• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z. JEVTIĆ

24.10.2023

06:30

Jeziva saznanja zapadnih službi: Džihadisti sa Kosmeta prete Evropi - I Srbija u opasnosti?

Reuters/AP

Politika

Jeziva saznanja zapadnih službi: Džihadisti sa Kosmeta prete Evropi - I Srbija u opasnosti?

Podeli vest

Velika grupa džihadista, najmanje 20 ćelija tih islamskim ekstremista, od kojih je najveći broj na Kosovu i u Albaniji, preti terorističkim napadima u Evropi, upozoravaju zapadne obaveštajne službe!

Italijanski obaveštajni eksperti utvrdili su, naime, da oko 20 terorističkih ćelija operiše na teritoriji Balkana, piše ugledni rimski dnevnik "Il tempo". Prema ovim navodima, oni su postali mnogo aktivniji otkako je počeo rat u Izraelu, a cilj im je da organizuju i izvrše što više napada širom kontinenta!

Najveći rizik

Italijanski list, pozivajući se na obaveštajne podatke italijanske tajne službe, piše da pomenute ćelije postoje već dve godine, ali da su u poslednje vreme "povećali svoje aktivnosti". Više od 500 džihadističkih povratnika s ratišta u Siriji i Iraku nalaze se u ovim ćelijama, kojih najviše ima na Kosovu i u Albaniji, ali su prisutne i u BiH, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, pa čak i na teritoriji centralne Srbije!?!

"U vreme otkrića ovih ćelija bilo je više od 1.000 boraca koji su tokom rata u Siriji napustili područje Balkana kako bi se pridružili redovima takozvane Islamske države. Problem je to što se polovina njih vratila. Sada su oni mogući vektori rizika za evropsku i nacionalnu bezbednost, posebno imajući u vidu stečeno vojno iskustvo i ponekad jake veze uspostavljene s dijasporom u Evropi", piše dnevnik "Il tempo".

MITAR KOVAČ
GENERAL

Ako se nastavi ovaj rat na Bliskom istoku, sigurno je da će se to odraziti na celokupan islamski svet. I ove ćelije u regionu, i terorističke organizacije to prate i one će shodno ponašanju političkih subjekata u Evropi i na Balkanu preduzimati izvesne akcije. Naša zemlja time ne bi trebalo da bude ugrožena.

Komentarišući ove podatke, stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević kaže da je to veoma ozbiljno upozorenje, ali i da je još opasnije to što su ciljevi globalnog terorizma i prištinskog režima skoro identični.

- Postoje integrisanost i koordinacija aktivnosti režima na Kosovu i vlasti u BiH s globalnim terorističkim organizacijama poput Al Kaide i Islamske države. Ciljevi globalnog terorizma i režima u Prištini i Sarajevu skoro su identični. Zajedno su upravljali slanjem džihadista u Siriju, ali i njihovom zaštitom kad su se vratili. Oni su sada tu, a neki se još vraćaju. Njihov radikalizam i vojno iskustvo, uz logističku i finansijsku podršku globalnog islamizma i Muslimanskog bratstva, u saradnji s režimima u Sarajevu i Prištini ovu pretnju čini i te kako realnom - naglašava Galijašević.

Ništa preko noći

Ljuban Karan, pukovnik KOS u penziji, ocenjuje da te terorističke ćelije nisu nastale preko noći i da je njima Balkan baza odakle mobilišu ljude za napade.

- Na Zapadu prepoznaju opasnost samo onda kada sami postanu ugroženi. Nisu te ćelije terorista napravljene preko noći, one su tu već neko vreme. Štite ih u BiH, a ima ih i u Prištini, Albaniji, Severnoj Makedoniji... Svakako da opasnost od terorizma postoji, ali oni na to upozoravaju zato što je najveća pretnja za Zapadnu Evropu. Teroristi koriste Balkan kao bazu za mobilizaciju ljude za svoje akcije. Veliki deo albanskog terorističkog miljea prisutan je u našem okruženju i samo čekaju trenutak da ugroze Srbiju - uveren je Karan.

Napadi džihadista
na Evropu

* Dvojica švedskih državljana ubijena su u ponedeljak uveče, 16. oktobra 2023. godine, u Briselu u napadu iz vatrenog oružja u blizini centra grada uoči utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo između Belgije i Švedske. Osumnjičeni napadač je poginuo tokom policijske akcije, a nađen je posle potrage koja je trajala više od 12 sati
* U Nici, u Francuskoj, kamion je 14. jula 2016. godine tokom proslave Dana pada Bastilje uleteo u masu. U napadu su poginule 84 osobe, a na desetine je ranjeno
* U samoubilačkim napadima na aerodrom i stanicu metroa u Briselu, u Belgiji, izvedenim 22. marta 2016. godine, poginule su 32 osobe. Odgovornost za napad u kojem je ranjeno 270 lica preuzela je teroristička organizacija ISIS
* U oružanom i bombaškim napadima u Parizu, u Francuskoj, izvedenim 13. novembra 2015. godine ubijeno je 130 i ranjeno 368 osoba. Odgovornost za napade preuzela je teroristička organizacija ISIS
* U oružanom napadu izvedenom 7. januara 2015. godine na redakciju satiričnog časopisa "Šarli Ebdo" u Parizu, u Francuskoj, poginulo je 12 osoba, od toga jedan policajac. Ranjeno je 11 osoba




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Rusi oči u oči sa američkim snagama u Nigeru, Ostin se odmah oglasio!
napeto

Rusi oči u oči sa američkim snagama u Nigeru, Ostin se odmah oglasio!

Rusko vojno osoblje ušlo je u četvrtak u vazdušnu bazu u Nigeru u kojoj su američke trupe, od kojih je vojna hunta Nigera zatražila da se povuku, a ministar odbrane SAD Lojd Ostin izjavio je da američki vojnici nisu u opasnosti i da su "ruske snage u posebnom kompleksu i nemaju pristup američkim snagama ili opremi".

03.05.2024

10:06

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Odmah pogledajte u svoju kosu! Ako primetite ove promene vreme je za uzbunu
Zdravlje

Odmah pogledajte u svoju kosu! Ako primetite ove promene vreme je za uzbunu

Mnogo toga možete saznati na osnovu nečije frizure: koliko se neko brine o sebi, vodi li računa o trendovima, da li je uredan, koja mu je omiljena boja, kakvog je trenutno raspoloženja. Na osnovu kose, takođe, može se zaključiti i šta jedemo, kakva nam je genetika, da li smo pod stresom i da li patimo od nekog zdravstvenog problema. Da, dobro ste čuli, kosa može poslužiti i u dijagnostičke svrhe, jer njen kvalitet i stanje u kojem se nalazi mnogo toga govore o zdravlju celokupnog organizma.

03.05.2024

10:02

Džet set

Srbija