• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.12.2023

09:23

Krvava odmazda Izraela se nastavlja! Petričković: Hoće da "legalno" raseljavaju Palestince iz Gaze! (VIDEO)

Shutterstock, Peđa Milosavljević

Live TV

Krvava odmazda Izraela se nastavlja! Petričković: Hoće da "legalno" raseljavaju Palestince iz Gaze! (VIDEO)

Podeli vest

Pojačana vojna dejstva i odmazdu Izraela kao i nepostojanje volje među vođama Hamaska da sednu za pregovarački sto, komentarisali su gosti Info jutra, dr. Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka i ekonomski analitičar Drago Matović.

Dr. Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka naveo je kako je izjavama visoka predsavnica izraelskih bezbednosnih službi rekla da Izrael traži "legalne " metode da odstrani Palestince iz Gaze.

- Iza humanosti Izraela krije se iluzija koja se izmakla postulatima međunarodnog prava. Stvarna humanitarna pauza bila bi pozivanje na pregovore da sukobi prestanu. Razmenom talaca obe strane su izvukle korist ova dva naroda su u rukama vojnog kompleksa i ekonomske elite koja zagovara sukobe. Galant je rekao da će brutalno udariti po jugu Gaze, pa se postavlja pitanje koja je bila poenta primirja. Ako bi čitali između redova videli bi izjavu visoke zvaničnice izraelskih obaveštajnih službi da se izvrši međunarodni pritisak da se Palestinci legalno odsele iz Gaze. Lažna humanitarnost Izraela predstavlja simbol "duboke truleži" što znači da pod plaštom humanosti Izrael sprovodi svoje interese. Postoje civilizacijske težnje obe strane ka tom području, konflikt ima širi okvir od ovoga zato što se velike sile preko ovog rata bore za nadmoć u regionu - rekao je Petričković.

Foto: Pedja Milosavljević

 

 

Ekonomski analitičar Drago Matović objasnio je da su vođe Hamasa odbile da produže primirje i pristupe pregovaračkom stolu sa vlastim Izraela i obozbeđivanje humanitarnog koridora.

- Amerika je u proteklih par dana počela da pritiska Izrael da popusti stisak u Gazi i dodala da nije voljna da tek tako ulazi u konflikt u korist Izraela. Republikanci i demokrate su ujedninjeni u podršci izraelu, a trenutno 20 milijardi dolara vojne i civilne pomoći čekaju slanje u Izrael. U ratu nijedna strana ne može garantovati bezbednost civila, trenutno je samo Izrael prihvatio da otvori humanitarnu zonu dok se Hamas još nije oglasio. Rukovodioci Hamasa su mogli da se odluče da produže primirje, ali oni to nisu uradili. Pregovori su stali, jer je Hamas odbio da oslobodi još talaca i pruži dodatne ustupke. Ne verujem da će Netanjahu odgovarati za svoje postupke u Gazi, situacije gde lider odgovara za svoje postupke dešava se manjim silama poput Srbije, koju Rusija nije bila u mogućnosti da je zaštiti tada - rekao je Matović.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija