• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.J.

25.01.2024

07:16

Srbija traži kazne za naoružavanje Kurtija! Stručnjaci podržali inicijativu predsednika Vučića!

EPA Images, Peđa Milosavljević

Politika

Srbija traži kazne za naoružavanje Kurtija! Stručnjaci podržali inicijativu predsednika Vučića!

Podeli vest

Srbija će zatražiti međunarodnu istragu zbog nelegalnog naoružavanja kosovskih Albanaca i režima takozvanog 'premijera' Aljbina Kurtija, jer su isporuke oružja lažnoj državi protivne Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN i Povelji Ujedinjenih nacija!

Ovo je juče najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, istakavši da razmišlja o tome kako da ne dovede državu u tešku poziciju a da pokrene istragu o protivpravnom naoružavanju takozvanog 'Kosova'. Stručnjaci, sagovornici Informera, ocenjuju da je ovakva istraga potrebna jer stranci koji pomažu Kurtiju i njegovom ekstremističkom režimu svesno krše međunarodna dokumenta i dovode u opasnost Srbe s Kosova i Metohije. Poslednju isporuku oružja Prištini, inače, najavio je američki ambasador Kristofer Hil, a reč je o protivtenkovskim raketama 'džavelin'. Vrednost isporuke je 75 miliona dolara, a Kurti treba da dobije 246 projektila i 24 jedinice za njihovo lansiranje.

Misle da su nedodirljivi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upitao je juče kako oni koji krše Rezoluciju 1244 i Povelju UN misle da za to neće nikada odgovarati.

- Razmišljam o tome kako da pokrenem istragu o tome kako svi oni koji naoružavaju takozvane 'kosovske bezbednosne snage', jer to čine suprotno Rezoluciji 1244 i Povelji Ujedinjenih nacija. Kako se usuđuju da krše Povelju UN, a da misle da nikada za to neće da odgovaraju?! Razmišljam o tome kako da ne dovedem zemlju u tešku poziciju a da opet međunarodno pravo bude poštovano. Neke samo interesuje kako da kazne Srbiju, zato što su neki Srbi hteli da brane svoja ognjišta. Da, pošto su počinili određena krivična dela, odgovaraće pred licem pravde. To je posao nadležnih državnih organa, da nađu tačno koja su to krivična dela i za to će biti gonjeni - rekao je Vučić.

Foto: printscreen

 

Politički analitičar Stevica Deđanski, komentarišući ovu najavu, kaže da to što Priština radi uz pomoć nekih država sa Zapada predstavlja kršenje Rezolucije 1244 i Povelje UN.

- Vrlo sam zadovoljan ako ćemo to kao država da uradimo. Mi znamo da je to kršenje zakona, i oni znaju da je to kršenje i Rezolucije 1244, i Povelje UN. Isto tako znamo da se oni neće mnogo potresti zbog toga što ćemo mi da uradimo, ali ako gledamo s pozicije da će jednog dana biti važno ko je šta radio, ko je kršio međunarodno pravo a ko nije, ovo je jako važno. Imamo dokaze o kršenju svih mogućih rezolucija. To treba da koristimo i u svim drugim situacijama, ne misleći da će oni zbog toga da promene svoju politiku. Međutim, moramo da mislimo na buduće generacije, da im ostavimo neko 'oružje' kojim će se boriti protiv nepravde. Kao što se mi borimo za Republiku Srpsku, zahvaljujući Dejtonskom sporazumu, Rezolucija 1244 nam je sada glavni argument da se borimo protiv nezavisnog 'Kosova' i isporuka oružja lažnoj državi - naglašava Deđanski.

Server: Vučić nikad neće priznati 'Kosovo'!

Američki analitičar i šiptarski lobista Danijel Server potvrdio je da nema šanse da predsednik Srbije Aleksandar Vučić prizna takozvano 'Kosovo' kao nezavisnu državu.
- Predsednik Vučić može već sutra da kaže da će uspostaviti dobrosusedske odnose s Kosovom, zato što se to traži da bi Srbija ušla u EU, ali to neće uraditi. Neće zato što se obavezao na drugačiju politiku i to jednostavno ne želi da uradi - rekao je Server.

Rušenje mira u regionu

Poslanik SNS Zoran Tomić ističe da se Srbija neće predati bez borbe i da neće dozvoliti da prođu metode zastrašivanja iz Prištine, koja ugrožava mir i stabilnost na Balkanu.

- Borićemo se svim pravnim i raspoloživim sredstvima da svetu pokažemo da smo mi ti koji poštuju rezolucije i međunarodno pravo. Nećemo dozvoliti da metode zastrašivanja prođu. Priština ugrožava mir i stabilnost na Balkanu, pokušava da zvecka oružjem koje dobija od Zapada. Nismo mi ti koji nekoga terorišu, već hoćemo da određene stvari postavimo na odgovarajuće mesto. Apsolutno sam siguran da će predsednik Vučić imati punu podršku građana. Ovo su potezi koje narod očekuje - zaključuje Tomić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)
Live TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)

U Kotoru se održava samit na kome učestvuje i Srbija, a kome je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić. Sa druge strane, vrh Crne Gore ostaje pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici. Da li će preovladati čojstvo i čast ili će se dodvoravati zapadnim liderima? Na ovu temu u emisiji "Info veče " govorili su Željko Čurović, Savez Srba iz Crne Gore, Srđan Brac iz Centra za društvenu stabilnost i Vladimir Kljajić, politikolog.

16.05.2024

22:32

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja! (VIDEO)
Live TV

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja! (VIDEO)

Nakon jučerašnje pucnjave u kojoj je teško ranjen premijer Slovačke, napadač je uhapšen, a policija ga je optužila za pokušaj ubistva. Premijer se nalazi u bolnici u teškom zdravstvenom stanju. O ovoj, ali i o drugim važnim temama govorili su gosti emisije "Rat uživo", novinar Žarko Rakić i Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodina. Uživo u program uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

16.05.2024

19:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija