• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.04.2024

12:52

Pantić Pilja: Prijem tzv. Kosova u SE predstavljao bi kršenje međunarodnog prava

informer.rs

Politika

Pantić Pilja: Prijem tzv. Kosova u SE predstavljao bi kršenje međunarodnog prava

Podeli vest

Članovi delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) danas su u razgovoru sa ambasadorom Švajcarske u Srbiji Ursom Šmidom istakli da bi eventualni prijem tzv. Kosova u SE predstavljao duboko kršenje međunarodnog prava, kao i statuta i principa na kojima se zasniva rad te organizacije.

Šef skupštinske delegacije u PS SE Biljana Pantić Pilja navela je da će na zasedanju ove međunarodne parlamentarne organizacije, u aprilu na dnevnom redu biti prijem tzv. države Kosovo, te da će Srbija, ako do toga dođe, razmotriti dalje učešće u radu PS SE, saopšteno je iz parlamenta. Ona je ukazala i da se na Kosovu i Metohiji najoštrije krše ljudska prava Srba od strane režima Aljbina Kurtija.

- Srpska valuta i srpska roba su zabranjene na KiM, a uz konstante pritiske i napade već je 11 odsto Srba napustilo ovaj deo srpske teritorije, od kada je Kurti na vlasti - navela je Pantić Pilja.

Članovi delegacije Narodne skupštine u PS SE Dunja Simonović Bratić, Vladimir Đorđević i Aleksandar Mirković potvrdili su zajednički stav naše parlamentarne delegacije. Istakli su da je svaka podrška za poziciju Srbije po ovom pitanju od velikog značaja i izrazili očekivanje da će švajcarska parlamentarna delegacija podržati poštovanje međunarodnog prava. Ambasador Šmid naveo je da je svestan zabrinutosti Srbije i izrazio nadu da će Srbija ostati članica Saveta Evrope, jer ona pripada toj organizaciji. Ocenio je i da naše dve države imaju dugoročno prijateljstvo, uprkos nekim razlikama u stavovima. Članovi delegacije su sa Šmidom razgovarali i o saradnji parlamentarnih delegacija Srbije i Švajcarske u ovoj međunarodnoj organizaciji, imajući u vidu da predstoji izbor za generalnog sekretara PS SE u junu ove godine, a ambasador Šmid je predstavio švajcarskog kandidata za tu poziciju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šok vesti iz Irana! Raisijeva smrt sprečila veliku promenu?! U igri bila dva kandidata za vrhovnog vođu, a sad...
CNN TVRDI

Šok vesti iz Irana! Raisijeva smrt sprečila veliku promenu?! U igri bila dva kandidata za vrhovnog vođu, a sad...

Iranski predsednik Ebrahim Raisi (63) stradao je u helikopterskoj nesreći koja se u nedelju dogodila u pokrajini na granici s Azerbejdžanom, a nakon jednodnevne potrage danas je utvrđeno da su osim šefa države poginuli i šef diplomatije Hosein Amir-Abdolahijan i još sedam ljudi u letelici. CNN navodi da je Raisi bio najverovatniji kandidat za novog vrhovnog vođu Irana.

20.05.2024

09:48

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12