• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.11.2023

10:19

Amerika preispituje svoj stav prema Izraelu? Pitanje je trenutka kada će reagovati celokupan islamski svet! (VIDEO)

Informer

Live TV

Amerika preispituje svoj stav prema Izraelu? Pitanje je trenutka kada će reagovati celokupan islamski svet! (VIDEO)

Podeli vest

Zajednički tim UN i Svetske zdravstvene organizacije utvrdio je da je bolnica El Šifa žestoko granatirana, a otkrivena je i masovna grobnica na ulazu u kompleks u kojoj se nalaze posmrtni ostaci najmanje 80 ljudi! O situaciji u Pojasu Gaze u emisiji "Info jutro" govorio je karijerni diplomata Zoran Milivojević.

Eksperti SZO i UN ušli su u bolnicu nekoliko sati nakon što ju je okupirala izraelska vojska! U njoj se i dalje nalazilo 300 kritično bolesnih pacijenata i pored toga što je naređena evakuaciju ove, do pre nekoliko dana najveće i najmodernije, zdravstvene ustanove u Gazi. Trideset i jedna prevremeno rođena beba prebačena je u dve bolnice na jugu.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević smatra da danas svedočimo nečemu što je toliko strašno da nismo mogli ni da zamislimo da je moguće u ovom veku.

-Posle sedmog oktobra, došlo je do neke vrste odmazde. Prekomerna sila se upotrebljava i zato o ovome razgovaramo. Nema elemenata da će ovaj sukob da se zaustavi. To treba najviše da nas plaši. Izrael ima nameru da eliminiše Hamas. Izbeglice nemaju više gde da se vrate. Hamas je na vlsati tamo već više od 15 godina. Taj vojni deo Hamasa ima podršku naroda, prema tome pitanje je šta znači uništenje Hamasa. Došli smo u poziciju da imamo 12000 civila, među kojima je 5000 dece. Granica samoodbrane je prekoračena. Upotreba sile treba da bude srazmerna onome što te izgubli. To je davno pređeno. Ide se i dalje. Nema ograničenja. Na zapadnoj obali imamo sukobe. Imamo ekstremno izraelsko krilo koji na silu čiste teritoriju za svoje proširenje. Vidimo da čak i Amerika preispituje svoje stavove. Ono što je ključna stvar, ovime je ponovo otvoreno palestinsko pitanje. Svi su manje-više saglasni da treba to reši, ali rešenja nema. Kad se sve ovo završi, ne možemo računati na poverenje palestnaca prema Jevrejima- rekao je Milivojević.

Foto: Pedja Milosavljević

Zoran Milivojević

On se osvrnuo i na to kako trenutno živi narod Palestine, ali i na to kako će ostatak sveta reagovati na ovaj sukob u bliskoj budućnosti.

-Moramo govoriti i o tome kako živi taj narod. Nema elementarne uslove za život. Nema hrane, nema vode, nema higijene. Prozvane su međunarodne institucije: Ujedinjene nacije na prvom mestu. Čovečanstvo mora da se oglasi. Ove okolnosti su na neki način prozivanje čovečanstva. Ima li šanse ova planeta? Imamo više opasnosti. Opasnost od proširenja sukoba! Hezbolah je svaki dan na ivici. Turska se uključila. Još jedan problem je novi izbeglički talas. Posledice su već nezamislive. Šta sa tim ljudima? Kako sanirati te posledice vezane za glad i medicinsku pomoć. Ako Izrael kaže: nema vraćanja dok mi to ne rešimo! Tu vi ne vidite dobru volju za političko rešenje. Svi okolo su na neki način ugroženi. Pitanje je trenutka kada će reagovati islamski svet u celini- rekao je Milivojević.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija