• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J. Branković

24.07.2023

10:32

Ko je Veselin Veljović uhapšen u Crnoj Gori? Niz afera, nerasvetljena ubistva i "crna trojka" za novinare mu obeležili karijeru!

Printscreen You Tube All News Inc

Politika

Ko je Veselin Veljović uhapšen u Crnoj Gori? Niz afera, nerasvetljena ubistva i "crna trojka" za novinare mu obeležili karijeru!

Podeli vest

Bivši direktor Uprave crnogorske policije Veselin Veljović uhapšen je u akciji Specijalnog policijskog odeljenja po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva.

Veljović je uhapšen u saradnji sa Agencijom Evropske unije za saradnju u sprovođenju zakona (EUROPOLOM), a čitavog jutra traju pretresi njegovih stanova i kuća.

Crnogorska policija uhapsila je bivšeg direktora zbog krivičnih dela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja.

On je danas doveden na saslušanje u prostorije Specijalnog policijskog odeljenja (SPO).

Foto: E stock

Hapšenje Veselina Veljovića

Podsetimo,  Veselin Veljović bio je direktor Uprave policije sve do kraha vladavine DPS. Na najvišim državnim funkcijama proveo je 15 godina, ali je tokom svoje karijere dovođen u vezu sa nekoliko afera i hapšen je.

Direktor Uprave policija bio je od 2005. godine do 2011., a potom je bio na mestu savetnika za bezbednost bivšeg predsednika Crne Gore Filipa Vujovića.

Nakon 2014. godine je sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost, a onda je opet imenovan za direktora Uprave policija.

Na funkciji savetnika za bezbednost i odbranu Veljović je obavljao do 20. maja ove godine.

Niz nerasvetljenih ubistava

Veljović je na 1995. godine postavljen za komandanta SAJ-a gde je bio sve do 2005. godine.

Tokom desetogodišnjeg angažovanja završio je više međunarodnih stručno-specijalističkih kurseva i seminara u zemlji i inostranstvu koji analiziraju terorizam kao globalni izazov i bezbednosnu pretnju.

Za stručni i profesionalni rad u Ministarstvu ocenjivan je najvišim službenim ocenama i više puta nagrađen i pohvaljen.

Povodom Dana bezbjednosti, odlikovan je Ordenom zasluga za oblast odbrane i bezbednosti prvog stepena i dobitnik je plakete Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, za zasluge u razvoju i unapređenju antifašizma u Crnoj Gori.

Veselin Veljović, najmoćniji bezbednjak u Crnoj Gori, tokom godina angažovanja iza sebe je ostavio niz nerasvetljenih ubistava, napada na novinare i krivičnih dela kojima je državna imovina oštećena.

Tokom njegove ere, kako navode tamošnji mediji, zabeležen je i vrtoglavi uspon kriminalnih grupa, koje su poslednjih decenija toliko ojačale, da su postale ozbiljna pretnja na kriminalnoj mapi Evrope.

Bivši policijski službenik Brajuško Brajušković optužio je 2013. godine Veselina Veljovića da je navodno organizovao „crne trojke“ – batinaške grupe, koje su navodno prebijale nepodobne novinare, opozicionare, neistomišljenike, a ta afera nikada zvanično nije dobila svoj epilog.

Ubistvo urednika "Dana"

Urednik lista "Dan" Duško Jovanović ubijen je 2004. godine, a naručioci ovog zločina nikada nisu obelodanjeni i privedeni pravdi. Veljović je tada tvrdio da je slučaj rešen, ali da je "nepovratno izgubljen zbog profesionalnog nesnalaženja tadašnjeg tužioca”.

Dok je bio šef policije, pretučen je i novinar Vijesti Tufik Softić, organizovana sačekuša direktoru "Vijesti" Željku Ivanoviću, a njegovom vozaču i šefu obezbeđenja Milenku Rabrenoviću je suđeno zbog pretnji novinarki Oliveri Lakić.

Veljović je morao da ode sa čela Uprave policija nakon velike afere kada je procureo falsifikovani listing poziva tadašnjeg premijera Igora Lukšića, na kome se navodno nalazio i poziv narkobosu Darku Šariću. Ni ova afera nije dobila epilog, budući da se nije otkrilo ko je falsifikovao listing.

Sporni ugovori

Više spornih i štetnih ugovora dovođeni su u vezu sa Veselinom Veljovićem.

Aca Đukanović, brat doskorašnjeg predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, tužio je državu zbog neispunjenja ugovora o ustupanju zemljišta koje je bilo u vlasništvu Uprave policija u aferi "Limenka". Ta afera je koštala Crnu Goru 10 miuliona evra.

Označavan je  i kao odgovorna osoba za sklapanje problematičnog ugovora 2011. godine, o kupovini kamp-hotela „Zlatica“ u Podgorici od biznismena Žarka Burića za 8,3 miliona eura, za potrebe obuke Specijalne antiterorističke jedinice.

Mediji su pisali i da dugogodišnji prvi policajac ima enormno bogastvo i da krije da je vlasnik kuće od preko milion evra u naselju Dahna, ali je on to u više navrata demantovao rekavši da je to vila njegovog tasta.

Hapšenje na Cetinju

Veselin Veljović hapšen je 5. septembra 2021. godine na Cetinju zbog napada na službeno lice, pre ustoličenja mitropolita Joanikija. Dva dana nakon toga je pušten iz pritvora.

Na snimcima kamera vidi se kako Veljović 4. na 5. septembar 2021. godine bio razgovora sa nekadašnjim kolegama, a potom se zaleće na kordon.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Svađe i rasulo u Feneru! Povod je Bata Mirković!
Fudbal

Svađe i rasulo u Feneru! Povod je Bata Mirković!

Turski mediji prenose da je predsednik istanbulskog velikana, Ali Koč (57) želeo u stručni štab da dovede i Zorana Mirkovića (52), ali da je trener Ismail Kartal (62) to odbio, što je dovelo do ozbiljnih nesuglasica.

10.05.2024

14:49

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija