• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.02.2022

09:29

PONOŠE, TI SI OVU SNAGU SRBIJE UKINUO! Pripadnici 72. brigade za specijalne operacije održali obuku u zimskim uslovima!

Tanjug

Politika

PONOŠE, TI SI OVU SNAGU SRBIJE UKINUO! Pripadnici 72. brigade za specijalne operacije održali obuku u zimskim uslovima!

Podeli vest

Pripadnici 72. brigade za specijalne operacije Vojske Srbije ove nedelje su, uz podršku Ratnog vazduhoplovstva i PVO, realizovali kondicionu obuku u zimskim uslovima. Reč je o istoj specijalnoj jedinici VS, koju je nekadašnji načelnik Generlštaba i Đilasov kandidat za predsednika Srbije, Zdravko Ponoš, ukinuo 2006. godine, zajedno sa legendarnom 63. padobranskom brigadom!

 

Tokom višednevnih aktivnosti pripadnici bataljona za specijalne operacije „Grifoni“ i „Sokolovi“ iz sastava ove brigade desantirani su na udaljene lokacije, gde su na nepoznatom planinskom terenu u skladu sa svojom namenom i zadatim scenarijom rešavali taktičke i vatrene zadatke.

Foto: Tanjug

Pripadnici specijalnih snaga su uvežbavali vertikalni manevar u sadejstvu sa helikopterskim jedinicama, i potom taktičke radnje prilikom izviđanja, prikupljanja obaveštajnih podataka i izvođenja prepadnih dejstava, diverzija i zaseda, te savlađivanje vertikalnih prepreka veranjem uz upotrebu savremene alpinističke opreme.

 

Foto: Tanjug

Višednevno obučavanje je završeno realizacijom taktičke vežbe sa bojevim gađanjem, na kojoj je potvrđen visok nivo osposobljenosti timova za obavljanje namenskih zadataka snaga za specijalne operacije.

 

Foto: Tanjug

Ova obuka je samo deo kompleksnog obučavanja u 72. brigadi koje se realizuje tokom cele godine radi očuvanja i unapređenja sposobnosti za izvođenje specijalnih operacija i drugih dejstava u svim uslovima, prvenstveno u neprijateljevom rasporedu na taktičkoj i operativnoj dubini.

Đilasov kandidat za predsednika Zdravko Ponoš naredio je ukidanje 63. padobranske i 72. specijalne brigade Vojske Srbije neposredno pošto je obavio konsultacije u jednoj zapadnoj ambasadi u Beogradu, otkriva Informer.

Foto: printscreen

Naši odlično obavešteni diplomatski i bezbednosni izvori kažu da je prvi zahtev za ukidanje legendarnih srpskih vojnih jedinica iz NATO pakta stigao još neposredno posle Petog oktobra. Ipak, sve do Ponoša niko se nije usudio da to i učini.

Prvi koraci ka ukidanju 63. i 72. brigade učinjeni su 2005. godine u vreme SCG, dok je načelnik Generalštaba bio general Ljubiša Jokić, inače crnogorski kadar. Ponoš je tada bio Jokićev zamenik i on je pripremio novu sistematizaciju, kojom je bilo predviđeno ukidanje elitnih brigada.

- Zdravko Ponoš je načelnik Generalštaba postao 2006. godine i jedna od prvih njegovih odluka bilo je ukidanje 63. i 72. brigade. On je odluku o tome saopštio saradnicima u Generalštabu neposredno pošto se vratio sa konsultacija u zapadnoj ambasadi u Ulici kneza Miloša. Najmanje trojica bliskih Ponoševih saradnika oštro su se pobunila protiv toga, ali je on ostao neumoljiv. Rekao je: "To je nalog s vrha, a i stranci baš insistiraju" - prenosi izvor Informera, u to vreme visokopozicionirani pukovnik na službi u Generalštabu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saša

pre 2 godine

Ugasio je i GARDIJSKU BRIGADU, SVEO JE NA NIVO VODA

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)
Live TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)

U Kotoru se održava samit na kome učestvuje i Srbija, a kome je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić. Sa druge strane, vrh Crne Gore ostaje pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici. Da li će preovladati čojstvo i čast ili će se dodvoravati zapadnim liderima? Na ovu temu u emisiji "Info veče " govorili su Željko Čurović, Savez Srba iz Crne Gore, Srđan Brac iz Centra za društvenu stabilnost i Vladimir Kljajić, politikolog.

16.05.2024

22:32

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja! (VIDEO)
Live TV

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja! (VIDEO)

Nakon jučerašnje pucnjave u kojoj je teško ranjen premijer Slovačke, napadač je uhapšen, a policija ga je optužila za pokušaj ubistva. Premijer se nalazi u bolnici u teškom zdravstvenom stanju. O ovoj, ali i o drugim važnim temama govorili su gosti emisije "Rat uživo", novinar Žarko Rakić i Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodina. Uživo u program uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

16.05.2024

19:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija