• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: G. Stefanović

12.06.2023

07:40

"NEKI BI PRE U ZATVOR, NEGO DA DAJU NOVAC!" Tužna i ružna statistika zbog nesuglasica posle razvoda - Evo da li svi roditelji plaćaju PROPISANU ALIMENTACIJU

Informer DN

Društvo

"NEKI BI PRE U ZATVOR, NEGO DA DAJU NOVAC!" Tužna i ružna statistika zbog nesuglasica posle razvoda - Evo da li svi roditelji plaćaju PROPISANU ALIMENTACIJU

Podeli vest

U nameri da izbegnu obavezu koriste razne razloge, kao što su prebacivanje imovine na tuđe ime ili prijavljivanje manje zarade, a sve da bi dali manje novca za svoje dete.

Svaki drugi roditelj u Srbiji ne plaća alimentaciju za svoje dete! U nameri da izbegnu ili smanje alimentaciju mame i tate koriste razne razloge, kao što su prebacivanje imovine na tuđe ime, prijavljivanje manje zarade, a sve u cilju da im novac koji daju za svoje dete bude manji.
Iza te nemarnosti krije se obračun bivših supružnika koji se na ovaj način svete jedan drugom, a zapravo ispašta dete.

Deca trpe

Vera Totić iz Udruženju samohranih roditelja kaže da je, nažalost, takvih primera mnogo i da alimentacije podjednako ne izmiruju ni majke ni očevi, a razlozi za to su neprihvatljivi i sramni.

Dečje pravo

Neophodno je da deca dobiju ono što im zakonski pripada od oba roditelja sve dok za to postoje uslovi
Vera Totić

- Budu oni dobri roditelji detetu dok su zajedno, a onda se razvedu i kao da zaborave na dete. Kreću razmirice, bivši suprug neće da daje novac "za kozmetičare, hijalurone i silikone", a bivša supruga neće da daje novac "za provod i novu ženu". Zapravo, oni kao da ne shvataju da je to detetov novac, a ne njihov. Dok se oni međusobno prepucavaju, dete trpi, što emotivno zbog razvoda, što materijalno jer mu uskraćuju novac. To je jedna tužna priča - napominje Totić i ističe:

- Dugi niz godina vodim borbu sa jednim ocem koji kada bi prošao pored svoje dece ne bi znao kako izgledaju, a duguje milion dinara. To sistem mora da sredi i uredi, jer neki bi zaista pre u zatvor nego da daju novac.

Foto: Informer DN

Iz Udruženja samohranih roditelja napominju da se roditelji služe sramnim metodama, pa tako lažiraju visinu primanja ili prebacuju imovinu na nekog drugog.

- Postoji i za to lek, a to je da, ukoliko dođe do prebacivanja imovine na tuđe ime u toku razvoda, to se obustavi i spreči. Neophodno je da deca dobiju ono što im zakonski pripada od oba roditelja sve dok za to postoje uslovi - zaključuje Totićeva.

Strah od osvete

M. M. iz Beograda razvedena je već nekoliko godina i iz prvog braka ima ćerku koja sada ima 15 godina. Kako kaže, bivši suprug nije naročito blizak sa svojom ćerkom, živi u inostranstvu, ali u momentu kada su se razveli živeo je u Srbiji, pa je tada alimentacija bila 6.000 dinara.
- On ima drugu porodicu danas i mnogo više zarađuje, ali alimentacija je ostala ista. Detetu ne šalje ništa preko toga i to je toliko žalosno, ona je sada tinejdžerka i vidim da je to tišti iako ne govori o tome konkretno. Išla sam kod advokata pre otprilike godinu dana i rečeno mi je da mogu da ga tužim, jer neko vreme nije isplaćivao alimentaciju i da mogu tražiti povećanje cifre, a onda sam razmislila da to ne bi bilo pametno jer je i ovako prema njoj prilično hladan. Nije da nama sada nešto nedostaje, imamo za normalan život, ali ona taj novac može da štedi, pa da kasnije kupi sebi nešto - kaže ova samohrana majka.

Foto: Informer DN

Advokat Tijana Vladisavljević objašnjava da alimentacija podrazumeva izdržavanje deteta, odnosno pokrivanje životnih troškova deteta za hranu, odeću, školovanje i lečenje do detetove 26. godine.

Slovo zakona

Nedavanje izdržavanja je krivično delo za koje je propisana zakonska kazna
Tijana Vladisavljević

- Visina alimentacije se određuje u razmaku od 15 do 50 odsto primanja roditelja davaoca, ali tako da se tim iznosom detetu obezbedi kvalitet života koji uživa i roditelj koji daje alimentaciju. Ako oba roditelja učestvuju u izdržavanju deteta, troškovi će se deliti na način koji je utvrđen sporazumom o razvodu braka, ili kako je sud to odredio presudom po tužbi za razvod braka. Iznos alimentacije koji će jedan roditelj plaćati će se odrediti na osnovu njegovih primanja, a od uticaja će biti i troškovi deteta. U obzir se uzimaju i dodatni troškovi roditelja koji plaća alimentaciju, poput izdržavanja drugog lica i troškovi lečenja - kaže Vladisavljević.

Krivično delo

Prema rečima advokata, neplaćanje alimentacije za dete je krivično delo za koje je propisana zakonska kazna.

- Ako roditelj dužnik izdržavanja ne plaća alimentaciju ili prestane sa plaćanjem alimentacije, advokat zastupa u krivičnom postupku, po krivičnoj prijavi za neplaćanje alimentacije. Takođe, može zastupati u postupku prinudne naplate u izvršnom postupku, kod prinudnog izvršenja dugovanja iznosa alimentacije roditelja - objašnjava advokat Tijana Vladisavljević.

Sudskom presudom se najčešće uređuje način plaćanja izdržavanja, a kada nije striktno određen, roditelj koji plaća izdržavanje može izabrati da plaća alimentaciju na račun ili na ruke poveriocu, odnosno detetu ili zakonskom staratelju deteta. Preporuka advokata je da se plaćanje uvek vrši na bankovni račun, ili kada se novac daje na ruke da strana koja prima iznos potpiše priznanicu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!
NEKO IH JE IDIOTSKI PRESELJAVAO

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!

Liste za lokalne izbore opozicije pune su takozvanih fantomskih birača, kako su oni samo nazvali pojedine građane koji su menjali prebivalište i pokušali da tako optuže vlast da je pokrala decembarske izbore?! Sada, je opozicija prestavila - fantomske odbornike i to u svojim redovima!

17.05.2024

11:14

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!
Izbori 2024

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!

Proročke reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se opozicija istog časa ujediniti ako bude imala makar jedan glas, jednog odbornika, jednog poslanika više od vladajuće koalicije ponovo su dobile na snazi nakon što je doktor Branimir Nestorović, lider "Pravi Mi" najavio da će se povući iz izborne trke na lokalnim izborima u Beogradu, ako i lažni ekolog Savo Manojlović uradi isto.

17.05.2024

10:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija