• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr

25.05.2021

10:32

ZLOĆUDNI ZNAK NA POSLEDNJOJ ŠTAFETI MLADOSTI NAJAVIO KRVAVI RASPAD SFRJ? Ovo su simboli oko kojih i dalje kruže teorije zavere, a njihov nastanak krije POSEBNU PRIČU

Društvo

ZLOĆUDNI ZNAK NA POSLEDNJOJ ŠTAFETI MLADOSTI NAJAVIO KRVAVI RASPAD SFRJ? Ovo su simboli oko kojih i dalje kruže teorije zavere, a njihov nastanak krije POSEBNU PRIČU

Podeli vest

Iako je Josip Broz Tito rođen 7. maja, u Jugoslaviji se njegov rođendan slavio 25. maja. To je bio datum koji je proglašen njegovim rođendanom - Danom mladosti. Tom prilikom se celom Jugoslavijom nosila Štafeta mladosti, učesnici su je nosili u rukama i trčali s njom širom cele države, a ona bi se 25. maja uručivala Titu.

Poslednja Štafeta mladosti potiče iz 1987. godine, a oko njenog dizajna i danas kolaju razne teorije, prema kojima je ona donekle nagovestila krvavi raspad Jugoslavije, pa zbog toga i danas izaziva poseban interes.

Naime, te godine dizajn štafete i idejno rešenje plakata za Dan mladosti povereno je ljubljanskom dizajnerskom studiju Novi kolektivizam. Već je i sama štafeta, u obliku građevine na četiri stuba koju je bilo nemoguće nositi, nagovestila drugačiji pristup članova Novog kolektivizma spomenutoj manifestaciji.

Skandal je izbio kada je otkriveno kako je prateći plakat zapravo neznatno izmenjena verzija nacističkog plakata Trećeg Rajha iz 1936. godine.

Skandal sa posterom

- U početku apsolutno niko nije prepoznao vezu. Najprije se Slovensko omladinsko predsedništvo identifikovalo s našim plakatom, a nakon toga i celokupna omladinska organizacija Jugoslavije. I tadašnji generali su bili zadovoljni. Njima se to jako svidelo. Dobro se sećam jednog generala koji je izjavio kako mu je drago da je na posteru mišićavi mladić, a ne neka apstrakcija. Oni su to zaista voleli i s tim su se identifikovali. Ali, kada je sličnost otkrivena, nastali su problemi. Bili smo iznenađeni što se podigla takva frka; sve novine su pisale o tome. To nam nije bilo logično jer smo znali koliko se generalima i drugim predstavnicima tadašnjeg jednopartijskog režima naš poster svideo - pojasnio je ovaj događaj Roman Uranjek, član Novog kolektivizma, u projektu VlasTITO iskustvo.

Foto: muzej jugoslavije

Sporna štafeta sa 8 crvenih tačaka i okrnjenom petokrakom

Kada je postalo jasno da se ovo rešenje slovenske umetničke grupe ne može upotrebiti, za potrebe obeležavanja Dana mladosti 1987. godine, naknadno je izrađena nova štafeta. Štafeta je morala da zadovolji sve standarde tako važne manifestacije. Ipak, u njenom izgledu s osam crvenih dioda koje podsećaju na kapljice krvi i krnjom petokrakom mogli su se prepoznati nagoveštaji događaja koji će uslediti na ovim prostorima devedesetih godina.

Inače, Štafeta mladosti je uvedena 1945. godine, na predlog omladine Kragujevca, kao Titova štafeta. Prve štafete Tito je preuzeo u Zagrebu, dok je u godinama nakon i do 1956. godine lično primao poslednje nositelje štafete pred Belim dvorom u Beogradu, uz svečani doček na Trgu Republike. Na Titovu inicijativu 1957. godine taj događaj nazvan je Dan mladosti.

Poslednja položena na odar

Do njegove smrti 1980. godine, štafetu je primao na Stadionu JNA u Beogradu. Štafeta mladosti 1980. godine, koja se ususret obeležavanju osamdeset i osmog Titovog rođendana, na dan njegove smrti 4. maja zatekla na putu po Hrvatskoj, prekinula je svoj put i položena je na odar predsednika u Skupštini SFRJ.

Sve štafete koje su nošene tokom 42 godine čuvaju se u Muzeju Jugoslavije u Beogradu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 2 godine

Broz tito je jevrein iz mađarske što je sudski dokazano advokat todorović knjigom " hohštapler" a njegov naslednik po jevrejskoj šifri" tito posle tita je tito2 soros jevrejka iz mađarske koji je nastavio holokaust nad srbima tako što je komandovao istovremeno sa tuđmanom miloševićem alijom najavljen slovencima makedoncima tako da je lako režirao rezultat raspada uništavanje srba a taj plan je tito postavio još u jajcu kada je isekao etnički prostor srba na republike smanjivao moć jugoslavije i jačao republike do nivoa nezavisnih država sve uz pomoć tajne globalne jevrejska vojska m a s o n a kojima pripadaju mnogi državnici! Sve je funkcionisalo šiframa na globalnom nivou pa je i ova štafeta jevrejska šifra grb jugoslavije iz jajca ima 6 baklji a vatra je simbol razaranja dakle tito je još u jajcu isplanirao raspad a sam sebe je proglasio za maršala mesec dana pre režirao zasedanja!

Lovac

pre 2 godine

U mjojoj opstini predajem zahtjev za izdavanje dokumentacija i ugledam kaledar sa Copavim. I rekao sam zeni na salter da se izgleda mi jos niste opametili cim kacite samozvanog Marsala po zidovima. Tako i vi jos kaljulisete cim pisete o ovom.

Igor

pre 2 godine

Au...pametni ste,svi ste glupi do poslednjeg!Ko pisao te gluposti?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šok vesti iz Irana! Raisijeva smrt sprečila veliku promenu?! U igri bila dva kandidata za vrhovnog vođu, a sad...
CNN TVRDI

Šok vesti iz Irana! Raisijeva smrt sprečila veliku promenu?! U igri bila dva kandidata za vrhovnog vođu, a sad...

Iranski predsednik Ebrahim Raisi (63) stradao je u helikopterskoj nesreći koja se u nedelju dogodila u pokrajini na granici s Azerbejdžanom, a nakon jednodnevne potrage danas je utvrđeno da su osim šefa države poginuli i šef diplomatije Hosein Amir-Abdolahijan i još sedam ljudi u letelici. CNN navodi da je Raisi bio najverovatniji kandidat za novog vrhovnog vođu Irana.

20.05.2024

09:48

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija