• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.09.2023

11:50

Otkrivene tajne Junajted Grupe! Grci objavili: Šolak krije dugove!

Tanjug/društvene mreže

Društvo

Otkrivene tajne Junajted Grupe! Grci objavili: Šolak krije dugove!

Podeli vest

U Atini se ne smiruje medijska oluja o finansijskom “bunaru” u koji je Dragan Šolak sa svojim partnerima upao.

Jedan od najuticajnijih portala za biznis vesti u Grčkoj objavio je da Junajted Grupa pokušava da sakrije svoje ogromne finansijske probleme, od smanjene količine raspoloživog novca do preopterećenosti dugovima teškim preko 7 milijardi evra.

"Mitovi i istine o Junajted Grupi i Novoj - Poverljivi finansijski izveštaji", naslov je detaljne analize poslovanja grupacije Dragana Šolaka koju je portal Capital.gr juče objavio.

Junajted Grupa u Grčkoj ima u vlasništvu jednog od najvećih operatera "Nova", koji je nastao spajanjem sa takođe velikim provajderom "Wind Hellas", a kako bi dobili dozvolu za ovo gomilanje tržišnog učešća Šolak i kompanija su grčkoj vladi obećali investiciju od čak 2 milijarde evra u projekte digitalizacije.

Sve ovo je privuklo ogromnu pažnju javnosti u Grčkoj i tamošnjih medija, pogotovo jer Šolak još nije ispunio obećanje o megalomanskoj investiciji.

Foto: printscreen

Dragan Šolak

U Atini se ne smiruje medijska oluja o finansijskom "bunaru" u koji je Dragan Šolak sa svojim partnerima upao, što iz Junajted Grupe uporno pokušavaju da demantuju.

- S obzirom na to da iz Nove i Junajted Grupe konstantno odbijaju da javno objave izveštaje o poslovanju, tvrdeći da im to nije prakse, Capital.gr je sam nabavio poverljive finansijske izveštaje UG za 2022. godinu, koji su dostavljeni samo odabranim investitorima i kreditnim agencijama - objašnjava se u analizi.

Amerikanci: Šolak gubitaš!

Pozivajući se na zvanične podatke ugledne američke investicione banke JP Morgan, Capital.gr navodi da je u 2022. došlo dramatičnog povećanja poslovnih gubitaka Junajted Grupe. Poslovni minus im je porastao sa 103,35 miliona evra u 2021. na čak 227,03 miliona evra u 2022, "praktično više je nego udvostručen", navodi grčki biznis portal.

Kako ističe grčki portal, "ovi izveštaji indirektno, ali vrlo jasno, ukazuju na problematičnu finansijsku situaciju", a tvrdnje Šolakove grupacije da beleže velike uspehe "nisu istina, već samo mit".

U analizi se navode razne tvrdnje UG i osporava se svaka od njih. Na primer, priča da je Grupa napravila velike prihode i operativnu dobit ne zasniva se na njenom realnom poslovanju, već je do toga došlo akvizicijama drugih kompanija, kao što su "Wind Hellas" u Grčkoj i "Optima Telekom" u Hrvatskoj. Pritom, da bi obavila te kupovine Šolakova grupacija je morala da se zaduži.

- Jednostavno rečeno, UG je praktično "kupila" značajan deo svojih prihoda i operativne dobiti tako što je pozajmljivala novac. Za kupovinu "Wind Hellas", na primer, izdali su dve serije obveznica ukupne vrednosti 980 miliona evra. Prva serija od 400 miliona evra i sa promenljivom kamatnom stopom stiže im na naplatu 2029, a druga od 580 miliona evra i sa fiksnom kamatnom stopom stiže na naplatu godinu dana kasnije - objašnjavaju iz portala Capital.gr.

U analizi se ističu i Šolakovi problemi sa kešom koji ima na raspolaganju. Naime, Junajted Grupa beleži "negativni priliv gotovog novca - konkretno, raspoloživi keš sada im je manji za 54 miliona evra, a likvidnost gotovine im je u 2022. pala na 100 miliona u odnosu na 155 miliona iz prethodne godine".

Posebno su zanimljivi podaci o ukupnoj zaduženosti i obavezama Junajted Grupe.

- Iz ove grupacije tvrde da su medijski izveštaji o tome da je dužna preko 7 milijardi evra samo mit. Ipak, ispada da su njihovi demantiji zapravo mit. Ukupne finansijske obaveze Junajted Grupe u 2022. zaista su narasle na 7,13 milijardi evra, od čega se 4,54 milijarde evra odnosi na dugoročne obveznice - ističe se u analizi uglednog grčkog biznis portala.

Navodi se da je Šolakova grupa, da bi finansirala svoje ambiciozne akvizicije, pozajmljivala sredstva na tržištu obveznica, što je dovelo do ogromnog opterećenja.

Uvidom u izveštaje o poslovanju UG, Capital.gr je došao do podataka i kojom dinamikom će gazda Šolak morati da vraća dugove:

- Serija obveznica po fiksnoj kamatnoj stopi od 4.875% u vrednosti 525 miliona evra stiže na naplatu 2024. godine.

- Serija obveznica po promenljivoj kamatnoj stopi, vezanoj za Euribor (koji stalno raste), u vrednosti 550 miliona evra stiže na naplatu 2025. godine.

- U 2026. će Junajted Grupi i njenom gazdi Šolaku doći vreme za otplatu čak dve serije obveznica od ukupno preko milijardu evra: jedna sa fiksnom kamatnom stopom od 3.125% i vrednosti 600 miliona evra, a druga sa promenljivom stopom, vezanom za Euribor, od 450 miliona evra.

- Serija obveznica sa fiksnom kamatnom stopom od 4% vredna 550 miliona evra dolazi na naplatu 2027. godine.

- Refinansiranje obveznica od 625 miliona evra, skupa sa serijom sa fiksnom kamatnom stopom 4.625% i vrednom 300 miliona evra, stiže Šolaku na naplatu 2028. godine.

Foto: Tanjug

Dragan Šolak

Šta je zaključak računice?

Ovo znači da će Junajted Grupa i Dragan Šolak u narednih manje od pet godina morati da vrate dugove u ukupnoj vrednosti od 3,59 milijardi evra, a odmah potom im na naplatu stižu obaveze za kupovinu "Wind Hellas" u Grčkoj od 980 miliona evra!

Iz Junajted Grupe poručuju da su se snašli za 2024. i 2025. rasprodajom dela imovine, ali je potpuno nejasno šta će da rade kasnije, upozorio je ugledni grčki biznis portal Capital.gr u svojoj analizi.

Nema više izvlačenja para iz Srbije

U nekim prošlim vremenima, kada je Junajted Grupa preko operatera SBB praktično držala monopol na tržištu distribucije televizije i interneta u Srbiji, gazda Šolak je investicije u inostranstvu finansirao delom i novcem koji je ispumpavao iz naše zemlje.

Ali, toj priči je došao kraj. SBB više nema monopol već jaku tržišnu konkurenciju, pa je po ostvarenim prihodima sada poslednji u Srbiji - iza Telekoma Srbija, Yettela i A1 Srbija. U regionu svih zemalja bivše Jugoslavije, SBB je tek deveti po prihodima i šesti po dobiti, a u konkurenciji velikih vlasničkih grupacija Junajted Grupa je ubedljivo poslednja.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija