• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

19.07.2022

07:00

SAMO ZA BOGATE! LETNJA SEZONA U CRNOJ GORI POTPUNO PROPALA! Crnogorske plaže puste, ležaljke i suncobran 25 evra ?!

Informer DN

Društvo

SAMO ZA BOGATE! LETNJA SEZONA U CRNOJ GORI POTPUNO PROPALA! Crnogorske plaže puste, ležaljke i suncobran 25 evra ?!

Podeli vest

Letnja sezona u Crnoj Gori potpuno je propala, plaže i lokali su prazni, a u privatnom smeštaju odmara se 32 odsto manje gostiju nego polovinom jula prošle godine, pokazuju podaci Turističke organizacije Crne Gore

Kao razlog za to turistički stručnjaci navode odsustvo ukrajinskih i ruskih gostiju, kao i turista iz Srbije, koji su tradicionalno najmnogobrojniji gosti u jeku leta, ali i cene ležaljki, hrane i pića, koje su samo za bogate. Za jednu četvoročlanu porodicu ležaljke i suncobrani za deset dana u Budvi, Petrovcu ili Ulcinju mogu da koštaju čak 500 evra!?

Foto: Informer DN

Nema gostiju

Član Udruženja ugostitelja Budve, hotelijer Ivan Ivanović kaže da je ove godine sezona ispod svakog očekivanja kada je reč o broju gostiju.

- Na početku sezone imali smo jako dobru posećenost u predsezoni. U tom periodu imali smo veliki broj turista iz Skandinavije, Nemačke, Francuske, Velike Britanije... Međutim, to su gosti koji tradicionalno vole da dolaze u predsezoni i retko letuju u periodu jul i avgust. Sada je posećenost u hotelima prilično manja nego prošle godine. Kada je reč o privatnom smeštaju, tu je situacija još gora. Prethodnih godina apartmane su u ovom periodu "punili" uglavnom gosti s istočnog i tržišta regiona, koje je takođe podbacilo, posebno kada govorimo o srpskim turistima - kaže Ivanović.

Abazović: Cene kao na Azurnoj obali

Premijer Crne Gore Dritan Abazović rekao je da je predsezona u toj zemlji bila jako dobra, a da je glavna sezona je u "malom zakašnjenju i da su cene kao na Azurnoj obali".
- Ako neko misli da može da se ponovi sezona od prošle godine, kada je bio špic neverovatan, jer smo mi bili jedina otvorena zemlja 45 dana, to će teško moći da se realizuje. Moramo da se prilagodimo novim trendovima. Cene na primorju su kao na Azurnoj obali, to Crna Gora do sada nikada videla nije - rekao je Abazović.
 

Dritan Abazović

Direktorka Udruženja izdavalaca privatnog smeštaja u Crnoj Gori Branka Džoganović naglašava da je u samom špicu turističke sezone popunjenost kapaciteta privatnog smeštaja oko 30 odsto.

- U odnosu na najave koje smo imali tokom pripremnog perioda letnje sezone osetno je slabija popunjenost kapaciteta, što je bilo evidentno već tokom maja i to je trebalo da bude signal da moramo nešto uraditi. Značajniji broj gostiju, na osnovu potvrđenih rezervacija, očekuje se do 20. jula. Uglavnom su to gosti iz regiona i dijaspore. Takođe, imamo uvek i određeni broj gostiju koji dolazi bez rezervacije i najave. Ali mi još delujemo stihijski, neorganizovano na lokalnom nivou i to svake godine plaćamo sve kraćom sezonom. Ovo se ne odnosi samo na Budvu već manje-više na sve opštine koje su na moru - istakla je ona.

Foto: Informer DN

Čak 1.000 evra dan na najskupljoj plaži

Verovali ili ne, u Crnoj Gori, ispred tunela za Bečiće, postoji plaža gde za dan možete da potrošite čak 1.000 evra! Za ovu cenu na nekada popularnoj Maloj plaži, koja danas pripada stambeno-hotelskom kompleksu Dukljanski vrtovi dobićete dva kreveta, suncobran, tanjir ostriga, šampanjac, činiju sa voćem, nekoliko flaša vode i korišćenje drvenog stola i stolica.
To je cena "luksuza" za celodnevno uživanje, a moguće je, međutim, na ovoj "mini-plaži" provesti dan i za 250 evra. Za taj novac dobijaju se dve ležaljke i suncobran.

Veliki problemi

Ona dodaje da je veliki problem i u avio-prevozu, jer su na hiljade letova do sada otkazane, što je stvorilo velike probleme individualnim gostima.

- Zbog malo putnika koji dolaze avionom imamo i slabiju potražnju za rentiranim vozilima. S obzirom na visoke cene goriva, na koje ne možemo da utičemo, trebalo je, na nivou gradova, napraviti i oglasiti set povoljnosti za goste - povoljnija cena parkinga, povoljnija cena plažnog mobilijara jer znamo da gosti iz regiona i dijaspore najviše dolaze zbog plaže, povoljnijom cenom za autobuse koji dovoze organizovane grupe. Mogla se korigovati cena prolaza kroz Sozinu, autoputem... Cene karata za trajekt su povećane, a slike slabo kontrolisanih svakodnevnih saobraćajnih zastoja nisu dobre po nas - naglašava ona.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

TV

Nacizam menja ruho i pretvara se u talog autošovinizma! Nemačka je uništila tradicionalnu porodicu! (VIDEO)
Live TV

Nacizam menja ruho i pretvara se u talog autošovinizma! Nemačka je uništila tradicionalnu porodicu! (VIDEO)

Od izlaska Velike Britanije iz EU mislili smo da će ova organizacija ojačati sebe. Od olaska Angele Merkel Evropa je došla na granicu rasula. U emisiji "Rat uživo" gosti su bili Dragan Vasiljković iz fondacije Kapetan Dragan i Mihajlo Olujić, geopolitički analitičar. Uživo u program javio se i novinar Vladimir Vidić, kao i novinar Dejan Jelača i dopisnik TV Informera Lazar Stević.

18.05.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12