• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MATIJAŠEVIĆ

18.10.2022

07:00

ŽENE, PAŽNJA! IZLIVANJE NOKTIJU MOŽE BITI OPASNO PO ZDRAVLJE! Manikir izaziva RAK KOŽE!?

Informer DN

Društvo

ŽENE, PAŽNJA! IZLIVANJE NOKTIJU MOŽE BITI OPASNO PO ZDRAVLJE! Manikir izaziva RAK KOŽE!?

Podeli vest

Aleksandar Adamović, direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti, kaže da im se sve češće javljaju pacijentkinje koje su ozbiljno obolele posle 'izlivanja noktiju'

Žene, budite oprezne jer sređivanje noktiju kod manikira može da izazove i rak kože, upozoravaju lekari!

Nestručno osoblje, loša higijena, hemikalije iz lakova, a pre svega štetno zračenje iz UV lampi glavni su uzroci za ovaj, kažu oni, sve češći malignitet.

Prvi simptomi su vrlo uočljivi - pojavljuju se pege ili crvenilo na koži, nokti krvare, pomodre ili čak i otpadaju. U tom slučaju, kažu lekari, odmah treba potražiti stručnu pomoć, jer se karcinom može brzo proširiti i na ostale organe.

Često oboljenje

Direktor gradskog Zavoda za kožne i venerične bolesti dr Aleksandar Adamović kaže za Informer da je melanom nokta sve češće oboljenje, koje sa sobom nosi ozbiljne posledice.

- U sve većem broju nam se javljaju pacijentkinje koje su ozbiljno obolele posle 'izlivanja noktiju'. Svako preterano tretiranje noktiju može biti štetno i opasno po zdravlje! Dovoljno je da idete jednom mesečno na manikir, da se površina turpija, izlaže lakovima, gelovima, raznim hemikalijama, pa da se ošteti površina nokta, ali i kože na prstima i šaci. Uz to, ukoliko saloni gde se izvodi manikir nisu uredni, a pribor nije sterilan, javljaju se infekcije, gljivična oboljenja, upale noktiju i kože ispod nokta i oko njega... A najgore od svega je i što se, pored svih ovih štetnih stvari, nokti i koža ruku izlažu UVA zračenju iz lampi za sušenje laka. Žene nisu ni svesne koliko je to sve opasno - kaže doktor Adamović i objašnjava:

Foto: Informer DN

Dr Aleksandar Adamović

- Zraci iz UVA lampi prodiru duboko u kožu. Ako se često odlazi na takve tretmane, samim tim su i mnogo veće šanse da se od pigmentne ćelije napravi maligna. Dolazile su mi žene sa toliko unakaženim noktima da sa vrata vidim da su im potpuno uništeni i da će lečenje biti dugotrajno. A sve to zbog nekakve mode i nametnutog ideala lepote. Na sreću, kod ovog melanoma promene su lako vidljive, pa pacijenti na vreme potraže lekarsku pomoć. U suprotnom, bolest se može brzo razviti i preći i na druge organe. Zato je važno otići na pregled najpre kod dermatologa, koji će uputiti pacijenta na sve potrebne analize i pregled kod onkologa. Ukoliko se potvrdi rak kože, dalje se nastavlja lečenje kod onkologa.

Simptomi melanoma nokta:

* crne crte na noktima bez povrede
* otpadanje nokta
* tamnija koža oko nokta
* nokat koji krvari ili na kome se formira izraslina
* tanjenje, pucanje ili izobličavanje nokatne ploče
* svaka pega sumnjivog izgleda čiji je prečnik oko 6 milimetara

S njim je saglasna i dr Jovana Pelemiš, dermatolog. Ključni momenat je, napominje ona, da se promene uoče na vreme kako bi se sprečile veće posledice.

- Pacijenti sve češće dolaze kod dermatologa sa vrlo lošom kliničkom slikom, koja nastaje kao posledica gljivične ili bakterijske infekcije, sa noktima koji su se odvojili od kože ili promenili boju. Zato je važno da se odmah reaguje i ide kod lekara - kaže dr Pelemiš.

 

Foto: Informer DN

Dr Jovana Pelemiš

Neznanje i prljavština

Prema njenim rečima, problem je i što mnogi koji izvode ove tretmane nemaju dovoljno znanja, što dodatno povećava šansu za opasna oboljenja.

- Veliki rizik nastaje i od nedovoljno čistog materijala s kojim se radi. Sav pribor mora da bude sterilan i da za svakog klijenta bude upotrebljen samo jednom. Svakako, najrizičniji deo manikirske procedure jeste zračenje UV lampom, koje su opasnije i od lampi solarijuma! Zato je moj savet da koža na šakama bude zaštićena kremom za zaštitu - dodaje naša sagovornica.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija