• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.12.2023

14:59

Mališani spašavaju svoje majke od nasilja! Žene trpe nasilje kojem svedoče deca! (VIDEO)

shutterstock/Informer

Live TV

Mališani spašavaju svoje majke od nasilja! Žene trpe nasilje kojem svedoče deca! (VIDEO)

Podeli vest

Sve više je slučajeva nasilja u domaćinstvu kome su deca izložena i za čije prijavljivanje su upravo ona zaslužna, o ovome govorila je gošća Info dana, Vesna Stanojević koordinatorka sigurne kuće.

Vesna Stanojević koordinatorka sigurne kuće istakla je da su u sigurnoj kući imali mnogo slučajeva gde je nasilje prijavilo dete i da su majke priznale da toga nije bilo da bi još živele sa svojim muževima.

- Deca se uče da ćute i trpe niti da prijavljuju nasilje, a više puta se dešavalo čuveno "nemoj nikome da kažeš" i "to je naša stvar". U sigurnoj kući smo imali mnogo slučajeva dece koja su prijavila nasilje nad majkama, koje su same rekle da bi još uvek živele sa mužem pod istim uslovima da dete nije prijavilo nasilje. Kada god treba sa ženama da pričam o nasilju u porodici, zamolim decu da izađu ispred, a majke kažu da deca mogu da ostanu, jer sve već znaju ili ih pitaju da svedoče i kažu "reci im šta mi tata radi". U tim slučajevima majke tretiraju decu kao svedoke što je jako nepravedno prema njima, jer su deca ta koja treba da rasu bezbrižno i van nasilja - rekla je Stanojevićeva.

Foto: Pedja Milosavljević

 

Stanojevićeva je dodala kako u 60% slučajeva deca koja rastu u nasilnom porodičnom okruženju postaju nasilnici kasnije u životu, jer percipiraju to ponašanje kao normalno.

- Deca koja rastu u nasilju često izrastu u nasilnike, a majke redovno decu uče da vole svoje očeve uprkos tome što su nasilni. Odrastao čovek u svojim pedesetim godinama koji je nasilan u svojoj porodici nasilan, velika je šansa da je bio izložen nasilju kada je bio mali. U 60% slučajeva deca izrastu u nasilnike nakon takvog odgoja - rekla je Stanojevićeva.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija