• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.04.2024

21:04

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Društvene mreže

Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Podeli vest

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

Ginekolog dr Dejan Filimonović objasnio je do kakvih sve komplikacija prilikom porođaja može da dođe i šta je to ruptura materice od koje je preminula porodilja iz Preševa.

- Materica mora da poraste, da se udeblja i na kraju da se kontrakuje i bebu istera napolje. Mi nekada možemo da sumnjamo ili predvidimo da može doći do komplikacija. Na primer - u situacijama kao što je prethodno urađen carski rez, kao što su neke intervencije na materici, neke miomektomije, neke druge intervencije - kaže ginekolog Filimonović i dodaje da reptura materice jedna od komplikacija normalnog porođaja.

Kako objašnjava, ruptura materice predstavlja rascep mišića materice. Iako to može da se dogodi na bilo kom delu tela, kod materice je to dosta komplikovanije, objašnjava ginekolog Filimonović.

Kako navodi, gore od rupture materice je kada posteljica krene da izlazi pre vremena.

U minuti žena može da izgubiti od 30 do 40 odsto krvi

 Još grđe od toga je kada se posteljica odlubi pre vremena. Ako se to desi u toku porođaja može da dođe do odrubljivanja te posteljice. Posteljica mora da se odlubi normalno, ali ako se to desi u toku porođaja, ili pred sam kraj porođaja, može da se desi da u minutu izgubite od 30 odsto do 40 odsto krvi, to su hitna stanja koja zahtevaju jako brzu reakciju - kaže dr Filimonović.

Smrt porodilje u Vranju splet nesrećnih okolnosti

Kako objašnjava dr Filimonović, preminula porodilja je već rađala tri puta pre ovog porođaja, i to je, kako navodi, verovatno dovelo do manjeg kvaliteta materice.

- Čak i beba može da se namesti tako da izazove rupturu. Sada imate i ovaj pojam akušersko nasilje. To su oni koji se ne razumeju u medicinu dali sebi za pravo da o njoj pričaju. U pitanju je Kristelerov zahvat. U toku porođaja dešava se da beba zaglavi, ne može da izađe, ostaje bez kiseonika, a onda dolazi i do oštećenja pluća i mozga... Tada je neophodno što pre izgurati bebu napolje. U takvom slučaju vi možete iskoristiti vakum, možete i ovaj Kristelerov zahvat da sprovedete... Ma nismo skočili na stomak, mi samo pokušavamo u najboljem interesu da to radimo. U tim takvim manevrima nažalost je kad se desi da dođi do rupture materice - kaže dr Filimonović.

Kako objašnjava, nakon porođaja neophodno je napraviti obaveznu reviziju, uspavati ženu i dobro opipati matericu.

Nepredvidive situacije tokom porođaja

Kako objašnjava, jedno od najtežih stanja prilikom porođaja je embolija plodovom vodom.

- To je komplikovano akušersko stanje koje momentalno izazove smrt. Vi imate nekoliko minuta da uletite sa tom ženom u salu i uradite carski rez da spasete bebu. Nažalost, vi to radite na umirućoj ženi u tom momentu - kaže dr Filimonović za "Prva TV".

Podsetimo, Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A. iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

Takođe, kako smo pisali, doktor Dragan Veličković, načelnik Službe za ginekologiju i akušerstvo vranjske bolnice, smenjen je sa tog mesta.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Izraelski vojni kabinet nedvosmislen! Izvešćemo operaciju u Rafi
Planeta

Izraelski vojni kabinet nedvosmislen! Izvešćemo operaciju u Rafi

Izraelski ratni kabinet jednoglasno je večeras odlučio da izvede planiranu operaciju u gradu Rafa u južnom delu Pojasa Gaze, kako bi se ''izvršio vojni pritisak na Hamas'', saopšteno je iz kabineta premijera Izraela Benjamina Netnaijahua, uprkos ranijem saopštenju Hamasa da je ta palestinska grupa pristala na egipatsko-katarski predlog o prekidu vatre.

06.05.2024

22:32

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija