• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.02.2024

11:06

Brnabić: Srbija i UAE potpisali Memorandum u oblasti veštačke inteligencije!

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ nr

Politika

Brnabić: Srbija i UAE potpisali Memorandum u oblasti veštačke inteligencije!

Podeli vest

U Dubaiju je danas potpisan Memorandum o razumevanju između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u oblasti razvoja i primene veštačke inteligencije, a premijerka Ana Brnabić ocenjuje da je važno da naša zemlja prati trendove u toj oblasti.


- Što se tiče Memoranduma koji je potpisan, to znači dodatno bližu saradnju između Srbije i UAE u oblasti razvoja i primene veštačke inteligencije. Konkretno, UAE su razvili svoj jezički model koji služi da bi se kompjuter nečemu naučio, da mu se šalju podaci, da onda on obrađuje te podatke i daje odgovore na različita pitanja - rekla je Brnabić novinarima.

Ona je objasnila da je to praktično model kao američki GPT, a da je Srbija, potpisala sporazum da naučni instituti, start apovi i drugi mogu da koriste taj model.

- Tako da je dobar početak, ali mi moramo da razvijamo i naše jezičke modele i na osnovu ovoga će i nama biti lakše da ih razvijamo. Nisam sigurna kako na najbolji način da objasnim prostim jezikom koliko su te tehnologije važne u okviru veštačke inteligencije za naše kompanije i našu upravu. Svakako je važno da pratimo sve trendove i da uspostavljamo partnerstva sa UAE - rekla je Brnabić.

Srbija je jedna od 29 država na svetu koja je deo globalnog partnerstva za razvoj veštačke inteligencije, rekla je Brnabićeva.

Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti veštačke inteligencije potpisan je između našeg Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Instituta za veštačku inteligenciju Srbije i emiratskog Saveta za istraživanje napredne tehnologije.

Potpislai su ga ministar Mihailo Jovanović i direktor Instituta Dubravko Ćulibrk i generalni sekretar Saveta Fejsal Al Banai.
 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija