• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/S.K.

28.03.2024

07:30

Guske spasile Rim, a mačke Petrovaradinsku tvrđavu! Evo kako je izgrađeno velelepno zdanje pored Dunava!

S.K.

Vesti

Guske spasile Rim, a mačke Petrovaradinsku tvrđavu! Evo kako je izgrađeno velelepno zdanje pored Dunava!

Podeli vest

Žrtvovanje ljudi ili životinja tako što su bili uzidani u temelje ili zidove neke građevine, poznato je od antičkih vremena, a kod nas se najviše pamti po pesmi "Zidanje Skadra".

Narodni pesnik navodi da su braća Mrnjavčević na čelu sa kraljem Vukašinom žrtvovali suprugu najmlađeg Gojka, iz pesme znanu kao "mlada Gojkovica" da bi ale prestale da ruše njihovu tvrđavu ...

U mnogim našim krajevima i do danas je ostalo da se u temelje nove kuće, na sreću, ne ugrađuju snaje, svekrve i tašte, već se, "da bi se umilostio Bog i blagodario gradnju" klalo jagnje, ovan ili petao i malo krvi bi bilo poprskano po temelju ili bi glava zaklane životinje bila uzidana u temelj, a negde i u zidove same kuće.

Ovakve radnje obično se vezuju za sujeverje balkanskih "primitivnih" naroda, ali je sasvim zanimljivo, da su i "napredni" Nemci, koji su u 17. veku počeli sa izgradnjom Petrovaradinske tvrđave, u njene temelje i zidove ugrađivali živa stvorenja.

- Prema legendi, graditelji Petrovaradinske tvrđave u temelje novih bedema zidali su žive mačke, verujući da će na taj način obezbediti trajnost tvrđave, budući da se verovalo da mačka ima devet života. Ovaj čin, iako kontroverzan, imao je za cilj ne samo da ojača bedeme tvrđave, već i da simbolično obezbedi njenu dugovečnost - kaže za Informer penzionisani istoričar umetnosti iz Novog Sada, koji decenijama proučava mitove o popularnoj "Đavi".

Foto: S.K.

 

O legendi o mačkama koje donose sreću, nadovezale su se i činjenice da je posle gradnje najvećeg dela Petrovaradinska tvrđava bila neosvojiva, odolevši turskim napadu 1694. godine i kasnije, 1716. godine, kada je Eugen Savojski izvojevao jednu od najvećih pobeda nad vojskom Otomanske imperije.

Kako istorija potvrđuje, jedini koji su uspeli da osvoje tvrđavu su bili revolucionori Lajoša Košuta u vreme tzv. mađarske revolucije 1848. godine.

- O mačkama koje su "čuvale" tvrđavu zaista ima dosta kontroverzi. Međutim, činjenica je da su prilikom istraživanja posle Drugog svetskog rata, a ti ljudi, uglavnom komunisti, nisu bili skoni ni veri, a kamoli sujeverju, pronađeni su mumificirani ostaci mačaka, koji su se pri dodiru pretvarali u prah i pepeo. Koliko znam, o tome postoji i zvanični zapis, ali nisam uspeo da pronađem da li se još uvek nalazi u nekoj arhivi - kaže naš sagovornik.

Postoji legenda ili istorijska istina, da su guske spasile Rim prilikom najezde varvara, a da li su zaista mačke uzidane u Petrovaradinsku tvrđavu spasile zapadnu Evropu od najezde Otomanske imperije i dalje će ostati jedan od mnogobrojnih mitova, koji se prenose s kolena na koleno o Petrovaradinskoj tvrđavi.

Jaja vezivala cigle

Jedna od legendi je i da su kokošija jaja dodavana malteru pri izgradnji Petrovaradinske tvrđave, radi čvrstine bedema. Belance jajeta jeste univerzalno vezivo u minijaturnom slikarstvu, ali istorijski izvori kažu da se zidalo vrućim krečom, peskom i ciglom – znači bez jaja.

Glavni argument pobornika ove teorije jesu dugovečni i čvrsti bedemi za šta tvrde da su zaslužna upravo jaja. Međutim,mora se imati u vidu da je tvrđava građena u vreme kada nije bilo ni grama viška hrane.



 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set