• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

01.04.2024

19:37

Misteriozni nestanak male Danke nije jedini koji potresa Srbiju! Već deceniju tragamo za ove dve devojčice!

Shutterstock, Društvene mreže

Društvo

Misteriozni nestanak male Danke nije jedini koji potresa Srbiju! Već deceniju tragamo za ove dve devojčice!

Podeli vest

"Pronađi me" aktiviran je prvi put u Srbiji zbog nestanka dvogodišnje devojčice Danke Ilić u okolini Bora, a ona je samo jedna od devojčica za kojima se i dalje traga. Misterija nestanka Biljane Đorić i Barbare Vitez traje već skoro deceniju.

MUP je aktivirao sistem potrage "Pronađi me" po uzoru na "Amber Alert" za devojčicu Danku Ilić (2), koja je nestala pre sedam dana u okolini Bora. 

Nestanak devojčice Danke Ilić otvara mnoga pitanja i dosta je sumnjivih stvari u ovom slučaju, a deo sumnje se neizbežno "baca" i na roditelje. Po prijavi nestanka, nakon što je policija utvrdila da deteta nema pokrenuta je najpre lokalna potraga, a potom je pozvana pomoć i iz drugih gradova. Na teren su ubrzo došli vatrogasci spasioci, pripadnici GSS, Žandarmerija, kao i loklani lovci, koji su se dobrovoljno pridružili potrazi.

Foto: Informer

Nestala devojčica Danka Ilić

 

Nažalost, od nje i dalje nema traga ni glasa, a poslednje informacije govore o tome da je mala Danka viđena u Beču. Bečka policija pokrenula je istragu u slučaju nestanka dvogodišnje Danke Ilić iz Bora, a nakon što je državljanin Srbije koji živi u Beču prijavio 30. marta da je na autobuskoj stanici u centru austrijske prestonice video devojčicu, koja navodno liči na nestalu Danku u pratnji dve žene.

Ovo nije jedini slučaj nestanka devojčice u Srbiji i ranijih godina su se dešavali nestanci koji i dalje nisu razrešeni i devojke ni dan danas nisu nađene, ali ostaje nada da to neće biti slučaj sa malom Dankom.

Nestanak Barbare Vitez

Tada petnaestogodišnja Barbara Vitez nestala je 25. novembra 2016. godine u Senti, a navodno je poslednji put viđena na mostu preko Tise. Nakon gotovo osam godina, nestanak ove devojčice je još uvek misterija - o njoj niko nema novih informacija, a o tome šta se dogodilo te kobne večeri postoji više teorija.

Sa druge strane, roditelji su tvrdili da je to nemoguće jer se Barbara plašila visine. Takođe, oni su izrazili sumnju da je njihova ćerka oteta.

- Poslednji put viđena je 25. novembra 2016. u senćanskoj prodavnici, kada su je snimile kamere, i to je bilo u 21:41. Na snimku se ne vidi da li je naša ćerka sa tom dvojicom dečaka krenula ka mostu ili na drugu stranu - ispričao je ranije Endre Vitez, Barbarin otac.

Tisu su u to vreme nekoliko puta pretraživali pripadnici srpske i mađarske ronilačke policijske jedinice, zajedno sa psima. U potrazi koja je trajala mesec i po dana, telo nestale Barbare nije pronađeno.

Sedam godina kasnije i dalje nije utvrđeno šta se desilo kobne večeri i gde je Barbara. Slučaj je od samog početka obavijen velom misterije.

Roditeljima Barbare je samo nekoliko dana nakon nestanka devojčice na kućnu adresu stiglo pismo da je Barbara pretučena, silovana, ubijena i na kraju bačena sa mosta u Tisu.

Foto: Privatna arhiva/D.N.

Nestala devojčica Barbara Vitez

Bilo je mnogo polovičnih i neproverenih informacija o tome gde je sve Barbara viđena, a jedna od njih je posebno ubrala pažnju javnosti i roditelja devojčice, kada je navodno Barbara viđena u noćnom klubu u Mađarskoj, u dva navrata, 2018. i 2019. godine, ali od tada ne postoje nikakve informacije o njenom kretanju, što su potvrdile i srpska i mađarska policija.

O Barbarinom nestanku koji još nema epilog, obavešten je i Interpol. Naime, njeno ime i prezime sa fotografijom se od marta 2018. godine nalazi na takozvanoj žutoj poternici, odnosno, na listi nestalih osoba za kojima se traga. Ni to, međutim, nije dalo rezultate.

Nestanak Biljane Đorić

Porodica Đorić više od devet godina čeka nove informacije o nestaloj Biljani (28) iz Mataruške Banje kod Kraljeva, studentkinji Ekonomskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, koja je misteriozno nestala 2. decembra 2015. godine.

Tada devetnaestogodišnja Biljana Đorić je poslednji put viđena te večeri 2. decembra, oko ponoći, kod nekadašnje kafane „Zadužbina“ u centru Kraljeva.

Foto: Privatna arhiva/Facebook

Nestala devojka Biljana Đorić

 

Ona se vraćala sa fakulteta, obavestila je majku o ispitima i rekla da kreće na voz. Vozom je stigla u Kraljevo, kada je otišla na trafiku.

Tu je, ostavljajući svoj mobilni telefon i pasoš na pultu kioska uz reči „neko će doći po ovo“, ušla u taksi iz kojeg je, posle kraće vožnje, samo nekoliko minuta kasnije izašla u Karađorđevoj ulici. Tu joj se, potom, gubi svaki trag.

I nakon toliko godina, o Biljani nema nikakvih novosti. Pojavljivale su se informacije da je viđena u Grčkoj, ali ispostavilo se da je u pitanju devojka koja liči na nestalu Biljanu. Roditeljima su se javljali i prevaranti, jedan čovek je tražio 4.000 evra za informaciju o nestaloj devojci.

Policija je posumnjala na mogućnost da se Biljana nalazi u nekom manastiru, ali kada je porodica stupila u kontakt sa predstavnicima SPC, oni su im rekli da ne mogu da odaju informacije o boravku u nekom od manastira, ako osoba to ne želi. Za sada je jedina uteha porodice, da se Biljana nalazi u nekom manastiru, ali svakako je njen nestanak misterija koja traje skoro deceniju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vučević poručio građanima: Na izborima se bira između većih plata i povratka u nezaposlenost veću od 30%
Izbori 2024

Vučević poručio građanima: Na izborima se bira između većih plata i povratka u nezaposlenost veću od 30%

Na izborima 2. juna građani će prema rečima predsednika Vlade Srbije i Srpske napredne stranke Miloša Vučevića reći da li žele da nastave putem koji je zacrtao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odnosno politiku koja donosi nova radna mesta, veće plate i penzije, nove bolnice, škole mostove ili da se vratimo u doba kada je nezaposlenost iznosila blizu 30 odsto i kada je prosečna plata bila manja od današnje minimalne zarade.

30.05.2024

09:38

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija