• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.03.2022

13:06

Nikezić i njegov poslodavac ponovo su se posvađali sa zdravim razumom i sa kalkulatorom!

Tanjug

Politika

Nikezić i njegov poslodavac ponovo su se posvađali sa zdravim razumom i sa kalkulatorom!

Podeli vest

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije i potpredsednik Srpske napredne stranke Siniša Mali danas je reagovao na saopštenje Dušana Nikezića, kako je rekao, dokazanog savetnika za propast, povodom nerealne ideje njegovog poslodavca Dragana Đilasa o ukidanju doprinosa za zdravstvo.

 

"Posledice takve neodgovorne, populističke ideje bile bi tragične po građane ove zemlje, koji dobro znaju kako su živeli dok su Nikezić i njegov gazda bili u vlasti. Dobro se sećaju katanaca na fabrikama, dvocifrene inflacije ali bez spoljnog uticaja poput pandemije ili globalnih političkih potresa koji proizvode ekonomske posledice, a sa kojima se danas suočavamo. Osetili su i te kako drastičan skok evra. Znaju oni da tada gotovo svaki četvrti nije imao posao, jer je stopa nezaposlenosti bila u jednom momentu čak 25,9 odsto. Nove ideje starih savetnika za propast možda su i pogubnije od propasti koju su svojevremeno proizvodili, radi zadovoljavanja sopstvenih interesa, zbog čega je država bila pred bankrotom. Ako bi se Nikezićeve i Đilasove "ideje" realizovale, sasvim sigurno, ljudi bi izgubili radna mesta, Srbija ne bi samo stala, već bi se vratila u prošlost, odnosno, u izvesnu propast. Bilo bi urušeno sve ono za šta smo se borili godinama", itakao je Mali.

On je naglasio da su se Nikezić i njegov poslodavac ponovo posvađali sa zdravim razumom i sa kalkulatorom. 

"Iako sam očekivao da dotični malo više poznaje materiju, ponovo pokazuje elementarno neznanje. Da se oni pitaju, ovakvim neodgovornim potezima drastično bi olakšali novčanike građana i upropastili javne finansije. Naime, ukoliko bi doprinosi za zdravstvo bili ukinuti, posledica bi bila gubitak prihoda opšte države za oko 330 milijardi dinara. Jedino razumljivo u takvom slučaju bi bilo da se poveća PDV, i to za minimum 5 procenata, kako bi bio zadržan isti nivo prihoda. Razmere takve neodgovorne politike bi bile stravične, pre svega po građane, jer bi to značilo  poskupljenje svega. U svakom slučaju, u današnjim uslovima visoke i preteće inflacije, rast dohotka bio bi dodatno obezvređen većom inflacijom“,  objasnio je Mali.  

Mali je rekao da kada je u pitanju Nikezićev „patriotizam na delu“, dodatne posledice bi pretrpeo Republički fond za zdravstveno osiguranje, koji bi izgubio siguran izvor finansiranja namenjen isključivo zdravstvu, u iznosu od 265 milijardi dinara. Ukupna stopa doprinosa za zdravstvo, kaže Mali, iznosi 10,3 odsto.

Kako je naveo, prosečna zarada u decembru je bila 635 evra, što predstavlja 12,9 odsto povećanja u odnosu na decembar 2020. godine u nominalnom, odnosno 4,6 u realnom iznosu.

"Dok se Nikezić bavio javnim finansijama, prosečna plata je bila 331 evro. Toliko o brizi o građanima. Nama plate rastu i bez njegovih avanturističkih hipoteza, kakve on i njegov gazda predlažu. Mi nismo avanturisti, nećemo da uništavamo ono što smo teško gradili u proteklih deset godina. Borili smo se za svako novo radno mesto, a građani svake godine imaju sve veće plate i penzije", zaključio je Mali i dodao da građani svakako znaju da prepoznaju iskrene namere, posećeno i odgovorno upravljanje javnim finansijama, za razliku od rušilačkih poteza nekadašnjih gospodara Srbije.  

On je rekao i da je posledica programa „Evropa sad“ činjenica da 58.000 građana, odnosno 36 odsto zaposlenih u Crnoj Gori nije primilo plate u januaru, što može da dovede do dodatnog urušavanja javnih finansija, destabilizacije i još nižeg životnog standarda građana susedne zemlje.

Foto: Informer

„Mi ne vodimo neodgovornu politiku sopstvenog džepa i ne bavimo se populističkim, pogubnim idejama poput Nikezića i njegovog gazde, već se staramo domaćinski o javnim finansijama i intenzivno radimo na povećanju životnog standarda građana Srbije. Ukoliko nam građani daju poverenje, izvesno je da možemo očekivati da prosečna plata u Srbiji  do kraja sledećeg mandata bude blizu 1.000, a prosečna penzija oko 500 evra. Osim ideja koje bi koštale građane Srbije, opozcija, posebno ona predvođena Draganom Đilasom nema nikakav plan, osim Nikezićev - za propast, s ciljem da upropaste sve ono za šta smo se borili. Jaka Srbija očigledno pojedincima smeta“, zaključio je Mali.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija