• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.11.2021

15:33

Ova Bogoslovija nezamenljiva u istoriji prosvete našeg naroda! VERA I NAUKA UKRŠTAJU SE U SREMSKIM KARLOVCIMA!

vojvodina.gov.rs

Društvo

Ova Bogoslovija nezamenljiva u istoriji prosvete našeg naroda! VERA I NAUKA UKRŠTAJU SE U SREMSKIM KARLOVCIMA!

Podeli vest

Spomen-sobu, odnosno Riznicu, u Bogosloviji “Sveti Arsenije Sremac” u Sremskim Karlovicma blagoslovio je danas patrijarh Porfirije

Riznica je otvorena uz prisustvo bogoslovskih đaka i profesora, sveštenstva, predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića i pokrajinskih sekretara.

- Karlovci su najbolji mogući pokazatelj i poruka, nama danas naročito za Crkvu je to važno, da ne postoji veštačka podela između nauke i vere - kazao je patrijarh Porfirije i istakao da je Crkva podigla i Bogosloviju i Gimnaziju, kao što je isto i vekovima ranije za prosvetu činio Sveti Sava.

- Riznica koju smo danas osvetili jeste riznica u kojoj se pokazuje koliko su oni koji su ovde školovali, podučavali đake, ali i oni koji su se učili s jedne strane, upravo vodili računa o izgrađivanju identiteta čiji koren se oslanja na jevanđelje, ali s druge strane, baš izgrađujući svest o sebi, ova Bogoslovija je činila da svi koji iz nje izlaze da bez kompleksa I straha mogu da stupaju u komunikaciju sa svim drugima sa različitim mišljenjima i stavovima i grade jedan kreativni dijalog - kazao je patrijarh.

Istakao je da je ova Bogoslovija nezamenljiva u istoriji prosvete našeg naroda, i da se vera i nauka ukrštaju u Sremskim Karlovcima.

Ovde se nalaze predmeti koje čuva Muzej grada Novog Sada, kao i iz arhiva SANU u Sremskim Karlovcima, pojedini dokumenti koji su čuvani u samoj Bogosloviji i oni koji su pozajmljeni iz privatne arhive porodica čiji su članovi nekada bili đaci Bogoslovije.

Tu su i relikvije sa Svete Gore koje je sačuvala čitavih 110 godina porodica Maširević, odnosno potomci prote Maširevića sa njegovog putovanja sa đacima Karlovačke bogoslovije, male ikone, brojanica, krst i posebnu kutija u kojoj se čuva grumen sa Svete Gore.

U riznici se nalazi i indeks Konstantina Kostića, sveštenika koji je 1918. učestvovao na skupštini 1918. u Novom Sadu, prilikom prisajedinjenja Kraljevini Srbiji, koji je njegova unuka Desanka Kostić iz Novog Sada pozajmila za ovu priliku.

Foto: vojvodina.gov.rs

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović najavio da će Vlada i u narednim godina izdvajati značajna sredstva za rekonstrukciju svetinja i da isto to očekuju od Vlade Republike Srbije kako bi u potpunosti obnovili Sremske Karlovce.

- Pokrajinska vlada je sa velikim zadovoljstvom zaista iz srca učestvovala u obnovi spomen sobe Karlovačke bogoslovije, a završili smo radove i na sanaciji krova ovog zdanja i čini mi se na najbolji način, imajući u vidu i poruke koje je uputio i patrijarh Porfirije, sledimo ideje i napore onih koji su tokom minulih vekova svojim angažovanjem, zadužbinarstvom, svojom verom izgradili ovo mesto i usmerili ga ka duhovnom razvoju našeg naroda - kazao je Mirović.

Riznica je otvorena i za širu javnost, a ideja Rektorata jeste da se sadržaj u njoj tematski menja, kako bi se obuhvatili svi važni istorijski momenti Karlovačke bogoslovije i Crkve.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oglasio se otac Mateja Periša: Danas je godišnjica od pronalaska tela
Hronika

Oglasio se otac Mateja Periša: Danas je godišnjica od pronalaska tela

Matej Periš (27) iz Splita nestao je u noći između 30. i 31. decembra 2021. godine u Beogradu, a njegovo beživotno telo nađeno je u maju 2022. godine na Adi Huji. Tačnije, na današnji dan MUP Srbije je potvrdio da je telo muškarca koji je na sebi imao garderobu koju je Matej nosio uoči nestanka, pronađeno 18. maja oko 9 časova ujutru, zapravo telo nestalog mladića iz Splita.

20.05.2024

06:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12