• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ekipa informera

16.05.2021

22:50

STOP ZA PREVARANTE! Oglasila se lekarska komora! PROVERITE LEKARA pre odlaska na intervenciju!

Društvo

STOP ZA PREVARANTE! Oglasila se lekarska komora! PROVERITE LEKARA pre odlaska na intervenciju!

Podeli vest

Pacijenti moraju da pogledaju da li njihov doktor ima licencu za rad da ne završe kao žrtve lažnog doktora Save Kneževića

Pre svake intervencije pacijenti moraju da provere da li njihov doktor ima licencu za rad, jer u suprotnom mogu da završe sa ožiljcima kao žrtve lažnog doktora Save Kneževića!

Ovaj prevarant niti je imao lekarsku licencu, niti akreditovanu ordinaciju, upozoravaju domaći stručnjaci!

Detaljna pretraga


Ne mogu društvene mreže da budu jedina preporuka za lekare
Nenad Stepić
 

Prema njihovim rečima, informacije o lekarima su lako proverljive. Na sajtu Lekarske komore Srbije (LKS) nalazi se spisak svih licenciranih lekara u zemlji, a ako se ime traženog doktora ne nalazi na listi registrovanih, to je signal za uzbunu i prvi znak da ste naleteli na prevaranta.

Takođe, na sajtu Agencije za privredne registre (APR) lako možete proveriti da li je lekarska ordinacija za koju ste zainteresovani registrovana i za koju delatnost.

Ozbiljan prevarant

Da je neko od žrtava lažnog hirurga Save Kneževića to uradio, sprečio bi da on unakazi desetine pacijenata.

Predsednik Srpskog udruženja za plastičnu rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju prof. dr Nenad Stepić kaže kako se za slučaj Kneževića saznalo od žrtve iz Zagreba.

U zatvor!


Jedina adekvatna kazna za zlodelo Save Kneževića je dugogodišnja zatvorska kazna
Prof. dr Marijan Novaković

- Advokat iz Zagreba, koji zastupa oštećene devojke, javio mi je da se, prema njihovim saznanjima, izvesni Sava Knežević iz Beograda lažno predstavlja kao lekar i da neke devojke žele da ga tuže zbog nestručnih zahvata. Proverio sam da on nema ni registrovanu ordinaciju i obavestio Ministarstvo zdravlja. Klupko je počelo da se odmotava. Radi se o velikoj prevari, jer je Knežević godinama obmanjivao sve oko sebe. Ovo je samo dokaz da devojke moraju dobro da se raspitaju kod koga zakazuju intervencije. Preko Lekarske komore i APR vrlo lako može da se proveri svaki doktor i njegova licenca. Da li je ima, kada je izdata i do kada važi. Ne mogu društvene mreže da budu jedina preporuka. Ipak, ne krivim te devojke, jer su čak i mnogi mediji u svojim tekstovima Kneževića nazivali akademikom, poznatim plastičnim hirurgom... - kaže on za Informer i dodaje:

- Sada je red na nadležne organe, istraga će utvrditi sve činjenice. Njemu se na teret na prvom mestu stavlja krivično delo nadrilekarstvo, zatim prevara, a ako se istragom utvrdi da je u svojoj ordinaciji sarađivao sa još nekim lažnim doktorima, onda bi to moglo da se zavede i kao organizovani kriminal. Ja sam šokiran. On je imao sijaset diploma na zidovima, sve su falsifikati. Stepić kaže da ovo nije problem samo u Srbiji već prevaranata ima svuda u svetu.

Stepić: Srbija ima najbolje uređen sistem za registraciju doktora


Predsednik Srpskog udruženja za plastičnu rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju prof. dr Nenad Stepić na pitanje da li je potrebno menjati pravila odgovara:

- Mi imamo najbolje uređen sistem za registraciju doktora, ko čime može da se bavi, zakon kod nas vrlo jasno određuje ko može da otvori ordinaciju. Ali, znate, nije dozvoljeno ni ubiti čoveka, pa neko ubije čoveka! Ovo je izuzetak, jeste strašno, ali ne vidim nikakvu potrebu za dodatnim korekcijama zakona. Verujte mi, ovo sve baca ljagu na veliki broj lekara i jako mi je žao što pacijenti dobijaju jednu pogrešnu poruku o lekarima, a ovaj dečko nije doktor - objašnjava Stepić.
 

- Svako može da pomisli "pa nije to ništa, malo izbockam pacijenta i lepo zaradim". Ali tek kada se dese komplikacije, otkrije se prevara. Sava Knežević treba da se kazni i da bude primer svim nadrilekarima da se takve stvari u Srbiji neće tolerisati! Smatram da svako ko se usudi da se igra sa zdravljem i životom ljudi mora biti maksimalno kažnjen - napominje on.

Kazna zatvora

Specijalista estetske hirurgije i predsednik Republičke komisije za plastičnu hirurgiju prof. dr Marijan Novaković objasnio je kako je moguće da je prevarant Knežević mogao punih pet godina neometano da radi, i to u samom centru Beograda.

- Zdravstvena inspekcija može da kontroliše i kažnjava samo registrovane ordinacije. Oni nemaju pravo da uđu u tuđi stan ili neku drugu ustanovu tek tako. To mogu da urade tek kada dobiju prijavu protiv određenog lica, kao u ovom slučaju. Njemu je mogla na vrata da pokuca jedino inspekcija koja se bavi krivičnim postupkom, ali očigledno niko nije potezao to pitanje dok nisu počele da se javljaju nezadovoljne pacijentkinje. Moje lično mišljenje je da kada ga uhvate, treba da ga pošalju na psihijatrijski pregled, a onda u zatvor. Jedina adekvatna kazna za ovakvo zlodelo je dugogodišnja zatvorska kazna - smatra on.

Tužilaštvo: Podnete tri krivične prijave


Protiv Save Kneževića (23), koji je u svojoj divljoj ordinaciji u samom centru Beograda vršio estetske intervencije, podignute su tri krivične prijave.

- Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu postupa po tri krivične prijave koje su oštećeni podneli protiv S. K. zbog izvršenja krivičnog dela nadrilekarstvo iz člana 254 Krivičnog zakonika. Radi provera navoda krivičnih prijava i utvrđivanja činjeničnog stanja stavljen je zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja Ministarstvu unutrašnjih poslova, UKP Prvom odeljenju, te će nakon izvršenih provera tužilaštvo dalje postupati u predmetu i doneti odluku - stoji u odgovoru Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.
 

Kako da proverite da li je doktor zaista doktor:

1. uđite na sajt Lekarske komore Srbije (LKS)
2. uđite na polje "članovi LKS-a"
3. kliknite na "zbirka podataka - evidencija lekara sa važećom licencom"
4. među ponuđenim opcijama izaberite početno slovo prezimena doktora kojeg želite da proverite
5. otvoriće se spisak lekara, pa željenog pronađite na listi
6. ako ime i prezime pronađete na listi, to znači da izabrani doktor ima licencu
7. ako doktorovog imena nema na listi, pozovite LKS i proverite sa njima, jer možda lista nije ažurirana
8. ako i u LKS kažu da njegovog imena nema među licencama, znači da vaš doktor zapravo nije doktor
 

(NASTAVIĆE SE...)


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front! (VIDEO)
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front! (VIDEO)

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija