• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.04.2024

11:03

KOLUMNA DRAGUTIN MATANOVIĆ - Aida Ćorović mrziteljka Republike Srpske

Zoran Sinko

Kolumne

KOLUMNA DRAGUTIN MATANOVIĆ - Aida Ćorović mrziteljka Republike Srpske

Podeli vest

Sredinom aprila 1993. Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju kojom je Srebrenica proglašena “zaštićenom zonom”. UNPROFOR je je uspostavio mali komandni centar u Srebrenici i jednu veću bazu UN u pet kilometara udaljenom mestu Potočari. U to vreme srpska vojska je morala da bori protiv paravojnih formacija Nasera Orića i da brani svoju teritoriju.

Svojevremeno je Noam Čomski, američki filozofof i pisac poznat i priznat u celom svetu, izjavio: “Muslimanske snage su koristile Srebrenicu kao bazu da napadaju okolna srpska sela i bili su veoma iskreni i otvoreni o tome. Naser Orić, koji je imao svoju miliciju, hvalio se u bosanskim novinama da je slao svoje trupe u srpska sela, odsecao glave ljudima i mučio ih, i onda se vraćao u sigurnu zonu. Bilo je prilično jasno da će pre ili kasnije doći do reakcije na to”. I došlo je do reakcije. Težak i užasan zločin dogodio se u leto 1995. u Srebrenici. Čomski tvrdi da je  “zločin u Srebrenici horor priča koja se ne može okvalifikovati genocid, jer je Vojska Republike Srpske dozvolila ženama i deci da pobegnu iz enklave”.

Aida Ćorović već tri decenije dobija grantove od zapadnih organizacija za tvrdnju da je Srbija počinila genocid u Srebrenici. Progovarajući isključivo jezikom mržnje, ona na društvenim mrežama i u svojim tekstovima stalno piše o “zločinima srpskih vojnika nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini”. Naravno, za nju zločini nad Srbima ne postoje, niti su važni da bi se time bavila. Za to grantove ne daju.

Zapadne sile, 29 godina posle počinjenog zločina u Srebrenici, na silu i bezobzirno, suprotno povelji UN, guraju na dnevni red Generalne skupštine UN predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici. Rezoluciju predlažu Nemačka i Ruanda, zemlje sa najmračnijom istorijom genocida. Proceduralno se zahteva da se odluka o genocidu donese prostim preglasavanjem. Većinom glasova, kao da je u pitanju nekakav boks meč. Pri tome se uopšte neće računati uzdržani glasovi mnogih država. Pravila koja već decenijama služe kolonijalnim interesima Zapada.

Aida Ćorović daje odgovore na sva pitanja o smislu rezolucije o Srebrenici. Kaže da se i Nemačka suočila sa prošlošću, pa braneći Nemačku izjavljuje da “ne postoje genocidni narodi, već samo pojedinci”. Ali odmah zatim zaključuje: “Odlično znaju stanovnici Republike Srpske da je to tvorevina koja je nastala na genocidu, na užasnim zločinima i da se automatski nakon donašenja rezolucije nekakav drugačiji pogled stvara i oko RS”. Pojednostavljeno, a to je decenijska ideja vodilja Ćorovićke, RS je “genocidna tvorevina” i kao takvu je vremenom treba ukinuti.

Ideološki temelj Aide nije islam. Islam je velika, disciplinovana i verujuća civilizacija. Aida je samo sluga neoliberalnom Zapadu. Za Aidu Čorović užasni zločin u Srebrenici predstavlja genocid počinjen nad muslimanima bele puti, gde brojevi poginulih variraju između 4.000 i 8.000. Ali, za Aidu ne postoji genocid u Gazi, gde je pobijeno preko 35.000 muslimana tamnije puti, od toga najveći broj žena i dece. Aida očigledno deli muslimane na “tamne i bele” i na osnovu boje puti definiše šta je genocid. A to je islamofobija, koja je najvećim delom rasni projekat.

Ustvrdivši da je Republika Srpska “genocidna tvorevina”, Aida ide dalje u svojoj antisrpskoj mržnji i poručuje da će, ukoliko se usvoji ova rezolucija, srpska zastava označavati genocid. Reži Aida: "Onaj ko tog dana stavi srpsku zastavu, apsolutno priznaje da je za genocid i da je genocidan". Poručuje Čorovićka – Srbi, sakrijte svoje zastave ili ste genocidni. Srbi, priklonite se ili nestanite. Ideologija ustaše Starčevića i ideologija Aide, koja veruje “da će  veliki broj ljudi u Srbiji, pre svega Srba, osetiti neku vrstu olakšanja nakon usvajanja rezolucije”. Verovatno kao što su osetili olakšanje posle Jasenovca. Posle Jadovnog. Posle  Petrovačke ceste i “Oluje”. Posle streljanja đaka u Kragujevcu. 

Republika Srpska je tekovina Srba nastala na bojazni da se ne ponovi genocid nad srpskim narodom od strane Hrvata i NDH. Srbija i RS se bore za mir, bez želje za novim sukobima i ratovima. Dejtonski sporazum imao je za cilj život u miru i razumevanju. 

Cilj Zapada i NATO-a nije samo pokušaj da, uz pomoć ove i nekih sledećih rezolucija, ukinu RS. Danas je cilj Zapada i NATO-a da se stvori jedinstveni front u Evropi od poslušnih zemalja i poslušnih političkih lidera, za finalni vojni obračun sa Rusijom.

P.S. Aleksandar Vučić: “Srbija je nezavisna i suverena zemlja, slobodu volimo više od svega, Kosovo i Metohiju volimo više od svega. I nećemo vam nikada dati da nam slobodu uzmete”.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15