• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/V.J.

08.03.2024

08:30

Tamara je u petom mesecu trudnoće i radi u rudniku! Šlem je šlem, i za žene i za muškarce!

V.J.

Vesti

Tamara je u petom mesecu trudnoće i radi u rudniku! Šlem je šlem, i za žene i za muškarce!

Podeli vest

Među rudarima danas nije retkost videti žene. Savremene tehnologije i stručnost ohrabrile su ih za ovaj posao pa i kod nas više ne važi da u rudniku rade samo muškarci.

Dve Tamare, Tamara Božinovski i Tamara Ivanović, rudarski inženjeri rade u Borskom zelenom rudniku "Čukaru Peki".

Tamara Božinovski ima 36 godina i radi na poslovima inženjera u sektoru geologije. Zatekli smo je na terenu sa grupom od dvadesetak učenika srednje Tehničke škole u Boru.

Foto: V.J.

 

Pokazujući da joj ništa nije teško ni u petom mesecu trudnoće, ozarenog i nasmejanog lica, pokazivala je učenicima kako se obavljaju rudarska merenja.

- Da, ja sam , zamislite rudarski inženjer. Ali to ne treba da bude čudno jer šlemovi su zaista univerzalni, napravljeni i za muškarce i za žene - kaže kroz smeh trudnica rudarka Tamara.

- Mislim da su predrasude da je rudarski poziv muško zaniman odavno prevaziđene. Žene su upravo svojm radom rudarstvu dale pečat i sasvim drugu perspektivu. Ja i posle 11 godina rada, mogu da kažem da sam i dalje zaljubljenik u svoju profesiju. Izazovan je ovo posao, dinamičan i uzbudljiv, prosto pruža brojne mogućnosti. Zadovoljna sam timom sa kojim radim, jer srpko-kineski radnici su vrsni stručnjaci ali pre svega i divni ljudi, kolege. Trude se da nama damama uvek pruže podršku - ističe rudarski inženjer Tamara Božinovski, inače majka jedne devojčice ali i buduća mama jednog dečaka.

Foto: V.J.

 

Kao i njena starija koleginica, Tamara Ivanović (26) takođe je diplomirani inženjer rudarstva i takođe napominje da joj ništa nije teško niti neobično u tome što žene rade u rudniku.

- Za mene ko je završio rudarstvo je sasvim normalno da radim ustruci. Isto se slažem da ovo nije posao rezervisan za muškarce. Baš naprotiv, vrata naše Kompanije su uveki otvorena za zainteresovane mlade ljude među kojima su uvek žene dobrodošle - priča ova samouverena mlada devojka kojoj je posao da nadgleda radove u rudniku i poštovanje mera bezbednosti u radu.

Foto: V.J.

 

- Ja, kao i ostale kolege silazm u rudničku jamu , u rudarska okna i radilište. Obilazim sve to svakodnevno. Smatram da smo do sada dokazale da smo potpuno ravnopravne sa muškarcima rudarima i da sa lakoćom možemo da obavljamo bilo koji posao. Jer mi smo žene - šeretski sa smeškom ističe Tamara.

Inače, u ovom Borskom rudniku od ukupno 1.259 zaposlenih , 17 procenata čine žene prosečne starosti oko 30 godina, od kojih više od 40 odsto ima visoko ili više obrazovanje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Aleksandar Vučić najbolji srpski vladar
Politika

Vučević: Aleksandar Vučić najbolji srpski vladar

Čast mi je što sam Vučićev savremenik, što od njega svakodnevno učim i nazivam ga svojim prijateljem. Sve što sam u politici postigao, postigao sam zahvaljujući upravo njemu, baš kao i svaki drugi funkcioner u Srbiji u poslednjih 12 godina", rekao je predsednik Srpske napredne stranke i predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević.

07.05.2024

12:40

Pucaju u Srbe, prebijaju našu decu... Petković: Kriminalizacijom severa KiM, Kurti opravdava nasilje nad srpskim narodom
Politika

Pucaju u Srbe, prebijaju našu decu... Petković: Kriminalizacijom severa KiM, Kurti opravdava nasilje nad srpskim narodom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uporno pokušava da, kriminalizujući sever KiM, nađe opravdanje za fizičko i pravno nasilje koje sprovodi nad srpskim narodom, previđajući namerno da je i po zvaničnim statistikama koje je vodila policija u Prištini sever KiM bio najbezbedniji deo pokrajine.

07.05.2024

10:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set