• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

01.12.2023

10:49

Umro Henri Kisindžer! Evo kako je jedan čovek uticao na svetsku diplomatiju! (VIDEO)

Peđa Milosavljević

Live TV

Umro Henri Kisindžer! Evo kako je jedan čovek uticao na svetsku diplomatiju! (VIDEO)

Podeli vest

O životnim dostignućima Henrija Kisindžera za vreme njegovog života u polju svetske diplomatije, govorio je gost Info jutra, bivši ambasador UN-a Branko Branković.

Bivši ambasador UN-a Branko Branković istakao je da se Henri Kisindžer smatra najuspečnijim političarom 20. veka u doba kada su velike sile radile na usavršavanju nuklearnog oružja.

- Imao sam čast da se rukujem sa Henrijem Kisindžerom, on je svake godine imao govor u UN, ali nikada nije govorio duže od 25 minuta, a za to vreme je opisao sva aktuelna svetska dešavanja i istakao lične stavove. Na svako zasedanje je dovodio oca i majku koji su slušali svako njegovo obraćanje. On je najuspešniji političar u 20. veka u doba kada su velike sile radile na usavršavanju nuklearnog oružja. Promovisao je detant, a to su mirni pregovori što je postigao u Vijetnamu i otvorio komuniukaciju između Sovjetskog Saveza i SAD uvođenjem crvenih telefona koji su bili direktna veza između vođa obe strane - rekao je Branković.

Foto: Pedja Milosavljević

 

 

Branković je dodao kako je Henri Kisindžer smatrao da je jedini način da se sukob u Ukrajini trajno obustavi, jeste da se Ruska Federacija teritorijalno zadovolji.

- Godine 1973. tokom Prvo Jom kipurskog rata zahvaljujući Kisindžerovim metodama SSSR i SAD su sele za sto i radile na obustavi rata. Zahvaljujući sistemu odvraćanja ili deterenta koji je Kisindžer zagovrao velike sile si mogle da se dogovore mirno i bez dalje eskalacije nuklearnih tenzija. On je rekao kada je počeo sukob u Ukrajini, da je jedini način da se rat obustavi jeste da se Rusija teritorijalno zadovolji. Bio sam član delegacije u Rambujeu kada sam video da je Zapadu bio cilj da nametnu vlast koja njima odgovara, a Kisindžer je bio među ljudima koji su osudili NATO zbog toga i zbog samog bombardovanja - rekao je Branković.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12