuje naš narod, društvo i država u kojoj žive - naglasio je Šapić.

On je pozdravio današnje obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, povodom Dana Odreda vojne policije za specijalen namene „Kobre”.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Građani treba da znaju na kakve su prevare spremne opozicione liste! Oglasio se SNS povodom odbacivanja liste Save Manojlovića
Izbori 2024

Građani treba da znaju na kakve su prevare spremne opozicione liste! Oglasio se SNS povodom odbacivanja liste Save Manojlovića

Opštinski odbor Vračar Srpske napredne stranke (SNS) saopštio je danas, povodom odluke Opštinske izborne komisije (OIK) gradske opštine Vračar koja je odbacila listu "Dr Savo Manojlović i ja sam Vračar - Kreni-promeni" zbog nepoštovanja propisa o zastupljenosti polova, ali i zbog nedovoljnog broja potpisa, da građani mogu još jednom da se uvere na kakve su sve prevare spremni predstavnici opozicionih lista.

14.05.2024

19:56

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!
Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!

Nedelja zajedništva i sećanja u šabačkoj Ekonomsko-trgovinskoj školi "Stana Milanović" obeležena je na poseban način - otvaranjem Staninog sokačeta, koje će predstavljati ulaz u školu i novo poglavlje života svakog njenog učenika.

14.05.2024

17:19