• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

03.02.2024

18:24

Privredna komora: Za dualno obrazovanje prijavilo se 500 poslodavaca

Shutterstock

Društvo

Privredna komora: Za dualno obrazovanje prijavilo se 500 poslodavaca

Podeli vest

Za uključivanje u model dualnog obrazovanja za sledeću školsku godinu prijavilo se oko 500 poslodavaca koji su podneli 1.000 izjava o spremnosti za uključenje.

Ona je za Tanjug rekla da će ove kompanije otvoriti oko 4.300 mesta za učenje kroz rad a da li će svako mesto biti popunjeno, videće se kada bude realizovan upis u školsku 2024/25 godinu.

Govoreći o najtraženijim profilima istakla je da tradicionalno najveću tražnju pokazuje sektor mašinske industrije, kao i obrada metala, pa su među profilima iz ovog sektora bravar-zavarivač, industrijski mehaničar, operater mašinske obrade rezanja.

"Tu su i tehnike za kompjutersko upravljanje CNC mašinama, elekrotehnika je takođe veoma važna našim privrednicima te su električar i tehničar mehatronike među najtraženijim profilima. Traženi su i ugostiteljstvo, turizam, trgovina i profili kao što su trgovac, kuvar, konobar", rekla je ona.

Kao interesantno je navela da je ove godine velika tražnja i iz područja rada poljoprivrede i prerade odnosno proizvodnje hrane, jer su traženi profili poput pekara, poljoprivrednih tehničara, kao i operatera u prehrambenoj industriji.

"U ponudi za realizaciju po dualnom modelu obrazovanja za školsku 2024/2025. godinu nalazi se i 10 novih obrazovnih profila a to su tehničar računara, tehničar za administriranje računarskih mreža, vozač motornih vozila, elektrotehničar za elektroniku na vozilima, tehničar elektronike i automatike, kozmetički tehničar, poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija, polagač obloga, dekorater zidnih površina i mehaničar grejne i rashladne tehnike", navela je Kovačević.

Prema njenim rečima, na jugu Srbije je tradicionalno zadržana tražnja za građevinskim profilima, kao što su rukovalac građevinskom mehanizacijom i operatori osnovnih građevinskih radova. Kada je reč o daljoj proceduri, ona je objasnila da će informacija o prijavama poslodavaca biti dostavljena Kancelariji za dualno obrazovanje Ministarstva prosvete, i biće sastavni deo konkursa za upis u srednje škole, koji se obično objavljuje u maju. Što se tiče aktivnosti Privredne komore Srbije u narednom periodu, ona će najpre, u martu mesecu, organizovati dan otvorenih vrata za dualno obrazovanje i saradnju sa učenicima i njihovim roditeljima, u cilju njihovog informisanja. Učenici koji pohađaju dualni model obrazovanja, prema rečima sagovornice Tanjuga, imaju pravo na naknadu od firmi za svaki čas proveden u učenju kroz rad i ta naknada iznosu 70 odsto od minimalne cene rada. Sledeće školske, shodno uredbi Vlade Srbije o finansijskoj podršci u dualnom obrazovanju, učenici će imati i mogućnost da dobiju dodatnu finansijsku podršku ukoliko se opredele za školovanje za neko od deficitarnih zanimanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija